Elk jaar lopen er minder koeien in de Nederlandse wei

Foto: Flickr, Compassion In World Farming
Foto: Flickr, Compassion In World Farming

In 2014 is het aantal Nederlandse koeien dat buiten in de wei loopt weer gedaald, met 16.000 koeien. Dit staat in een rapport van Alterra, onderdeel van Wageningen University & Research Centre, dat maandag in Rotterdam werd gepresenteerd. Tijdens de presentatie van het rapport voert Milieudefensie actie om de koe in de wei te houden.

Gezondheid van de binnenkoe slechter

Koeien die in die wei kunnen grazen, hebben een betere gezondheid dan koeien die altijd op stal staan. Stalkoeien hebben een verhoogd risico op ernstige klauwontstekingen en doorligplekken. Ook worden ze sneller ziek. Nu staat nog slechts 65 procent van de koeien buiten, drie jaar geleden was dat nog 72 procent, blijkt uit het rapport van Alterra. “Dit is zowel voor de koeien, als voor het milieu en het landschap een zorgelijke zaak,” aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider Voedsel bij Milieudefensie.

Convenant Weidegang faalt

Het rapport van Alterra is een reactie op de jaarcijfers van het Convenant Weidegang. Dit convenant is een afspraak van de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het doel is de koeien zoveel mogelijk weidegang te bieden en weidegang voor tenminste 73 procent van de melkveebedrijven te behouden. Uit het rapport van Alterra blijkt dat er ieder jaar meer koeien op stal staan en het convenant daarmee haar eigen doel niet haalt.

Deze trend is al enige jaren bezig. Drie jaar geleden al berichtten wij dat het aantal koeien in de wei jaarlijks flink daalt

Voorbeeld Keurmerken Weidegang
Voorbeelden Keurmerken Weidegang

Dit kan de consument doen voor weidegang

De koe is nu nog een kenmerk van het Nederlandse weidelandschap. Doordat er steeds minder koeien buiten komen verandert het landschap. De consument kan weidegang behouden door bewust boodschappen te doen. Steun je de weidegang, koop dan zuivelproducten met een Weidegangkeurmerk of (koeien)zuivel met een biologisch keurmerk. Daarnaast kun je natuurlijk je producten ook rechtstreeks bij de boer kopen, dan weet je in ieder geval zeker waar je product vandaan komt!

Lees hier het hele rapport van Alterra

Over de schrijver