Paus komt uit de kast als boomknuffelende radicaal (video)

YouTube Still
YouTube Still

Wat hebben de paus en klimaatverandering met elkaar te maken? En gaan religie en wetenschap over het klimaat überhaupt samen? Als het aan paus Franciscus ligt dan is het antwoord op de laatste vraag in ieder geval duidelijk ‘ja’.

Al in april van dit jaar kwamen de paus, kerkelijke ambtenaren en Ban Ki-moon samen op het Vaticaan om te praten over klimaatverandering en armoede. Kardinaal Peter Turkson stelde een concept op van een encycliek over klimaatverandering en het milieu. Een encycliek is een officieel document in de katholieke kerk wat wordt rondgezonden door de paus. In een encycliek worden allerlei (actuele) thema’s onderwezen en uitgelegd aan de hand van de katholieke kerkelijke leer. Op 18 juni wordt een encycliek verwacht over milieu en klimaatverandering. Hierin wordt aandacht besteed aan waar theologie en de wetenschap over klimaatverandering samen komen. Veel groengestemde gelovigen kijken reikhalzend uit naar de encycliek, en hopen dat de brief hun acties voor het klimaat zal ondersteunen. Een actiegroep heeft zelfs een hilarische trailer gemaakt. Grote kans dat dit de eerste encycliek uit de geschiedenis van het christendom is die een trailer met ‘game of thrones’-style muziek en actiebeelden gekregen heeft.

[adrotate banner=”44″]

De encycliek

Het beloofde document is nog niet uitgegeven, maar is al geschreven en wordt vertaald. Naar verwachting zal de paus de encycliek op 18 juni uitgeven. Wat er precies in staat is nog niet bekend. Wel heeft paus Franciscus al eerder publiekelijk laten weten dat hij gelooft dat klimaatverandering grotendeels door de mens komt. Daarom is volgens hem een christen die God’s creatie niet beschermt “een christen die niet geeft om het werk van God”. Ook roept de paus politici en gelovigen op om hun morele verantwoordelijkheid te nemen, zo staat in The Guardian.

Na de klimaattop in het Vaticaan liet Ban Ki-Moon weten hoge verwachtingen te hebben van het encycliek: “De encycliek zal het idee overbrengen dat het beschermen van ons milieu een urgente morele opdracht is en dat het een heilige plicht is voor gelovigen en mensen met een geweten.”

Behalve lof is er ook kritiek vanuit de katholieke achterban op deze nieuwe encycliek. Sommige conservatieve katholieken beschuldigen de paus er van religie te verwarren met politiek en zien de paus als een boomknuffelende radicaal, aldus Grist.

Zowel Ban Ki-Moon als kardinaal Turkson benadrukten na het overleg in april dat de wetenschap en het geloof hand in hand gaan als het gaat over klimaatverandering. Turkson riep leiders van alle geloven op om goede rolmodellen te zijn. Volgens hem zou het een enorm positief signaal zijn als alle kerken, moskeeën, synagoges en tempels op de wereld CO2-neutraal zouden worden. Volgens Turkson hebben de mensen in deze tijd religieuze leiders nodig en dat is waarom paus Franciscus het encycliek over het milieu en klimaatverandering uitbrengt de 18de juni.

Hieronder de (onofficiële) trailer bij de encycliek:

Update
Ondertussen is de inhoud van de encycliek uitgelekt. Mogelijk gaat het om een eerdere versie. Volgens paus Franciscus protesteert de Aarde “vanwege de kwade dingen die we haar aandoen, vanwege het onverantwoorde gebnruik en misbruik van de goederen die God op haar geplaatst heeft. We zijn opgegroeid met de gedachte dat we haar eigenaars en meesters zijn, die toestemming hebben om haar te plunderen. Het geweld dat leeft in het menselijke hart, gewond door de zonde, komt ook tot uitdrukking in de symptomen van ziekte die we zien in de Aarde, het water, de lucht en in de levende dingen.”

Bronnen:

Grist 1
Grist 2
The Guardian

 

2 reacties op “Paus komt uit de kast als boomknuffelende radicaal (video)”

  1. ik snap niet dat een site die staat voor groener eerlijker en leuker, dit artikel zo’n controversiele weerstanoproepende titel meegeeft. Ik snap dat het komt uit de koker van tegenstanders, juist een rede om het niet te herhalen.

Reacties zijn uitgeschakeld.