2 weken fossielvrij reizen: doe je mee?

In Friesland verdwijnen vervoersmiddelen die rijden op benzine of diesel tijdelijk uit het straatbeeld. Van 1 tot en met 14 juli is de noordelijke provincie volledig fossielvrij, tijdens de Elfwegentocht. Twee weken lang zullen elektrische (deel)auto’s, bussen, fietsen, boten, segways en lifters het verkeersbeeld bepalen. 
De Elfwegentocht is een knipoog naar de Elfstedentocht die al twintig jaar niet meer gereden is. Voor veel Friezen is dat een doorn in het oog. Maar als de opwarming van de aarde niet stopt, zal de Elfstedentocht nooit meer gereden worden. Tijd voor actie dus, dacht de Friese jeugd. Steden, dorpen, bedrijven en scholen doen mee. Langs alle grote invalswegen naar Friesland kun je op speciale ‘overstapplekken’ in of op een duurzaam vervoersmiddel stappen, zoals een fiets of elektrische pendelvoertuigen. Op de bijbehorende app kun je precies zien wat er allemaal te doen is tijdens de Elfwegentocht.

Van provincie naar provincie

Ook de andere Nederlandse provincies zijn bij het evenement betrokken. Elke dag vertrekt een provincie met een aantal duurzame voertuigen en een duurzaam thema naar Friesland. Noord-Brabant koos voor de thema’s duurzaam voedsel en elektrisch rijden. Op 2 juli was de provincie Groningen aan de beurt. De focus lag op waterstof, de provincie deelde de nieuwste toepassingen van deze brandstof. Ook alle andere provincies laten nog zien hoe zij klimaatverandering een halt willen toeroepen.

Futuristische stoet

De Elfwegentocht wordt afgesloten met een grote parade van futuristische en fossielvrije voertuigen. De stoet rijdt van Drachten naar Leeuwarden. Het wordt groots aangepakt: de snelweg gaat dicht en het is de bedoeling dat het wereldrecord van de grootste parade van duurzame voertuigen wordt verbroken. Op het water gaat hetzelfde gebeuren: op de laatste dag komt in Leeuwarden een vaartocht met fossielvrije boten aan.

Doe je mee?

Iedereen met een fossielvrij voer- of vaartuig mag meedoen: van kano’s tot vrachtwagens op waterstof. Je kunt jouw voertuig aanmelden om een plekje in de parade te bemachtigen. Maar je kunt ook op andere manieren meedoen. Laat bijvoorbeeld een korte motivatie en foto achter op de website, zodat je anderen kunt inspireren om ook mee te doen. Of pak het grootser aan en organiseer een evenement of word vrijwilliger. Ook dat kan via de website van de organisatie.

Over de schrijver

3 gedachten over “2 weken fossielvrij reizen: doe je mee?”

  1. Ik vind het een mooi initiatief; Een kompleet wegennet zonder asfalt waarop alleen maar voertuigen rijden die zich voortbewegen door gebruik te maken van vernieuwbare energie!
    Jammer dat ook de tegenbeweging niet stil zit en er hard aan werkt de biogas doorvoer (het uitstekende gasnet) en productie de nek om te draaien waardoor, als ze hun zin krijgen, Nederland nog eeuwen aan de kolencentrales met bioafval bijvoer vast zit omdat niet alleen de voertuigen maar ook de woningen en bedrijven (nog) afhankelijker zijn geworden van de dan schaarse elektriciteit

Reacties zijn gesloten.