Energieanalist: “Omslagpunt is bereikt, steenkolentijdperk is voorbij”

Garzweiler, bruinkoolmijn in Duitsland. Foto: wikimedia commons
Garzweiler, bruinkoolmijn in Duitsland. Foto: wikimedia commons
Het kolentijdperk komt ten einde. Dat meldt energieanalist van Bloomberg, Ben Caldecott. Volgens Caldecott komen de laatste tijd een aantal ontwikkelingen bij elkaar die ervoor zorgen dat kolen snel minder interessant worden als bron van energie. En dat is goed nieuws voor het klimaat.
Dat het slecht gaat met kolen blijkt al uit het feit dat steeds meer investeerders, waaronder grote pensioenfondsen, ervoor kiezen om hun investeringen in kolen te beëindigen. Maar belangrijker zijn volgens Caldecotte macro-economische en politieke ontwikkelingen.
Hij noemt een aantal: goedkoop schaliegas, snel dalende prijzen voor hernieuwbare energie, strengere regels voor luchtkwaliteit, zorgen om beschikbaarheid van water, en stevigere maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.
Volgens Caldecott is er “weinig twijfel dat de druk van deze lange-termijn ontwikkelingen uiteindelijk kolen van zijn dominante positie in het wereld energie systeem zullen stoten. Het is waarschijnlijk dat het omslagpunt al is bereikt.” Een gevolg is dat er weinig nieuwe investeringen in kolen zullen worden gedaan, en dat veel kolencentrales eerder gesloten zullen worden.
De enige vraag is: hoe lang gaat de afbraak duren? De hoeveelheid kolencentrales en de belangen in kolen zijn zo gigantisch dat Caldecott voorziet dat kolen de komende tien, twintig jaar nog een grote rol zal spelen. Maar zeker is dat niet: het zou ook veel sneller kunnen aflopen. Wat het ook wordt, het lijkt zeker dat “Koning Kolen” zijn macht verliest.
Lees het hele artikel in Bloomberg
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Knappen van CO2 zeepbel groot risico voor investeerders
De olifant in de huiskamer van het schaliegas rapport: is het wel rendabel?

Over de schrijver

1 reactie op “Energieanalist: “Omslagpunt is bereikt, steenkolentijdperk is voorbij””

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020