Energie Atlas helpt Amsterdammers aan de groene stroom

Energie Atlas Amsterdam. Foto: Gemeente Amsterdam
Energie Atlas Amsterdam. Foto: Gemeente Amsterdam
Hoeveel elektriciteit wordt er in mijn buurtje verbruikt? Hoeveel warmte produceert dat bedrijventerrein? Waar liggen kansen voor bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie? En waar zijn mogelijkheden om de vraag naar energie te combineren met het duurzame aanbod? De interactieve Amsterdamse Energie Atlas geeft antwoorden op al deze vragen. Donderdagmorgen 17 april is de atlas gepresenteerd in de Amsterdam ArenA.

De atlas is uniek in de wereld. Het bijzondere is dat alle gegevens zijn gebaseerd op het werkelijke energieverbruik. Netbeheerder Liander heeft deze gegevens ter beschikking gesteld. Ze zijn niet te herleiden tot een individuele gebruiker, omdat gegevens van gebruikers gebundeld zijn.

Winstkansen

De Energie Atlas zal het gebruik van duurzame energie stimuleren, zo verwacht de gemeente. Bewoners zullen zich bewuster worden van hun eigen energieverbruik en inzien dat er nog kansen op winst liggen. Bedrijven zien wat het verbruik is en waar zich duurzame energiebronnen en energie-infrastructuur bevinden.

Uitdagingen

De Energie Atlas is een van de instrumenten waarmee Amsterdam de overgang naar een systeem van duurzame energie (de energietransitie) kan bespoedigen. De stad staat voor enorme uitdagingen. Het aantal inwoners in de hoofdstad zal de komende jaren met 100.000 tot 150.000 mensen toenemen. Nu al spendeert Amsterdam jaarlijks maar liefst 2 miljard euro aan energie. Tegelijkertijd wil de hoofdstad in 2025 40% minder CO2 uitstoten dan in 1990, en in 2040 75%.

Deelnemende partijen

De atlas is te downloaden via www.amsterdam.nl/energie/energieatlas. De data zijn als open data beschikbaar via een interactieve kaart op www.maps.amsterdam.nl.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Zonatlas maakt in 1 oogopslag duidelijk of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen
De beste aanbieders van groene stroom

Over de schrijver

1 gedachte over “Energie Atlas helpt Amsterdammers aan de groene stroom”

  1. Pingback: Energie Atlas helpt Amsterdammers aan de groene stroom | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.