Vandaag is het de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Nu kan je natuurlijk mee doen aan allerlei gave activiteiten, maar we geven je op deze koude dag ook graag een aantal tips waarmee je gewoon thuis aan de slag kunt. Daarvoor spraken we Jochem Gietema van Energiekliek. Energiekliek is een online energiebespaarcoach die je helpt om te besparen op je gas, elektriciteit en waterverbruik. Zo kan je goed voorbereid de herfst en de winter in.
Wat is jouw achtergrond?
Tijdens mijn studie rechten wilde ik ondernemen én iets sociaals doen. Zo ben ik terechtgekomen bij Enactus Vrije Universiteit Amsterdam. Enactus is een studentenvereniging die in samenwerking met het bedrijfsleven en universiteiten sociale ondernemingen over de hele wereld opzet. Energiekliek maakte eerder deel uit van Enactus VU. Sinds deze zomer ben ik zelfstandig verdergegaan met Energiekliek.
Wat is Energiekliek precies en hoe werkt het?
Energiekliek is een online energiebespaarcoach waarmee huishoudens leren te besparen op hun gas, elektriciteit en watergebruik. Door een starttest, kennisclips en persoonlijke coaching krijgen deelnemers alleen die informatie te zien die voor hen relevant is. Zo worden ze bijvoorbeeld met korte animaties en deskundige coaches gemotiveerd om aan de slag te gaan. Verder zijn er op de site meer dan 110 energiebespaartips te vinden. Deze tips en adviezen leiden tot een lagere energierekening, meer financiële vrijheid en meer blije huishoudens. Het is goed voor het milieu en goed voor de deelnemers zelf.
Waarom is dat zo belangrijk?
Zo’n 750.000 huishoudens in Nederland hebben maandelijks moeite hun energierekening te betalen. Veel initiatieven maken gebruik van coaching aan huis. Daarmee zijn ze snel te arbeidsintensief of ze leggen de nadruk op het verduurzamen van het huis, wat vaak veel te duur is voor deze groep huishoudens. Tegelijkertijd zijn wél honderden euro’s per jaar te besparen op de energierekening door gratis aanpassingen en het juiste gedrag. Hier zag ik allerlei mogelijkheden en dat is dan ook de reden dat ik nu bezig ben met Energiekliek.
Wat is jouw missie?
Mijn missie met Energiekliek is om zoveel mogelijk mensen te leren hoe zij energie kunnen besparen door hun gedrag aan te passen of door gratis aanpassingen in huis. Daarmee richt ik mij met name op de groep mensen die niet veel te besteden heeft.
Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Zou je een paar gouden (en misschien iets minder bekende) tips willen geven waarmee mensen hun leven duurzamer kunnen inrichten?
1. Gebruik restwarmte volop. Restwarmte is de warmte die een apparaat nog afgeeft wanneer je de toevoer van warmte zelf al hebt uitgeschakeld. Zo kun je bijvoorbeeld de oven een aantal minuten minder lang aan laten staan. De warme lucht in de oven blijft ook als de oven uit staat nog zijn werk doen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld strijken of het koken van groenten en aardappelen of pasta. Uiteraard moet je wel de deksel op de pan doen.
2. Een andere verrassende warmtetip: doe grote klussen in huis in de winter. Tijdens het klussen of schoonmaken ben je lekker actief, daardoor kan de verwarming meestal een stuk lager en kan je op je stookkosten besparen.
3. Heb je een wekkerradio en smartphone? Dat is eigenlijk niet nodig. Je wekkerradio staat 24 uur per dag aan en verbruikt daardoor heel wat energie. Als je ’s nachts toch je telefoon oplaadt: gebruik die dan ook als wekker en doe je wekkerradio weg.
4. Verminder de luchtweerstand bij het autorijden. Een grotere luchtweerstand betekent meer brandstofverbruik. Haal dus je dakkoffer of fietsenrek van de auto als je ze niet gebruikt; dat kan 10 tot 15% aan brandstof schelen. Het rijden met de ramen open kost ook wat meer brandstof.
5. Het klokje van je magnetron verbruikt vaak net zoveel of zelfs meer energie dan de verwarmingsfunctie van de magnetron. Zet het klokje daarom indien mogelijk uit.
Je kunt ook coaching krijgen via Energiekliek. Hoe werkt dat precies en zijn er kosten aan verbonden?
Persoonlijke coaching is inderdaad (voor mensen die dat willen) ook een onderdeel van het bespaarprogramma. Persoonlijke coaching zorgt ervoor dat mensen veel gemotiveerder met het programma aan de slag gaan en dus meer kunnen besparen. De coaches van Energiekliek zijn via de chat op de site heel laagdrempelig bereikbaar, maar bellen bij aanvang van het programma ook even om kennis te maken.
Via de website kun je je nu al aanmelden maar dat kost wel wat. De coaches zijn bij Energiekliek geen vrijwilligers. Daardoor kunnen we ook meer toewijding en eisen aan hen stellen. Daarnaast kost het onderhoud van de site gewoon wat geld. Gelukkig hebben we een leuke actie voor je. De eerste twintig aanmeldingen voor onze nieuwsbrief ontvangen namelijk een code waarmee ze gratis deel kunnen nemen. Aanmelden kan via deze link.
Wil jij weten over Energiekliek? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Energiekliek.
Energiekliek helpt je besparen
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 10 oktober 2016
- hetkanWel
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur
1 gedachte over “Energiekliek helpt je besparen”
Pingback: Enactus Awards 2018 gaat naar Erasmusuniversiteit Rotterdam
Reacties zijn gesloten.