Energieakkoord niet gunstig voor Windcentrale en andere grote energiecoöperaties

Foto: Windcentrale
Foto: Windcentrale
Grotere coöperatieve energiebedrijven hebben weinig baat bij het huidige energie-akkoord. Alleen iniatieven op lokale schaal komen in aanmerking voor de belastingkorting van 7,5 ct/kwh (ex BTW). Bovendien mogen de windmolens en zonnepanelen niet met subsidie gefinancierd zijn. Dit is niet gunstig voor De Windcentrale en andere projecten en bedrijven die schone energie “op afstand” leveren.
De Windcentrale reageerde gisteren via facebook op de plannen uit het Nationale Energieakkoord. Het bedrijf concludeerde dat de windmolens De Grote Geert en de Jonge Held niet in aanmerking komen voor de belastingkorting. Beide molens hebben namelijk subsidie gekregen.
De molens werden vorig jaar door middel van een van de grootste crowdfunding acties ooit aangeschaft. 5.500 burgers door het hele land kochten stukje molen, zogeheten “winddelen”. Los van de subsidie zouden echter vrijwel alle winddelers sowieso buiten de belastingkorting vallen. De korting is namelijk alleen van toepassing op huishoudens die energie betrekken die geproduceerd is in de eigen “postcoderoos”, de viercijferige postcoderegio en de regio’s daar direct omheen.
Vanzelfsprekend is dit een domper voor de Windcentrale, maar ook voor coöperaties zoals de Windvogel, die ook enkele molens beheert en stroom levert aan de leden.
Volgens de Windcentrale is het mogelijk dat bij nieuwe aankopen huishoudens in de buurt wel in aanmerking komen voor de belastingkorting. Maar, zegt het bedrijf, “Op dit moment hebben we nog onvoldoende informatie om hier meer zekerheid over te geven.”
Bron: Windcentrale, SER Energieakkoord
Lees ook
[adrotate group=”2″]
5 opmerkelijke highlights uit het energieakkoord
Windcentrale geeft burgers de kans om zelf windenergie te produceren

Over de schrijver

1 reactie op “Energieakkoord niet gunstig voor Windcentrale en andere grote energiecoöperaties”

  1. De postcode roos is een geniepig grapje van de hufters van EZ, zo proberen ze opnieuw tweedracht te zaaien.
    Als we om te beginnen de gemeente roos, hanteren, kunnen burgers ook aan de rand van gemeenten samenwerken.
    Maar iedereen betaalt voor een nationaal elektriciteitsnet, dus moet iedereen zijn eigen stroom overal in Nederland kunnen opwekken.

Reacties zijn uitgeschakeld.