Energielabels voor de apparaten in keukens, hoe zit het?

Een nieuwe keuken? Die moet natuurlijk duurzaam zijn. Vroeger werd onder een duurzame keuken een keuken verstaan die lang meegaat. Tegenwoordig staan duurzame keukens voor het effect van die keukens op de duurzaamheid van het milieu en het leven op deze wereld. Een duurzame keuken begint met de juiste materialen: duurzaam hout gecertificeerd met het FSC-logo en verf zonder schadelijke stoffen. En natuurlijk is er gelet op een milieuvriendelijke productie, opslag, transport en montage. En als slagroom op de taart kies je zo energiezuinig mogelijke keukenapparatuur. Maar hoe zit het eigenlijk precies met de energielabels?

Keuken. Foto: Grando

A-labels zijn niet zuinig!

EnergielabelsAls je bij het uitzoeken van je koelkast, vaatwasser of vriezer goed let op het energielabel kun je enorm besparen op je energiekosten. Door te kiezen voor een A+++ label verzeker je je van de meest zuinig mogelijke uitvoering. Het energielabel is in 1992 ingevoerd. In de oude versie stond label A voor het meest zuinig. In 2011 is het energielabel vervangen door dat van de EU, waarin ook de nog zuinigere A+, A++, en A+++ voorkomen. Een keukenapparaat met een A label lijkt dus heel zuinig voor ons gevoel, maar dat is het helemaal niet. Sterker nog: vaatwassers, koelkasten en wasmachines die nieuw op de markt komen moeten van de EU minimaal A+ zijn!

Let op het formaat

Iets anders om op te letten is het formaat van je nieuwe apparaten. Het energielabel geeft namelijk het verbruik per liter (inhoud) aan. Een zeer grote Amerikaanse koelkast met een gunstig energielabel kan daardoor nog steeds een energieslurper zijn. Het is dus belangrijk om een goede vergelijking te maken en door te rekenen wat een apparaat daadwerkelijk aan energie verbruikt. Ook door slim om te springen met het gebruik van je apparaten kan je enorm veel energie besparen.

Bron: consumentenbond

Over de schrijver

2 reacties op “Energielabels voor de apparaten in keukens, hoe zit het?”

  1. Pingback: Wat is een energieneutraal huis?

  2. Pingback: Kijktip EZ: De voedingsindustrie en de economische werkelijkheid achter ongezonde voeding » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.