Energie besparen in de keuken doe je met deze tips

We kunnen er niet meer omheen: de gasprijzen zitten al een hele tijd in de lift. Naar verwachting krijgen veel Nederlanders deze winter een hoge energierekening voorgeschoteld. De keuken is een van de plekken in je woning waar de meeste energie wordt verbruikt. Tijd dus om eens te kijken hoe je in die ruimte het beste energie kunt besparen. We zochten het voor je uit.

Ga voor duurzame en energievriendelijke keukenapparatuur

Waar je in ieder geval veel energie mee kunt besparen, is de keuze voor energievriendelijke keukenapparaten. Of een keukenmachine, koffiezetapparaat of blender energievriendelijk is, zie je aan het energielabel. Energielabel A is hierbij het meest zuinig, wat betekent dat dergelijke apparatuur de minste energie verbruikt. Hiermee kun je flink wat energie en uiteindelijk ook geld besparen op je energierekening. Duurzame apparaten zijn ook nog eens beter voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken en omdat je ze minder snel hoeft te vervangen.

Water koken? Kook in een snelkookpan met deksel

Om aardappels, pasta of rijst te koken, zet je een pan water op het vuur of op de kookplaat. Doe je dit zonder deksel dan zal het langer duren voordat het water kookt dan wanneer je dit mét deksel doet. Al met al scheelt dat behoorlijk wat gas of energie, dus zorg ervoor dat je altijd met deksel kookt. Investeer daarnaast in een goede snelkookpan. Dat zijn pannen die dankzij een verhoogde druk sneller water kunnen koken en gerechten kunnen bereiden. Gemiddeld verbruik je 70% minder energie met een snelkookpan. De beste snelkookpan vind je gewoon online.

Ga sluipverbruik in de keuken tegen

Let ook zeker op mogelijk sluipverbruik bij apparaten in de keuken. Er zijn namelijk veel apparaten die zonder dat je het door hebt stroom verbruiken, ook al gebruik je ze op dat moment niet. In de keuken zijn dat voornamelijk een magnetron, koffiezetapparaat en een wasmachine (als je die in de keuken hebt staan). Trek na gebruik van dergelijke apparaten de stekker uit het stopcontact om sluipverbruik tegen te gaan. Doe je dit ook met stekkers van andere apparaten in huis dan kun je toch al tot € 100 per jaar besparen. Daarbij is het ook gewoon zonde van de energie die verbruikt wordt terwijl je er eigenlijk niets mee doet.

Gebruik je oven op een energiezuinige manier

Maak je tijdens het bereiden van eten regelmatig gebruik van je oven? Dan is het in het kader van energie besparen zaak om deze op een energiezuinige manier te gebruiken. Zo is het lang niet altijd nodig om je oven lang voor te verwarmen. Het is vooral bij nieuwe ovens het geval dat ze binnen no time warm zijn. Nieuwe ovens warmen gelijkmatig op waardoor je veel gerechten er direct al in kunt zetten. Probeer daarnaast om het gebruik van de grill zoveel mogelijk te beperken. De grillfunctie verbruikt namelijk 50% meer energie dan bijvoorbeeld de heteluchtstand.

Pak je koelkast logisch in voor energiebesparing

Tot slot is het aan te raden om eens naar je koelkast te kijken. Des te groter de koelkast, des te meer energie het apparaat verbruikt. Misschien kun je de koelkast dus prima vervangen voor een kleiner exemplaar om zo wat energie te besparen. Kijk ook direct even naar de plek waar de koelkast staat. Staat er een verwarming of andere verwarmingsbron in de buurt? Dan moet de koelkast extra hard werken om koud te blijven. Let ten slotte op hoe je de koelkast inpakt. Richt het apparaat logisch en slim in, zodat je minder lang hoeft te zoeken en je de koelkast minder lang open hebt staan. Ook daarmee kun je de nodige energie en kosten besparen.

Over de schrijver