Wat is beter voor je energierekening: een bad of een douche?

Vroeger was ik het type dat er de hele dag naar uit kon kijken om ’s avonds met een glas wijn en een goed boek in een warm bad te liggen. Maar na verloop van tijd heb ik dat bad ingeruild voor een warme kruik en een dekentje op de bank, want dat leest een stuk makkelijker en het is net zo behaaglijk warm. Je wordt er alleen niet schoon van, want daar heb je (natuurlijk) water voor nodig. Wat me bij de vraag bracht: wat is beter, een bad of een douche?

Bad of douche

Volgens een expert in de Guardian gaat er door de bank genomen 90 liter water in een bad. Dat water is natuurlijk niet allemaal even gloeiend heet, want dat trekken we niet. Doorgaans mengen we 60 liter warm water met 30 liter koud water. Voor koud water hoeft de ketel niet aan, dus dat scheelt energie (geen water). Hetzelfde geldt natuurlijk voor het douchen, want ook daar mengen we warm met koud water.

Een gemiddelde douche gebruikt negen liter water per minuut. Bij een spaardouche is dat zelfs maar 7,2 liter per minuut. De verdeling van warm en koud is hetzelfde als bij een bad: van de negen liter is gemiddeld zes liter warm en 3 liter koud. Als je dus een douche neemt die korter duurt dan 10 minuten (of 12,5 in het geval van een spaardouche) is het beter voor je energierekening om een douche te nemen dan een bad. Gemiddeld douchen we in Nederland negen minuten, dus dat moet lukken.

Korter douchen

Als je nog korter doucht, zeg vijf minuten (en waarom ook niet, want wat sta je in godsnaam allemaal te doen onder die douche?) dan bespaar je op jaarbasis niet alleen 15.000 liter water, maar ook 60m3 gas. Dat komt neer op €90 volgens Milieu Centraal, al durf ik te beweren dat dit met de stijgende gasprijzen inmiddels meer scheelt. De moeite dus.

Milieu Centraal stelt trouwens dat er in een gemiddeld bad 120 liter water past (blijkbaar hebben wij grotere badkuipen dan in het Verenigd Koninkrijk). Zo’n Nederlands bad kost volgens Milieu Centraal drie keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten. Of, heel concreet, als je per week één keer badderen vervangt door een douchebeurt van 5 minuten, bespaar je jaarlijks 2.300 liter water en 15m3 gas. Dat is 20 euro. Of misschien moet ik zeggen: dat was ooit 20 euro, want god mag weten wat het anno 2022 kost. Meer.

Minder douchen

Overigens is elke dag douchen al lang achterhaald natuurlijk. Regelmatig met een washandje poedelen bij de wastafel kan over het algemeen net zo goed. Dat scheelt niet alleen in je energierekening, maar is ook beter voor je huid, die uitdroogt van warm water. Lees hier over de trend om minder te douche en minder zeep en shampoo te gebruiken.

Nog meer tips voor een lagere energierekening

Onder het motto ‘alle beetjes helpen’ nog wat trucjes om energie te besparen:

 • Kook het water voor je rijst of pasta in de waterkoker: dit gaat sneller, omdat de verwarming van binnenuit gaat, en stroom goedkoper is dan gas.
 • Vooralsnog is koken op gas nog iets goedkoper dan koken op inductie, zo berekende Business Insider. Maar het scheelt niet veel, dus hoe lang dat nog duurt hangt af van de prijzen voor gas en elektriciteit (er even vanuit gaande dat je een variabel contract hebt). Heb je zelf zonnepanelen, dan is inductie koken met zelf opgewekte goedkoper dan met gas koken.
 • Haal je opladers uit het stopcontact en zet je apparaten uit in plaats van op stand-by. Volgens Britse berekeningen scheelt dit op jaarbasis al gauw 23% in energieverbruik en dus ook in je energierekening.
 • Was op lagere temperaturen: als je je wasjes op 30 graden draait, scheelt dat zo’n 40% in energieverbruik. En de meeste wasmiddelen krijgen de was prima schoon op die temperatuur. Waarom je sowieso je kleding minder zou moeten wassen, lees je hier.
 • Zet je wasmachine (indien mogelijk) op eco-stand. Dat is niet alleen beter voor het klimaat, maar het scheelt ook geld: de eco-stand is 30% zuiniger.
 • Het gebruik van een droger is duurder dan een wasmachine. Nu het weer mooi weer is, is het dus een idee om de was buiten te drogen te hangen. Volgens het Nibud bespaar je zo €1,31 per droogbeurt. Of, als je de helft van de tijd de droger niet gebruikt, zo’n €40 per jaar.
 • Draai de thermostaat een uur voordat je weggaat of gaat slapen alvast naar beneden. Dan blijft het echt nog wel lang genoeg warm.
 • Het opwarmen van een koud huis kost altijd wat extra energie, maar het is een fabeltje te denken dat het goedkoper is om je kachel op een constante temperatuur te houden. Uit als je weggaat en weer aan als je terugkomt dus.
 • Als je je verwarming 1 graad lager zet dan je gewend bent, bespaar je ongeveer 7% op je energierekening. Dat is toch al gauw €100 per jaar.
 • Hetzelfde geldt voor de lampen: ledlampen kosten geen extra energie om aan te doen, dus doe ze gewoon uit in ruimtes waar je niet bent.
 •  Lees ook ons artikel over energieslurpers in huis. Hoe je je huis comfortabel warm houdt (en je energierekening laag) of juist comfortabel koel in de zomer.

Heb jij nog tips voor een lagere energierekening? Deel ze dan vooral door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

7 reacties op “Wat is beter voor je energierekening: een bad of een douche?”

 1. Ik douche elke dag, maar wel slechts 2 minuten en uitsluitend koud water. Scheelt water, energie en je bent echt lekker fris na het douchen…

 2. “waterkoker: dit gaat sneller, omdat de verwarming van binnenuit gaat, en stroom goedkoper is dan gas. ja maar die stroom wordt wel opgewekt door gas te verbranden en ik heb wel eens gelezen dat verwarmen door gas energie-efficienter is dan met stroom, dus is het misschien uiteindelijk beter om wel je water te verhittten met gas

  1. Inderdaad, het rendement is slechts 50%, dus de helft van de met gas opgewekte elektriciteit gaat verloren in het vervoer naar ons stopcontact. Niet zo erg milieuvriendelijk dus, helaas.
   Onze overheid wil ons allemaal aan de elektrische auto maar er is niet voldoende elektriciteit beschikbaar, het rendement is zoals bovengenoemd en wat met het chemisch afval van de batterijen? Ik rijd daarom op bio afval: frituurolie die via onttrekking van zuurstof geschikt is voor dieselmotoren. Hoeven niet alle dieselauto’s naar de schroot en je beperkt de afvalberg. O ja: deze brandstof is ook CO2 arm, zeer arm.

 3. Waterkoker voor bijv een kopje thee (of de eerder genoemde rijst)? Haal overtollig water uit de koker, kook de hoeveelheid die je nodig hebt. Verhit geen water dat je toch niet gaat gebruiken.

 4. Waterkoker voor bijv een kopje thee (of de eerder genoemde rijst)? Haal overtollig water uit de koker, kook de hoeveelheid die je nodig hebt en verhit geen water dat je toch niet gaat gebruiken.

  1. Ja, en als je het vervolgens in een dikke pan overgiet om het op het fornuis weer aan de kook te brengen, dan is het wel handig om daar al op het allerlaagste pitje een beetje water in voor te verwarmen. Want als je je net gekookte water overgiet in een koude pan, dan duurt het langer voor je het weer aan de kook hebt.

 5. Buiten warmer dan binnen? Zet ramen en deuren open en haal warmte binnen. Buiten kouder aan het worden? Sluit ze en hou warmte binnen.

Reacties zijn uitgeschakeld.