7 tips om gemakkelijk energie te besparen in de keuken

Staan er bij jou in de keuken ook energie-slurpende apparaten? Waarschijnlijk wel een aantal. Wij vroegen Patrick Gouw van Om | nieuwe energie hoe we zo veel mogelijk energie kunnen besparen.  

De Afwasmachine  

Wat is duurzamer, afwassen met de hand of met de afwasmachine? Met de hand is duurzamer. Als je tenminste een teiltje gebruikt en het water niet laat stromen. Met de machine gebruik je net zo veel water, maar meer energie. De machine is alleen een stuk gemakkelijker. Als je die dus toch wilt gebruiken, kun je beter niet voorspoelen, wachten met draaien tot de machine helemaal vol zit, zo min mogelijk zeep gebruiken en kiezen voor een eco-programma.

De ijskast

De ijskast wil je op een constante temperatuur houden om zo veel mogelijk energie te besparen. Dat betekent dus dat je de deur zo snel mogelijk dichtdoet, nadat je iets hebt gepakt. Verder scheelt het ook aan energie als de rubbers goed aansluiten en de ijskast waterpas staat.

Een handigheidje is om je spullen uit de vriezer te laten ontdooien in de ijskast, want dan help je een handje met koelen. En zet natuurlijk nooit iets warms in de ijskast. Dat onttrekt warmte en kost meer energie. Je eten kun je het beste op het aanrecht laten afkoelen en dan pas in de ijskast zetten.

De vriezer

Voor de vriezer gelden dezelfde regels als voor de ijskast. Zorg er ook echt voor dat je geen ijslaag krijgt, want dat zorgt al snel voor een stijgend energieverbruik. Af en toe ontdooien kan dus geen kwaad. En een vriezer hoeft nooit kouder dan -18 graden te staan. Dat kan wel, maar heeft geen toegevoegde waarde. Het kost alleen maar meer energie.

Waterkraan

Als je warm water uit de kraan wilt, duurt dat altijd even. Je cv-ketel slaat aan en zorgt ervoor dat jij warm water krijgt. Het is een idee om onder je kraan een bakje te zetten om het eerste – nog niet warme – water op te vangen. Daarmee kun je planten water geven, of bijvoorbeeld je huisdier. En zet de kraan altijd weer terug op koud, zodat je geen onnodige energie gebruikt als je even een glas water pakt. Je kunt op je kraan ook een perlator gebruiken, die zorgt ervoor dat je minder water gebruikt, maar je straal nog steeds sterk is. Wel zo lekker onder de douche.

Koken

Koken op elektriciteit is goed voor het milieu en helpt je met energie besparen. Het helpt als je een pan gebruikt met een vlakke onderkant, want dan is de warmteoverdracht optimaal. De plaat blijf ook altijd nog wat langer warm en die energie kun je gewoon gebruiken door de plaat een beetje eerder uit te zetten.

Als je kookt op inductie dan zijn er speciale pannen, die beter geleiden via de zijkant. Daardoor wordt de hele pan warm. Ook aan de zijkant. En natuurlijk altijd een deksel op de pan en de afzuigkap niet langer aan laten staan dan noodzakelijk.

Over Om | nieuwe energie

Om | nieuwe energie is een energiecollectief zonder winstoogmerk. Het energiecollectief bestaat uit allerlei coöperaties, die met zon- en windenergie lokaal stroom opwekken. Zo worden hele buurten, dorpen, steden en regio’s verduurzaamd, met de hulp van vrijwilligers. Door het hele land wekken nu tientallen lokale energiecoöperaties stroom op voor honderdduizenden huishoudens. En het mooie is: de omzet gaat weer terug naar de deelnemers van de coöperatie en de klanten door het verlagen van de energieprijs. En natuurlijk naar de maatschappij, want écht groene energie is hierdoor beschikbaar in heel Nederland en daarom wordt het collectief al sinds 2015 verkozen tot de allergroenste energieleverancier van Nederland.

Maak kans op een bespaarpakket

Wil je nog meer tips om energie te besparen en handige weetjes ontvangen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Om | nieuwe energie. Dan maak je ook nog kans op een handig bespaarpakket met een douchecoach, stekkerschakelaar, waterbespaarders, ledlampen en een groente-/fruittas.

Om | Nieuwe Energie

Photo by Daria Obymaha

Over de schrijver

4 gedachten over “7 tips om gemakkelijk energie te besparen in de keuken”

  1. Bijzonder dat hier het gebruik van een hooikist niet wordt genoemd, of het uitzetten van de warmtebron nadat het water van je eitje en pasta kookt. En zoveel mogelijk rawfood eten of het eten zo kort mogelijk bereiden. Ovenschotels vragen veel energie. Lange bereidingstijd neemt ook voedingsstoffen weg. En energiebesparen door seizoensgroenten uit Nederland te kopen. Of weer te leren eten wat de natuur ons biedt. De energiebesparing wordt wel erg eenzijdig in de apparaten gezocht. Maar voordat je de apparaten gebruikt is er ook nog een wereld te betreden. Agnes

  2. Bijna alle tips: check ✅
    Wij wonen in een Tiny house en hebben bewust geen koelkast, sowieso geen vriezer, koken electrisch, hebben geen warm water en geen vaatwasser dus wassen met de hand af. Eh, maar gebruiken dus wel de waterkoker wat vaker om water op te warmen voor de afwas. Niet voor de douche overigens. We douchen koud. Al 2 jaar. Heerlijk! ????

  3. Over besparen op warm water: ik heb al sinds 18 jaar door het hele huis “warm waterknoppen”. Omdat ik een B&B heb komen ook al mijn gasten daarmee in aanraking en hoop ik dat ik ze op een idee breng. Je drukt op de knop, wacht een minuut en hebt dan gelijk warm water voor je afwas of voor je douche. Ik snap niet dat niet meer mensen dat hebben. Als je zonnepanelen hebt is het ook een goed idee om als je een klus hebt waarbij warm water nodig is of je kunt om op het even welk tijdstip douchen, dit rond het middaguur te doen. Het viel me op dat ze zo tussen 12 en 2 vaak warm water lozen op het dak omdat er overproductie is. Ik heb ook fotovoltaici en dan is het ook een heel goed idee om dingen die veel energie vergen te doen in de uren dat je veel produceert. Binnenkort hoop ik een eigen opslag te krijgen voor de fotovoltaici, want koelen en verwarmen heb je eigenlijk het meeste behoeft aan als het avond wordt en dan heb je geen productie. Hier in Italie werkt het zo dat je voor geleverde energie rond de 5 cent per Kw krijgt en voor afgenomen incl. alle toeslagen plm. 27 cent betaalt, dus een opslag is ook zeker een goed idee.

Reacties zijn gesloten.