Elektronicafabrikanten beloven beterschap milieu-onvriendelijke winning tin

Tin Winning In Bangka. Foto: Michael Kelly, Flickr
Tin Winning In Bangka. Foto: Michael Kelly, Flickr
Tablet- en laptopfabrikanten Hewlett Packard, Acer en Lenovo willen verantwoordelijkheid nemen voor de verwoesting die tinmijnbouw aanricht op het Indonesische eiland Bangka. Dat meldt Milieudefensie. Tin wordt vooral gebruikt als soldeer om elektronische componenten met elkaar te verbinden. Milieudefensie voerde het afgelopen jaar campagne om het gebruik van op onverantwoorde wijze gedolven tin terug te dringen. Eerder zetten Philips en grote smartphonemerken zoals Apple en Samsung dezelfde stap.

De tinmijnbouw op Bangka Belitung in Indonesië is cruciaal voor de elektronica-industrie. Een derde van de wereldwijde tinvraag wordt opgegraven op deze eilanden. De verwoesting op en rond Bangka is groot: niet alleen ontstaat er door de afgravingen een onvruchtbaar maanlandschap, ook het zeeleven sterft door het baggeren naar tin. Vissers en boeren verliezen hierdoor hun land en visgronden en daarmee hun (enige) bron van inkomsten. Om deze verwoesting een halt toe te roepen, eisen Milieudefensie en haar Friends of the Earth zusterorganisaties in Groot Brittannië en Indonesië dat de grote elektronicamerken niet alleen eerlijk zijn over het gebruik van tin uit Bangka in hun laptops en tablets maar zich ook inspannen om de situatie daar te verbeteren. Milieudefensie is blij dat HP, Acer en Lenovo gehoor hebben gegeven aan die oproep.

Geert Ritsema, campagneleider energie en grondstoffen van Milieudefensie: “Een mooi resultaat, het is belangrijk dat we nu ook Microsoft, Nintendo, Asus en Dell nog over de streep krijgen. Alleen als iedereen meedoet kunnen we Bangka redden.”

Bron: Milieudefensie

Lees ook
[adrotate group=”2″]
“Grootste humanitaire ramp ter wereld” te wijten aan smartphones
Fairphone verkoopt eerste 5000 telefoons

Over de schrijver