Energieakkoord nu bijna rond

Windpark Houten in aanbouw. Foto: EnecoDe partijen die spreken over een energieakkoord hebben een mondelinge overeenkomst bereikt. Bedrijfsleven, milieubeweging en vakbonden zijn het op hoofdlijnen eens over maatregelen waardoor Nederland in 2020 minstens 14 procent van zijn energie duurzaam zal produceren, zo melden bronnen aan de NOS.
In het regeerakkoord staat dat Nederland voor 2020 16% duurzaam wil produceren en in 2050 zelfs 100%. Het energieakkoord heeft het 16 procent-streven nu verschoven naar 2023.
Eerder lekte al uit dat oude kolencentrales dichtgaan, dat er geen nieuwe kolencentrales bijkomen en dat er belastingvoordelen voor groepen burgers komen die gezamenlijk energie willen opwekken met zonnepanelen.
Milieu-organisaties waren vorige week nog erg kritisch over het akkoord. Hoogleraar duurzame transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Jan Rotmans, gaf het akkoord een 5. Rotmans: “Dit duurzame energieakkoord is het net-niet en te vrijblijvend. Zonnepanelen en windenergie zijn mooi, maar het gaat eigenlijk om 2 echt grote dingen. Wij hebben in Nederland een grote energie-intensieve industrie, die veel meer energie moet besparen. En we gooien 20% weg van onze energie via warmteverlies. Dat wordt met dit akkoord helaas niet aangepakt. Ten tweede moeten we veel meer schone energie opwekken. Dat kan het beste met windenergie. Maar wat doen wij? We kiezen vooral voor bijstoken van biomassa in drie kolencentrales die nog moeten worden geopend.”
Hoewel een sprong van 4% naar 14% flink lijkt, heeft Nederland genoeg goede voorbeelden om te volgen. Duitsland doet het trucje al voor: daar wordt al 25% (!) van de energie duurzaam opgewekt. Ruim 300.000 mensen werken er in de schone energiesector. In het eveneens kleine en vlakke Denemarken wordt 40% van de stroom opgewekt door lokale hernieuwbare bronnen, voornamelijk wind en in toenemende mate zon. Denemarken staat dan ook op nummer 1 in de klimaatprestatie index voor EU-landen.
Als we de kunst goed afkijken van deze landen, zou dit energieakkoord dus wel eens een banenmotor voor ons land kunnen worden.
Bron: NOS

Over de schrijver