Eneco krijgt grootste groenlening ooit: 100 miljoen euro voor duurzame projecten

Images_of_Money, Flickr.com
Images_of_Money, Flickr.com

Eneco is een groenlening van 100 miljoen euro aangegaan met ING Groenbank, ASN Groenprojectenfonds en Triodos Groenfonds voor de financiering van duurzame projecten. Dit meldt Eneco vandaag. Groenleningen zijn leningen tegen lage rente voor duurzame projecten en worden mogelijk gemaakt door de Regeling Groenprojecten van de Nederlandse overheid.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Duurzaam beleggen populairder sinds financiële crisis
Zo beleg je duurzaam: 5 tips
Volgens Eneco is de regeling een bijzonder kosteneffectief instrument om gestelde milieudoelen te realiseren. Dit blijkt uit een rapport van CE Delft dat op 8 juli werd gepresenteerd.
Grote impact voor weinig geld
De Regeling Groenprojecten stimuleert de marktintroductie van innovatieve en duurzame investeringen. Deze draagt daarmee bij aan het verder verduurzamen van de Nederlandse samenleving. De samenwerking tussen de drie financiers en Eneco is een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van deze fiscale regeling, waarbij particulier geld wordt aangetrokken door ‘groene’ spaarders en beleggers belastingvoordeel te geven. Annerie Vreugdenhil, Directeur Zakelijk van ING Nederland: ‘De Regeling Groenprojecten maakt het voor ons mogelijk om tegen een lager rentetarief leningen te verstrekken aan duurzame ondernemers. Het is een effectieve en kostenefficiënte financieringsbron van miljarden euro’s aan private middelen voor goedgekeurde duurzame investeringen.”
De regeling biedt particuliere investeerders de mogelijkheid om onder aantrekkelijke financieringsvoorwaarden te investeren in projecten die de ontwikkeling en het behoud van natuur en milieu bevorderen. De overheid geeft belastingvoordeel aan ‘groene’ spaarders en beleggers. Dit belastingvoordeel compenseert een lagere rente op spaartegoeden of een lager rendement op een belegging, zodat de groenbank of groenfonds een lening met een lager rentetarief kan verstrekken aan de ondernemer van een groenproject.
Bron: Eneco

Over de schrijver