Eneco gelooft nog in klimaatverandering

Arjan Ten Elshof EnecoIn aanloop naar de jaarlijkse klimaattop, deze keer in Durban, organiseert de NRC een serie van vier debatten over klimaatsverandering. Eén van de sprekers is Arjan ten Elshof, directeur van Eneco Nederland. Dit bedrijf voorziet twee miljoen Hollandse huishoudens van stroom en gas. Vanuit die rol telt de mening van Eneco over verduurzaming natuurlijk zwaar mee. De organisatie ziet klimaatverandering en onze invloed daarop als een probleem dat niet ‘vanzelf’ over gaat. hetkanWel stelde Arjan ten Elshof daarom de volgende vragen. Bestel kaarten.

Er is in Nederland veel scepsis over klimaatverandering, veel mensen zien het niet als een serieus probleem. Hoe ziet Eneco de feiten als het om klimaatverandering gaat? Wanneer loopt Nederland onder als we niets ondernemen?

Eneco gelooft dat er voldoende bewijs is dat ons leefgedrag van invloed is op het klimaat. Verduurzaming wordt echter niet alleen door de angst voor klimaatverandering gedreven. Er zijn ook goede financiële en afhankelijkheids argumenten die verduurzaming noodzakelijk maken.

Wat weerhoudt ons ervan om rücksichtlos het Duitse energiemodel te kiezen? Daar komt al ruim 20% van de energie uit hernieuwbare bronnen, Nederland loopt hier hopeloos bij achter.

Nederland heeft vooralsnog geen koppositie ingenomen bij het verduurzamen van onze samenleving. Verschillende Europese landen hebben wél die koppositie geambieerd en zijn sneller gegaan. Nederland moet zijn eigen model kiezen op basis van haar eigen sterktes en capaciteiten. Stimulering die in andere landen wordt gebruikt kan als voorbeeld dienen.

Wat moet er volgens Eneco gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan? Is er voldoende groene energie om de 7 miljoen huishoudens in NL te voorzien van energie uit hernieuwbare bronnen? In hoeverre leidt bijvoorbeeld de groeiende vraag in NL er toe dat in landen als Polen groene stroom wordt opgewekt die in NL wordt gebruikt, waardoor daar de afname van kolenenergie hoog blijft?

Klimaatdebat NrcVolgens ons is het belangrijk om te streven naar een wereldwijde reductie van de CO2-uitstoot. Daarmee kunnen we de invloed op klimaatverandering beperken. De manier om dat te bereiken is geen eenvoudige abc-tje. Er zijn nog veel problemen op te lossen. Effecten zijn grensoverschrijdend, bij voorkeur zouden maatregelen dat ook moeten zijn. Dat is vandaag nog lastig maar wel onderwerp van gesprek. Wachten op grensoverschrijdende maatregelen of oplossingen vanuit andere landen is wat ons betreft geen optie: nu beginnen is noodzakelijk en verstandig.

Hoeveel windenergie kunnen we produceren in de Noordzee?

Studies over dit onderwerp tonen aan dat windenergie op de Noordzee belangrijk kan bijdragen aan het voorzien in de electriciteitsbehoefte in ons land en en ook aan andere landen aan de Noordzee. Het Amalia Windpark is een Windpark dat aantoont dat wind op zee technisch en economisch kan. Wind op zee is vandaag nog wel een relatief dure optie die veel stimulering en commitment van de overheid vraagt. Wat ons betreft vormen wind op zee en dus andere Amalia’s een belangrijke component in een duurzaam Europa van de toekomst

In hoeverre ziet Eneco de energietoekomst somber in als centrale energiemaatschappij in een wereld waarin decentrale opwekking de toekomst heeft?

Eneco is totaal niet somber over de veranderende wereld. Sterker nog, Eneco gelooft sterk in een toekomst met steeds meer decentrale opwekking. Onze rol zal daarbij veranderen maar dat zien wij juist als onze uitdaging. Samen met onze klanten werken aan een wereld waarbij de energie die we gebruiken ‘dicht bij huis’ duurzamer opwekken.

Bestel kaarten.

De overige drie debatten vinden plaatst op: maandag 10 oktober, dinsdag 1 november en dinsdag 22 november.

Lees ook:

Max Christern wil een klimaatverhaal dat hij aan zijn kinderen kan vertellen

Op weg naar Zuid-Afrika: wat is de stand van het klimaatdebat?

Over de schrijver

5 gedachten over “Eneco gelooft nog in klimaatverandering”

  1. @Youri Carma: Dat zijn veel verdachtmakingen zonder duidelijke argumenten.

    @Stuie: 100% groene stroom is bij Eneco de standaard, daarnaast kun je kiezen voor Eneco Windstroom, volledig opgewekt door Nederlandse windparken.Zie: http://thuis.eneco.nl/groene-energie/groene-stroo

    Daarnaast is het WNF, niet de minste natuurorganisatie, strategisch partner van Eneco, bij het verduurzamen van de energie. Als eerste energiebedrijf ter wereld ontving Eneco bijvoorbeeld de Climate Saver erkenning van WNF. http://www.wnf.nl/nl/home/bedrijven/strategische_

    Kun je jouw verwijten onderbouwen?

  2. Kolen Centrales zijn de meest schone manier van energie opwekking tegenwoordig. Het publiek echter word met valse propaganda bestookt voor egoistische politieke doelen. De bedoeling is dat er straks een Fascistische Wereldregering komt (NWO) opgrericht door psychopate families als de Rotscholds en de Rockefellers aan wie wij allen geld moeten betalen voor CO2 uitademen. Zelfs babies kkunnen zo direct in slkavernij belast worden omdat zij immers ook CO2 uitadmen die overigens door planten in zuurstof worden omgezet. Zijn we nu echt allemaal van lotje getikt? CO2 Contributed by Human Activity: 12 to 15ppmv – Vid http://www.youtube.com/watch?v=wYLmLW4k4aI

  3. mooie praatjes vullen alleen hun zakken, zo goedkoop mogelijk maken zodat de mensen hun aandacht krijgen en beweren dat ze helpen voor een schoner en beter klimaat! ik ben het helemaal eens met Stuie

  4. eneco zijn naaiers!!! vieze kolen de lucht in blazen en zeggen dat ze duurzame energie opwekken. eneco doet er alles aan om mensen over te halen zodat ze er aan kunnen verdienen! ze denken alleen aan geld en de toekomst intereseert ze niet,… alleen nog meer verdienen in de toekomst. Want zo schoon zijn ze niet. hetzelfde als essent!!!

Reacties zijn gesloten.