Embryonale stamcellen genezen voor het eerst blinde vrouw

Lunar caustic, Flickr.com
Lunar caustic, Flickr.com

Een 51-jarige vrouw die al sinds haar tienerjaren blind was, kan weer zien dankzij een behandeling met embryonale stamcellen. Het gebruik van embryonale stamcellen is omstreden en het is dan ook voor het eerst dat er mensen mee behandeld zijn. Naast de 51-jarige vrouw werd ook een 78-jarige vrouw behandeld. Zij had al jaren macula degeneratie, netvliesveroudering.

Behandeling en resultaten
Beide vrouwen werden op dezelfde manier behandeld; ze kregen cellen van een dagen oude embryo in hun ogen geïnjecteerd. Deze stamcellen moesten het oog verjongen, waardoor de patiënten weer konden zien. De behandeling lijkt tot nu toe succesvol te zijn: na een week kon de 51-jarige vrouw al zien hoeveel vingers iemand opstak. Een maand later was ze in staat om de bovenste vijf letters op het bord van de opticien te lezen. Haar zicht verbetert nog steeds; ze ziet al meer contrast en kleur, gebruikt haar computer weer en kan eindelijk weer op haar horloge zien hoe laat het is. De 78-jarige vrouw kon na de behandeling weer zelfstandig naar het winkelcentrum, iets dat daarvoor al jaren niet mogelijk was. De toekomst moet aantonen of deze positieve resultaten ook voor de lange termijn gelden.
Omstreden onderzoek
Het gebruik van embryonale stamcellen is omstreden. Veel mensen vinden dat het verwijderen van stamcellen bij dagen oude menselijke embryo’s de embryo eigenlijk altijd vernietigt, wat dus in feite moord is. Er zijn maar weinig instituten die testen met embryonale stamcellen.; vorig jaar stopte pionier Geron met de tests, waardoor alleen ACT, het instituut dat deze behandeling uitvoerde, nog over is.
Er is niet alleen vanuit een ethisch oogpunt wat aan te merken op het gebruik van stamcellen. Ook op het gebied van veiligheid zijn er nog grote vraagtekens. Het belangrijkste kenmerk van stamcellen is dat ze zich kunnen vormen tot elke cel in het lichaam en dat maakt ze ook riskant. Het kan namelijk ook gebeuren dat de stamcellen zich transformeren in tumors. Ook kan het voorkomen dat het immuunsysteem van een patiënt de cellen afstoot.
Geen oplossing voor blindheid
Hoewel de resultaten van deze proef succesvol waren, betekent dit niet automatisch dat stamcellen een oplossing zijn voor blindheid. Robert Lanza, chief scientific officer bij ACT, geeft aan dat de ogen alleen te redden zijn, zolang nog niet alle staafjes en kegeltjes in de ogen zijn vernietigd. Embryonale stemcellen kunnen namelijk wel cellen bijmaken, maar ze niet vanuit het niets creëren.
Bron: Reuters.com
Lees ook:
10 makkelijke en duurzame besparingen
Smartphone vervangt huisarts
8 manieren om gezond oud te worden

2 reacties op “Embryonale stamcellen genezen voor het eerst blinde vrouw”

 1. In welk Land word dit toe gepast?
  Ik weet dat er ook operaties werden uit gevoerd in Cuba…jaren geleden,werd ook uit een embryo bloed wevels in het netvlies geplaatst…maar je kon er ook blind door worden als het mis lukte.(.waarom worden dit soort operaties het niet in Nederland uit gevoerd?)
  Kunnen die injecties ook aan Pigmatosa patienten gegeven worden? al zou de degrendatie maar te stoppen zijn.

  1. beste yvonne
   jij bent volgensmij wel in voor een potje
   (S#X)
   jij lekkere hoer he kom maar op me staaf ik zal je rapen zoals geen ander dat dee

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020