Sommige wijsheden van grootmoeder blijven actueel. De ‘r’ zit weer in de maand dus we hoesten en proesten. Kwetsbaren en risicomijders laten een griepprik zetten. En wie wel vertrouwt op een goede conditie slikt vaak toch een extra supplementje. Maar waarom laten we dit nog gebeuren? Zijn griep en verkoudheid niet hartstikke ouderwets? Als we computers kunnen beschermen met een viruswall moeten we ons lijf toch ook preventief op orde kunnen houden?
We kennen natuurlijk grootmoeders manier: gezond eten, vroeg naar bed en hard werken in de buitenlucht. Maar dat valt niet mee met een kantoorbaan en een druk leven. En bovendien kennen we allemaal wel iemand die altijd binnen zit en nooit verkouden is. Dus hoe weet je dat je het goede doet voor jouw lijf?
Gezondheid door een app
Arts en publicist (voor o.a. NRC Next) Emma Bruns ziet het belang van preventie. Technologie helpt daarbij. Een app op je telefoon en een bandje rond je pols zijn voldoende om je verbruikte calorieën, binnengekregen voedingsmiddelen en de herinnering om te bewegen bij te houden. En met iets meer hulpmiddelen houd je zelf je hardslag en bloeddruk bij. Als je wel eens hardloopwedstrijden loopt dan ken je het fenomeen. Bij start bliept het naar lieve lust en tijdens het rennen telt er maar één ding: klopt de hartslag nog wel?
Een goede ontwikkeling volgens Emma Bruns. Want hoe meer we zelf weten, hoe beter we kunnen zorgen dat we niet ziek worden. De jonge arts vertelde tijdens duurzaamheidsfestival dat zij twee belangrijke ontwikkelingen ziet in de gezondheidszorg: de hulp van technologie en meer kennis over hoe onze omgeving ons gezond kan maken.
Emma Bruns over ontwikkelingen in de zorg from ASN Bank on Vimeo.
Stappen tellen op Lowlands
De apps en middelen voor ‘e-health’ zijn nu al belangrijk voor preventie en dat zal in de toekomst niet minder worden. De stappenteller is de hype al voorbij en nog steeds populair op festivals als Lowlands. Als je je app mag geloven kun je daarna een week op je kont zitten. Maar de gebruikers zijn nog vaak degenen die salade eten in de biologische kantine, de trap pakken in plaats van de lift en voor falafel kiezen in plaats van vlees. Want bewustzijn, motivatie en een idee waar te beginnen zijn noodzakelijk voor het zetten van de eerste stap. E-health moet wel bij je passen.
Hoe word ik 100?
De deelnemers van “Hoe word ik 100?” van Omroep Max werken nog niet met apps voor de gezondheid. Neem Marian, een jaar of vijftig met flink overgewicht. Wijkverpleegkundige, die een afstand van 100 meter met de auto aflegt en ’s avonds kant-en-klare magnetronspaghetti op de bank verorbert. Marian is gemotiveerd om haar gezondheid te verbeteren. Maar de verleiding voor makkelijk, snel en lekker is groot. En daar past de tweede ontwikkeling van Emma Bruns bij. Met apps kan een individu gezondheid makkelijker maken voor zichzelf. Maar we kunnen het ook makkelijker maken voor de hele groep. Daar zijn geen nieuwe snufjes voor nodig. Dat gaat om groente goedkoper maken dan koekjes. Fruit op ooghoogte in de supermarkt. Een bijdrage van je baas voor een nieuwe fiets om naar je werk te fietsen. Simpel, maar er is wél wil voor nodig. Wil om te veranderen, en de wil om echt aan gezondheid te werken in plaats van het bestrijden van ziekten.
Ieder voor zich, of samen voor ons allen?
Om gezond te blijven zijn digitale hulpmiddelen super handig. Maar het werkt niet voor iedereen. Want mensen blijven mensen, dus we kiezen graag voor makkelijk en genot op korte termijn. En wat is dan de oplossing: ieder voor zich met een hippe app, of samen voor ons allen door dure koekjes en goedkoop fruit?
Emma Bruns sprak op MorgenVandaag 2016, het duurzaamheidsfestival van ASN Bank, over de rol van technologie in de gezondheidszorg. Zie .