Elza maakt kunst van plastic afval

Dat onze stranden vergeven zijn van plastic afval wisten we al. De Stichting Noordzee deed 12 jaar lang onderzoek naar het afval op Nederlandse stranden. Per 100 meter liggen 380 stuks afval op de Nederlandse stranden, bleek in 2016. Veruit het grootste deel daarvan (90%) is plastic. Dat je met dit plastic ook iets moois kan maken, wisten we nog niet. Elza Zijlstra verzamelt plastic van het strand en maakt er kunst van.

Nederlandse stranden

“Het idee ontstond op een Spaans strand. Ik vond wat plastic afval waarmee ik een bootje en een mannetje maakte. Later, op een Grieks strand, ging ik voor het eerst met een tas in de hand actief op zoek naar plastic. Nu ga ik zo’n zes keer per jaar naar het strand. Ik ga twee keer per jaar op vakantie naar de Waddeneilanden en maak tussendoor nog zo’n vier tot vijf tripjes naar de stranden van Zandvoort en Scheveningen. Daar heb ik mijn favoriete plekjes om te zoeken.”

Duinen E1518276041476

Een hok vol afval

“In principe raap ik bijna alles op, maar de helft gooi ik op het strand al weer in de afvalbakken. Ik ben vooral op zoek naar de kleine stukjes plastic, die in je hand passen. Thuis maak ik het plastic schoon en sorteer ik het. Ik heb allemaal ladekastjes in mijn studio: met doppen, met wat grotere stukjes, met wat kleinere stukjes. Ik zie het als één grote verzameling van mooie kleuren en vormen, maar het is natuurlijk een hok vol afval.”

1535Afval 1024X683 E1518275953602

Middellandse zee plastic is anders dan Noordzee plastic

“Vrienden nemen voor mij vaak zakjes plastic mee van hun vakantie. Daar word ik dan heel blij van. Mijn creativiteit wordt er meteen door aangewakkerd. Middellandse zee plastic ziet er heel anders uit dan Noordzee plastic. Plastic uit Griekenland is vaak meer verweerd met doorgesleten kleuren. Misschien hebben ze een langere tocht afgelegd of komt het door de zon. Op Ibiza vind je veel bloemen en kettingblaadjes van plastic. Op de Nederlandse stranden lijkt het plastic vaak wat verser en nieuwer.”

 Women With Tv E1518276434406

Een hond wordt soms een giraf

“Mijn regel is, dat ik het plastic niet mag bewerken. Dat vind ik ook het leuke van mijn werk. Ik ben behoorlijk perfectionistisch. Als ik teken, moet elke lijn perfect zijn. Met plastic moet ik dus heel creatief zijn: ik moet juist gebruik maken van die grillige vormen. Dus als ik een hond wil maken, ontstaat er soms een giraf. Het kunstwerk ontstaat eigenlijk pas als ik ermee bezig ben, als ik de stukken plastic over het canvas schuif. Het is eigenlijk één grote ontdekkingstocht. Dat maakt het heel spontaan, vrij werk waarmee ik ook mezelf verras.”
“Soms maak ik 3D werk en bouw ik kamertjes, maar meestal leg ik het werk op canvas neer en dan maak ik er een foto van. Daarna maak ik het kunstwerk weer kapot en gebruik ik het plastic weer in andere dingen.”

Verzamelingstukjes 1024X578 E1518276352837

Het maakt wat los

“Ik geef ook wel praatjes over mijn kunst, die gekoppeld zijn aan de plastic soep. Mensen zijn dan vaak verbaasd dat dit plastic allemaal op de Nederlandse stranden ligt. Op mijn exposities laat ik ook altijd wat plastic zien dat ik heb gevonden. Dat brengt wel gesprekken los. Mensen gaan toch anders naar het strand en letten beter op. Zeker als je het zand een beetje omwoelt, dan zie je ook die kleine stukjes plastic die je op het eerste gezicht niet ziet. Mijn bijdrage aan het opruimen van het plastic is bescheiden, maar het is wat.”
Crab With A Hobby E1518276504709
Wat doe jij om plastic op te ruimen? Laat het ons weten en maak kans op een pak kaarten met daarop Elza’s plastic soep kunstwerken.

Over de schrijver

8 gedachten over “Elza maakt kunst van plastic afval”

 1. Pingback: Plastic Soup Atlas: we maken er een puinhoop van

 2. Heel goed bezig! Wij van KLIEN IT Helmond zijn hier ook volop mee bezig. Echter het probleem in Nederland is vrij klein vergeleken met Indonesie waar ik nu met vakantie ben. Iedereen vindt het normaal om bijna alles gewoon op straat, het strand of in de natuur te gooien. Echter staan er meerdere mensen op die dit probleem gaan aanpakken! Is hier echt nodig!!

 3. Wat een prachtig verhaal! En als ik de foto’s zie helemaal…. erg mooie dingen. Ik moet toegeven dat ik midden in de stad woon en alleen plastic oppak bij mijn voordeur en fiets e.d. en dat dan weggooi. Nooit aan gedacht dat je daar iets moois mee kunt maken. Ik ga nu met andere ogen rondkijken.

 4. Leuk om te zien! En een mooi inspirerend verhaal. Ik maak zelf armbanden van aangespoelde visnetten en gekke monsters van plastic. Vandaag met een BSO ook het strand schoongemaakt en kunst gemaakt. Zo leuk en ik krijg zoveel energie van de kinderen die zich zo heerlijk kunnen verwonderen.
  Keep up the good work!
  Groetjes, Suus / Studiosterk

 5. Goed en knap van je, Elza!
  Ik raap vaak zwerfvuil op straat of in het natuur op met mijn grijpstok als ik met mijn hulphond ga wandelen. Deze afval is vaak vies dan op het strand en ik ben altijd blij als ik een paar schone plastic dopjes vind voor een goeie doel.
  Wie weet maak ik iets moois van met gekleurde plastic of ets anders als ik ze ergens vind. Wat creatief doen vind ik leuk dan vergeet ik om mij heen!

 6. Morgen ga ik met de juf en kinderen van groep drie van een school in Oegstgeest in een weilandje waar in het voorjaar veel vogels broeden afval rapen. Zelf raap ik geregeld een zwerfie en nu de juf van de groep zich verbaasde over het vervuilde weiland hebben we meteen deze opruimactie gepland.

 7. Pingback: Elza maakt kunst van plastic afval - Afvalgids

 8. Ik woon zelf in Noordwijk aan zee en heb tegenwoordig als ik naar strand ga standaard n tas bij me om afval te kunnen rapen. Het voelt goed om n steentje bij te kunnen dragen, maar het maakt ook mismoedig dat er zoveel ligt. Soms vind ook ik iets herbruikbaars of iets om creatief mee te zijn. Een setje kaarten winnen lijkt me enig. Ook om anderen weer bewust te maken. Sommige v mijn vrienden doen nl enthousiast mee als ik afval raap maar anderen weigeren 1x te bukken (terwijl t n goede rugoefening is en zij wél milieu bewust zijn). Een andere hobby v me is nl kaartjes versturen. Ik ben benieuwd!

Reacties zijn gesloten.