Energieneutraal huren zonder energienota: Groningen gaat 1000 huizen ombouwen met geld van huurders

Grote Markt In Groningen. Foto: Elm3R
Grote Markt In Groningen. Foto: Elm3R

De gemeente Groningen en de vijf woningcorporaties in de stad willen in de komende vijf jaar tenminste 1000 woningen grondig renoveren. Na de renovatie zijn de woningen energieneutraal. Het bedrag dat bewoners normaal betalen voor gas en licht wordt gebruikt om de investering in de woning mogelijk te maken. Dat meldde de Gemeente Groningen afgelopen week.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Arnhemmers krijgen “woonbundel”: goedkoop woning huren zonder elektriciteitsnota
Alles over energie besparen in je eigen huis
De verwachte investering is 60.000 euro per huis, waarbij de energierekening van gemiddeld 120 euro per maand een van de financieringsbronnen is.
Het plan van Groningen lijkt op die van een woningcorporatie die een “woonbundel” aanbiedt. Bewoners betalen dan een vaste huur, inclusief gas en licht aan de corporatie. De woningcorporatie gebruiken het geld voor energiebesparende maatregelen. De woningcorporatie heeft dan meer financiële armslag om energiebesparende maatregelen door te voeren, terwijl de huurder een vaste of zelfs lagere prijs betaalt voor wonen.
Volgens de gemeente Groningen is deze nieuw stap mede mogelijk vanwege een wetswijziging die vorige week werd aangekondigd. Corporaties kunnen daardoor de energierekening van huurders incasseren, zonder dat daarmee het recht op huurtoeslag wordt aangetast. Groningen start een pilot waarbij – dankzij deze nieuwe mogelijkheid – woningen worden opgeknapt tot een comfortabele woning met een energierekening van nul euro.
Bron: Groningen.nl

Over de schrijver