Elke Nederlander kan makkelijk 50 kilo minder afval produceren

Afval Tnarik
Bron: Tnarik, Flickr

Volgens berekeningen van MilieuCentraal kunnen we jaarlijks per persoon makkelijk vijftig kilo minder afval produceren zonder onze levensstijl aan te passen. De grootste winst kunnen we daarbij halen door minder voedsel weg te gooien. Dat kan door zorgvuldig in te kopen, op maat te koken en voedsel goed te bewaren. Zo zouden we al 30 kilo minder afval produceren. Reclamedrukwerk weigeren scheelt vervolgens al weer 14 kilo.

Wanneer we minder afval produceren, verbruiken we ook minder grondstoffen en energie. Het inzicht van MilieuCentraal levert zo een mooie besparingskans, want vijftig kilo per persoon is bijna 10 procent van alle afval die we jaarlijks weggooien (540 kilo).

Jammer genoeg vermeldt MilieuCentraal niet hoe ze deze resultaten hebben berekend, maar wel licht de organisatie toe dat het grootste deel van het weggegooide voedsel bestaat uit bedorven producten. Daarnaast gaat bijna een derde van de maaltijden naar het afval, omdat er meer is gekookt dan echt nodig is en mensen de kliekjes de volgende dag niet gebruiken in een salade of soep.

Reclamedrukwerk kunnen we vermijden door een sticker op de brievenbus te plakken tegen ongeadresseerd drukwerk. Makkelijk minder afval veroorzaken lukt ook door het weigeren van losse plastic tasjes (3 kilo) en bier uit statiegeldflesjes drinken in plaats van uit bik of eenmalige glazen flesjes (1,6 kilo).

Tien procent minder afval is overigens nog niks vergeleken bij de prestatie van het Engelse echtpaar Richard en Rachelle Strauss. Zij leefden een heel jaar zo bewust dat ze slechts een vuilniszak afval produceerden, in een heel jaar. Zij bezochten daarvoor veel boerderijwinkels, namen altijd eigen tassen en dozen mee naar de winkel en stuurden chipszakjes naar de Fillipijnen waar er pennenbakjes van werden gemaakt.

Bron: MilieuCentraal

Lees ook:

Actie tegen zwerfvuil haalt 221.861 drankverpakkingen in 1 dag op

Slechts een vuilniszak met afval… Per jaar.

Onze euro’s gaan naar Italië, hun gif komt naar ons

Over de schrijver

6 gedachten over “Elke Nederlander kan makkelijk 50 kilo minder afval produceren”

  1. o maar dat komt best wel goed toch het zal niet lang duren en de mensen gooien het wel in hun soep of salades of noem maar op en als je het de volgende dag opschept moet je echt heel goed opletten want als ze eten zien op de opschep lepel willen ze het daar al van af eten en dan eten ze misschien je hand ook mee op zo een honger gaan mensen leiden als het zo door blijf gaan maar wel met minder afval en er verdwijnen mensen zo maar en meestal na het avond eten is er geen spoor meer van ze te bekennen dus eigenlijk best wel goed dan krijgen we minder afval en minder mensen dus veel meer ruimte voor de niet maaltijd mensen

  2. bij 17 millioen mensen in nederland is 50 kg per persoon wel wat erg veel. Is hier ook het industriele afval in verwerkt? Werkt een rekensommetje niet duidelijker??

  3. EEN STICKER OP DE BRIEVENBUS ? DAT LEVERT NIET MINDER AFVAL OP; HET IS ALLEEN DE PLEK. ALLEEN ALS HET RESULTEERT IN DAADWERKELIJK MINDER DRUKWERK, HEEFT HET ZIN

  4. Als ik al mijn afval nu opspaar in een container en dat naar de Filipijnen stuur, heb ik dan geen afval geproduceerd?

    Maar alle gekheid op een stokje, vraag ik mij vooral af: om welk gewicht gaat het precies? Ik heb ooit een fraai apparaat gezien dat GFT verwarmt, uitdroogt en comprimeert (zie hier http://walshsheatingandplumbing.ie/pages/loofen.h… ) maar dat lijkt me in de meeste gevallen tegenproductief. We wonen niet allemaal 60 hoog in downtown Tokio.

    In plaats van te kijken naar de hoeveelheid gewicht die je weggooit, loont het al om te kijken naar de hoeveelheid gewicht die je aanschaft. Dat is per slot van rekening wat er moet worden geproduceerd en getransporteerd voordat jij het in je mandje stopt. Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit, om een bekende dieet-uitdrukking aan te halen.

Reacties zijn gesloten.