En de winnaar van het presidentsdebat is… Hillary

Hillary Veni Markovski
Bron: Veni Markovski, Flickr

Volgens één van de gezaghebbende groene websites in Amerika, Grist.org, is Hillary de winnares van het presidentsdebat dat gisteren werd gehouden. Zij durft als enige vooraanstaande politica nog de klimaatstilte te doorbreken.
De twee échte presidentskandidaten, Obama en Mitt Romney, schreven daarentegen juist geschiedenis door het onderwerp “klimaatverandering” in het geheel niet aan de orde te stellen, bij geen enkel debat. Dat is voor het eerst sinds 1984, een generatie geleden. Als je door je oogharen naar de politiek kijkt, zou je de stilte bijna geruststellend vinden. Kennelijk is er niet zo veel meer aan de hand met het klimaat. We hebben nu échte problemen: we willen werk en onze rekeningen betalen.
Maar waarom noemde Hillary Clinton klimaatverandering in een recente speech dan een wereldwijde bedreiging die om een planeetbreed antwoord vraagt? Ze heeft zeker een punt, want voorlopig overtreffen de werkelijke klimaatontwikkelingen telkens de zwartste voorspellingen: we zien bijvoorbeeld al 331 opeenvolgende maanden hogere gemiddelde temperaturen dan in de gehele twintigste eeuw.
De regering Obama bleek gevoelig voor de kritiek van milieu-organisaties op de klimaatstilte tijdens de debatten. In een memo belichtte ze de talrijke keren dat Obama het onderwerp wél aankaartte tijdens speeches in het land. Daarin zei hij onder meer dat hij de investeringen in windenergie wil voortzetten, en dat hij nog steeds de de CO2-uitstoot wil verlagen aangezien klimaatverandering geen ‘hoax’ is. De droogte, de overstromingen, de bosbranden – die zijn geen grapje.”
Komiek Jamie Kilstein grapte over de klimaatstilte: “Misschien hebben ze de opwarming van de aarde niet genoemd omdat ze hopen dat klimaatverandering ons allemaal zal wegvagen voordat we hen verantwoordelijk kunnen stellen.”
In Italië zijn gisteren aardbevingexperts veroordeeld voor het geven van valse geruststelling, dus helemaal denkbeeldig is het niet dat experts en beleidsmakers zich ooit voor de rechter moeten verantwoorden voor de slappe manier waarop ze omgaan met deze enorme bedreiging.
David Roberts zegt op Grist dat er nog steeds maar één ding op zit: een zeer actieve groep burgers, bedrijven en activisten zal met evenveel passie moeten vechten tegen klimaatverandering als een groep rechtse conservatieven vecht voor het behoud van de vervuilende energie-industrie.
Die situatie is in Nederland trouwens niet veel anders: ook hier hebben we een regering die aan de inkomsten uit de gasbel in Slochteren verslaafd is en onder druk van een heftige vuile energielobby van het grootste bedrijf ter wereld, Shell, telkens slappe knieën heeft als het op serieus klimaatbeleid aankomt.
Maar ook hier hebben we een voorhoede van burgers en bedrijven die wel op de bres springt voor onze planeet. Het meest aansprekende voorbeeld daarvan is op dit moment de actie ‘Winddelen’, die al 5,25 miljoen euro aan crowdfunding heeft opgehaald voor twee windmolens bij Delfzijl.
Bronnen: Huffington Post, Grist, Windcentrale, BBC News.
Lees ook:
Bereken je voordeel met winddelen
De juiste panelen voor een goede prijs
Groene stroom? Ja graag. Sjoemelstroom? Nee dank je.

Over de schrijver