Energierekening gaat omlaag, maar voor hoelang?

4140755147 9B87A135C4
Foto: Lee J. Haywood, Flickr

Het NOS bericht dat volgend jaar de energienota van veel mensen omlaag gaat. Eneco, Nuon en Essent zullen de prijs voor gas in 2013 verlagen. En gemiddeld huishouden gaat in een jaar zo’n 80 euro minder betalen. Nuon gaat ook lagere tarieven rekenen voor elektriciteit. Deze meevaller voor de portemonnee is te danken aan de economische crisis. De vraag is echter: hoe lang houdt deze verlaging stand?
(Advertentie)
Goedkoop en warm de winter in? Vraag gratis offertes voor energiebesparende isolatie
De lagere prijzen hebben te maken met de crisis. Grote bedrijven hebben minder gas nodig, waardoor de prijs omlaag gaat. De consument hoeft zich echter niet rijk te rekenen: volgend jaar gaat de energiebelasting met 50 euro omhoog.
3582G2Nw
Foto: Cbs

Daarbij is ook de kans groot dat op langere termijn de energieprijzen zullen blijven stijgen. In 2009 vond ook een sterke daling van de energieprijzen plaats, maar daarna stegen de prijzen weer gewoon. De afgelopen 15 jaar zijn de energieprijzen ruim 3x zo hard gestegen als de consumentenprijsindex, een gemiddelde voor de prijzen van goederen en diensten die huishoudens aanschaffen.
Het goede nieuws is dat je op veel manieren zelf je energierekening laag kunt houden. Wij selecteerden 6 tips waarmee je honderden euro’s kunt besparen.
Bron: NOS
Lees ook
Geen dak voor zonnepanelen? Bereken je voordeel met winddelen
4 veelgestelde vragen over zonne-energie… en de antwoorden

Over de schrijver

2 reacties op “Energierekening gaat omlaag, maar voor hoelang?”

 1. Hetzelfde geldt voor de olieprijs, de produktie wordt verhoogd om de prijs laag te houden. Maar Peakoil blijft rondspoken in de koppen van de hotemetoten. Terwijl het toch zo simpel is. Negeer Tom de Ridder, zie hoe de Zwitsers het doen. Op twee lokaties worden "Pumpspeicherkraftwerke" GEREALISEERD. Om de wind-, water- en zonneenergie tijdelijk op te slaan.
  http://www.youtube.com/watch?v=vnwz55yqAgQ
  Maar ook elders in Europa krijgen de vrachtwaggels het moeilijk. Zij rijden niet elektrisch. De trein wel.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Pumpspeich
  Kombikraftwerk:
  http://www.solarwebsite.nl/2010/01/kombikraftwerk

 2. Dit is boerenbedrog. De prijzen worden elk jaar vastgesteld op basis van het gemiddelde over het laatste half jaar minus twee maanden. Dus mei t/m oktober en november t/m april. We hebben net de zomerperiode achter de rug met weinig vraag, dus lagere prijzen. Die gelden voor het komende half jaar. In Juli gaan ze weer omhoog, maar daar let niemand op. Dat gaat bijna elk jaar zo, ook zonder crisis.

Reacties zijn uitgeschakeld.