Energierevolutie doet grote energiebedrijven sidderen

Eemshaven, Groningen, 9 november 2010. Na een tweede ijskoude nacht verlaten de actievoerders van Greenpeace de bouwplaats van Essent. Greenpeace protesteert er tegen de bouw van een vervuilende kolencentrale. Door de aanwakkerende wind zijn de actievoerders genoodzaakt de hijskranen te verlaten. ©GP/Toala Olivares Greenpeace occupies building site Essent/RWE's coal plant. Since seven thirty Tuesday evening, thirty activists are occupying a building site in the Eemshaven in the Netherlands.
Is dat nog wel nodig: kolencentrale in aanbouw in Eemshaven. Foto: Greenpeace

Door de snelle opkomst van schone energie vrezen grote energiebedrijven in Europa voor hun toekomst. Dat blijkt uit een onderzoek van PWC. Bedrijven verliezen de basis waarmee ze geld verdienen: een monopolie op energie. Burgers wekken namelijk steeds meer energie zelf op door dalende prijzen voor zonne-energie. Bovendien zijn zij bewuster bezig met energiebesparing.
Consumenten zijn er al van overtuigd dat zonne-energie en windenergie financieel voordelig zijn. Niet voor niets verdubbelde vorig jaar het aantal zonnepanelen dat op Nederlandse daken ligt. Ook investeerden duizenden burgers miljoenen euro’s in windmolens.
Volgens een onderzoek van PWC zijn ook de mensen die werken voor de grote energiebedrijven inmiddels doordrongen van de impact van deze revolutie. 94% van hen zegt dat in de komende 17 jaar (tot 2030) het energielandschap onherkenbaar zal veranderen.
Voor energiereuzen wordt het moeilijker om geld te verdienen. Nu hebben zij grote energiecentrales in eigendom. Daarmee leveren zij stroom waar de consument voor betaalt. Maar wat moeten deze bedrijven als consumenten zelf hun stroom opwekken?
Consumenten kunnen zelf zonnepanelen kopen. Zelfs windmolens liggen binnen het bereik van de gewone burger. Afgelopen jaar wist bijvoorbeeld de Windcentrale honderden burgers bij elkaar te krijgen om in totaal 4 windmolens te kopen.
Waar hebben we dan nog (grote) energiebedrijven voor nodig?
Volgens het rapport van PWC is de energierevolutie die nu gaande is ook kansen voor energiebedrijven. Maar dan moeten ze wel meebewegen met het tij. PWC: “Hoe bedrijven reageren op deze veranderingen zal bepalen of zij deel zullen zijn van de toekomst of toetreden tot de gelederen van bedrijven in andere bedrijfstakken waar een verdienmodel werd overvleugeld door veranderingen.”
Een groeiend aantal bedrijven kiest ervoor om zich meer te richten op het bijstaan van burgers in het zelf opwekken van energie en het treffen van energiebesparende maatregelen.
Bron: NOS, PWC
Lees ook
Bamboe t-shirts voor mannen én vrouwen nu met 10% korting
In 2012 verdubbelde het aantal zonnepanelen dat op Nederlandse daken ligt.
Crowdfunding record: burgers investeren miljoenen euro’s in windmolens.

Over de schrijver

4 reacties op “Energierevolutie doet grote energiebedrijven sidderen”

  1. Pingback: Waarom de opslitsing van EON zulk goed nieuws is - hetkanWel.nl

  2. Duurzame energie wordt steeds populairder en toegankelijker onder de burgers. Energiebedrijven zullen hier waarschijnlijk op ten duur inderdaad op in moeten spelen om te overleven.. Ik ben erg benieuwd wanneer, hoe en hoe snel deze ontwikkeling zich doorzet.

Reacties zijn uitgeschakeld.