Met Emma’s Roadmap navigeer je naar de mooiste plekjes in België

Door de corona-lockdown van 2020 moest Emma Verhaeghe (25) haar nieuwbakken reisblog opeens een andere richting geven. In plaats van verre bestemmingen op te zoeken, besloot ze alle unieke plekjes in haar eigen land België te ontdekken. “Ik was echt verbaasd. Op heel veel plekken dacht ik: ik voel me in het buitenland. Maar dan was ik maar een paar uur verderop.” HetkanWEL sprak met haar.

Hoe is Emma’s Roadmap ontstaan?

“Ik ben een paar jaar geleden op Erasmus-uitwisseling geweest naar Canada. En daar beleefde ik zoveel dingen, dat ik die graag wilde delen met anderen. Dus toen ik een maandje terug in België was, heb ik in januari 2020 een website en Instagram gestart. Hartstikke leuk idee, alleen twee maanden later zaten we opeens in een Covid-lockdown. Dat was even slikken. Ik studeerde destijds nog en ik was het beu om hele dagen binnen te zitten bij mijn ouders thuis. Ik moest écht naar buiten! Dus ik dacht: ‘Oké, ik kan niet meer reizen, maar ik kan wel binnen België op pad’. Dus ik begon met wandelen en de natuur te ontdekken.”

Hoe was dat?

“Ik kende mijn eigen land niet echt. Het was voor mij altijd mijn thuisland, vakantie vieren deed je ergens anders. We waren ook nooit een weekendje weg in eigen land. Dus er was veel te ontdekken en ik kwam heel veel moois tegen. België heeft natuur waarvan ik niet wist dat we dat hadden. Mooie vergezichten, heuvels en bossen. Heel veel plekken waarvan ik dacht: dit had zomaar het buitenland kunnen zijn. Dat heeft me wel echt verbaasd. En veel leuke stadjes. Het voelde als een ontdekkingstocht. Als het kon ging ik soms ook net over de grens, in Nederland, Frankrijk of Duitsland. Alles heel dichtbij. Je springt de auto of trein in, en je bent op een nieuwe bestemming.”

Je hebt België vervolgens letterlijk in kaart gebracht?

“Ik kwam zoveel tegen. Vooraf speur ik dan op Google Maps en als ik er was geweest deelde ik alles op Instagram. Mijn volgers (dat zijn er inmiddels meer dan 180.000) gingen steeds meer vragen stellen. ‘Waar is dat? Waar slaap je dan? Hoe ver ligt dat van elkaar af? Dus ik dacht, misschien moet ik het allemaal op een kaart zetten. Alle wandelingen, uitzichtpunten, bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Zodat je alle leuke plekken bij elkaar hebt.”

“Alle plaatsen die erop staan ben ik zelf geweest. En alleen als ik denk, dit is echt heel leuk en de moeite waard, komt het erop. Grote hotelketens of hele bekende toeristische bestemmingen zet ik er niet op.”

Wat zijn je favoriete spots in België?

“Die ga ik natuurlijk niet allemaal verklappen, die staan op de kaart. Maar Dinant was de eerste stad die ik bezocht. Een welbekende toeristische bestemming. Het is een historisch stadje, met een burcht. Ik heb ook de regio bezocht en ik was heel erg verrast. Vooral natuurpark Furfooz was bijzonder. Daar kan je doorheen lopen en restanten bezoeken van een Romeins badhuis en een Romeinse villa, maar ook van prehistorische grotten. Heel zot en idyllisch, ik wist niet dat we dat hadden in België!”

“Verder heeft België een heel aantal mooie kastelen. Een van de leukste was kasteel Walzin. Dat ligt hoog op een rots en beneden loopt een rivier. Je kan er heel mooi wandelen. Je kunt het kasteel niet bezoeken want het is privé eigendom. In de buurt zijn leuke B&B-tjes en er is een dorpje bij. Sowieso zijn er heel veel mooie dorpjes in Wallonië. Huizen van kalksteen, honderden jaren oud, kasseien op de straten.” 

“Verder was ik onder de indruk van Mechelen. Vroeger was die stad een beetje verloederd, maar dat is de laatste jaren heel erg opgewaardeerd. Leuven is ook leuk (lees hier het reiserhaal van HetkanWEL over Leuven) is ook leuk, een soort Brussel in het klein. En natuurlijk de natuurwandelingen. In het bijzonder de laddertjeswandeling in provincie Luxemburg (niet te verwarren met de staat Luxemburg). Dat ligt aan de Franse grens. Tijdens die wandeling moet je verschillende laddertjes op en af.”

/

Hoe is het openbaar vervoer in België?

“Het liefst reis ik altijd met de trein. De trein is echt top, dan kan je ook nog andere dingen doen. Het enige probleem in België is dat eigenlijk alleen de steden makkelijk te bereiken zijn met de trein en bus. Buiten de steden is het lastig. Als je wil gaan wandelen in Wallonië zijn de verbindingen niet fantastisch. De busmaatschappij heeft een heel aantal lijnen afgeschaft, dus dat is echt een drama op het moment in België. Je bent lang onderweg en je verliest er veel tijd mee. Dus dan is een auto wel handiger.”

Ga je nog andere landen in kaart brengen?

“Ik werk nu nog fulltime als PR-consultant in de toerismesector. Maar over een week ga ik halftijds werken, en halftijds de travelblog bijhouden. Dus ik hoop dan wat te kunnen gaan uitbreiden. Ik doe soms al wel samenwerkingen met merken. Of ik wordt gevraagd om ergens te logeren. Maar ik behoud wel mijn onafhankelijkheid. Ik ga geen vals beeld geven van een plek en ik pik er alleen de dingen uit die een mooie ervaring lijken. Momenteel blijft het bij België en de buurlanden, maar wie weet in de toekomst wel!”

Lees ook: Dit zijn de duurzame hotspots in Gent. En: Treinreizen in Europa, met deze 5 tips houd je het simpel en betaalbaar.

Over de schrijver