Energie besparen terwijl je op vakantie bent

In het midden van het land begint vanmiddag om 16.00 uur de zomervakantie. Een enkeling vertrekt meteen naar het zuiden, de ander wacht nog even. Hoe dan ook, op vakantie gaan is een feestje. Maar het is natuurlijk nóg leuker als je energie kan besparen terwijl je ligt te dobberen op een luchtbed. hetkanWel heeft daarom een aantal besparingstips voor je op een rijtje gezet. 

Koelkast en vriezer

Het zijn de grootste slurpers in huis, dus je bespaart een hoop als je de koelkast en de vriezer uitzet. Zorg ervoor dat je alle producten uit de vriezer nog gebruikt voordat je gaat, dus begin op tijd. Alles op? Zet de vriezer uit en laat ‘m ontdooien. Zorg ervoor dat je het water opvangt en laat de vriezer een klein beetje openstaan. Dat voorkomt nare geurtjes. Hetzelfde geldt voor de koelkast. Eet alles op, zet ‘m uit en doe de deur op een kier.

Check de stekkers

Maak een rondje door het huis en ga op zoek naar de zogenaamde ‘sluipverbruikers’. Denk aan de computer, televisie, muziekinstallatie, het koffiezetapparaat en opladers. Alle stekkers mogen eruit.

Thermostaat op lage temperatuur

Het kan zomaar flink afkoelen tijdens een Hollandse zomer. Het is zonde als de thermostaat onnodig aanslaat. Een temperatuur van 15 graden is voldoende.

Boiler uit

Heb je een boiler? Het apparaat blijft het water continu verwarmen als je niet thuis bent. Dus terwijl jij onder een douche staat in je favoriete vakantieland, draait jouw boiler voor niets overuren. Dat is zonde. Je kunt de boiler gewoon uitschakelen.

Gebruik een tijdschakelaar

Staat het licht altijd aan om ongewenste indringers af te schrikken? Zonde! Maak gebruik van een tijdschakelaar. Je kunt dan precies instellen wanneer het licht wel of niet moet branden. En als je dan toch bezig bent om dieven buiten te houden, vraag dan aan de buren of ze de stapel post uit het zicht leggen en af en toe de gordijnen open of dicht doen. Dat brengt een indringer in de war.

Denk ook hier aan:

  • Draai de gaskraan dicht. Dan ga je met een comfortabel gevoel van huis.
  • De waterkranen mogen ook dicht. Vergeet de wasmachine niet.
  • Controleer of alle ramen en deuren gesloten zijn.
  • Maak de prullenbak schoon. Dat voorkomt nare geurtjes bij thuiskomst.

Dan kun je nu met een gerust hart op vakantie. Veel plezier!

Verder lezen?

Misschien heb je nog helemaal geen vakantie of weekendje weg op de planning staan. hetkanWel heeft een aantal hele mooie en bijzondere vakantieadresjes in eigen land voor je op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!
Vakantie

Over de schrijver