Het begon allemaal zeven jaar geleden. Middenin de ochtendspits van een druk gezinsleven met 3 kinderen, waaronder een baby, werd de aandacht van Emily-Jane Townley ineens getrokken naar een verhaal op BBC Breakfast. De Frans-Amerikaanse Bea Jonhson was te gast in het programma. Op tafel stond een glazen pot van 1 liter. Hierin zat al haar afval van het afgelopen jaar. Emily wist meteen: dit wil ik ook! Ze verdiepte zich in zero waste, begon het blog en webshop Leven Zonder Afval en deze maand verscheen haar gelijknamige boek: een handleiding voor een minimal waste lifestyle. HetkanWEL sprak met Emily.
“Ik gebruikte al wasbare luiers, maar ondertussen zat mijn kliko toch nokvol. Ik gooide dagelijks een pedaalemmer van 10 kilo aan afval weg. Wat Bea Johnson in één jaar aan afval verzamelde, had ik in één ochtend bij elkaar. Dat voelde uit balans met de andere duurzame keuzes, die ik maakte. Maar ik dacht dat het niet anders kon. Ik ben me toen in zero waste gaan verdiepen en langzaam begonnen met een minimal waste lifestyle.”
Het begin van mijn minimal waste lifestyle
“Ik begon met het naaien van een boodschappentas uit een oud tafelkleed en groente- en fruitzakjes van een oud dekbedovertrek. Daarna nam ik mijn glazen potten mee naar de markt. Die eerste keer stond ik met klotsende oksels bij het kraampje en keek ik serieus om me heen om te checken of er niemand naast of achter me stond. Pas toen durfde ik te bestellen met de vraag of ze de noten in mijn meegebrachte potje wilde doen. Ze reageerde heel leuk: “Dat zouden meer mensen moeten doen. Dat zou een heel verschil maken.” Dat zette me aan het denken en ik besloot een blog te beginnen. Binnen 3 maanden kwam de Gooi en Eemlander langs en daarna Trouw, Glamour, Jan. De belangstelling van de pers was echt niet normaal, maar in die tijd was het nog pionieren. Ik bedoel, nog maar 3 jaar geleden vonden we het doodnormaal om overal een plastic tas te krijgen.”
“Het aller begin is moeilijk, maar dat is bij alles zo. Je moet nieuwe gewoontes ontwikkelen en denkt de eerste paar dagen misschien: wat een hel, hoe ga ik dit doen? Maar je hoeft niet extreem zero waste leven om een verschil te maken. We zijn in Nederland met 17 miljoen mensen en als iedereen een beetje doet, scheelt dat bij elkaar heel veel. Als je een keer een shampoo bar koopt in plaats van een shampoofles lijkt dat misschien niet zo’n big deal. Maar als 100 mensen per week dat doen, dan worden er per jaar toch duizenden plastic flessen bespaard.”
Zelf allesreiniger maken
“Veel mensen realiseren zich ook niet hoe makkelijk een minimal waste lifestyle eigenlijk is. Je kan heel simpel zelf een allesreiniger maken bijvoorbeeld. Het is een kwestie van een oud spuitflesje omspoelen, er een laagje azijn in gieten en dat aanvullen met water. Je kan de verdeling ook 50/50 maken of 100% azijn gebruiken als iets echt heel vies is. Als de azijn weer is opgedroogd, ruik je het echt niet meer, maar je kan natuurlijk altijd een druppel etherische olie toevoegen voor de geur.”
“Of je neemt een weckpot van een liter, die je vult met oude sinaasappel- of citroenschillen. Daar giet je dan azijn bij tot de pot bijna vol is. Dit laat je ongeveer 10 tot 14 dagen staan. Hierna gaan de schillen op de composthoop en giet je de overgebleven azijn door een zeef of kaasdoek in een spuitflesje, eventueel aangevuld met water.”
Minimal waste is simpeler dan je denkt
“Je moet het jezelf niet moeilijker maken dan het al is. Het is in deze tijd al een kunst op zich om niet overspannen te worden met al die kinderen in huis. Dan ben je voor je werk bezig met een order uit het buitenland, die niet helemaal lekker loopt, terwijl je tegelijkertijd het dictee voor je 7-jarige opzegt. Doe wat je kan, maak het jezelf niet te moeilijk en raak vooral niet gefrustreerd. Zeker met kinderen kan je afval niet altijd voorkomen: soms krijgen ze een traktatie of een plastic speeltje. Als je daar moeilijk over gaat doen, gaan ze het op een gegeven moment alleen maar vervelend vinden wat je doet. Probeer geen dingen te kopen, die afval gaan opleveren en recycle netjes. Dan heb je bijna geen restafval. Ik heb momenteel ongeveer net zo veel restafval per jaar als Bea Johnson in BBC Breakfast.”
Samen met Emily-Jane Townley en Gottmer Uitgeverij heeft hetkanWEL juni uitgeroepen tot minimal waste maand. Deze maand deelt Emily elke week haar tips voor een minimal waste lifestyle op hetkanWEL, ze geeft een gratis masterclass voor de deelnemers en we geven 5 gesigneerde exemplaren van haar boek Leven zonder Afval weg en een cadeaubon voor de webshop van Emily. Doe je mee? Ga dan naar de actiepagina voor meer informatie en om je in te schrijven. Heb je vragen over de inschrijving, mail dan naar a.groot@hetkanwel.nl.
1 gedachte over “Emily leeft een minimal waste lifestyle en deelt haar tips in een boek”
Je zou hier kunnen beginnen! https://www.pieter-pot.nl
Ik leef van kantenklaar maaltijden maar wil toch wel gaan kijken of het wat beter kan. plastic tasjes gebruik al helemaal niet meer!
Reacties zijn gesloten.