Volgens Edwin Koot, adviseur op het gebied van zonne-energie en directeur van solarplaza.com, onderschatten we in Nederland de effecten van de zonne-energierevolutie. Experts van onder andere ECN, DNV Kema en Alliander verwachten dat in 7 jaar tijd het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom stijgt van 260 MW nu naar 4.000 MW in 2020. Zonnepanelen leveren dan zo’n 3% van ons totale stroomverbruik. Maar Edwin Koot denkt dat we eerder richting de 6% gaan. En dan zouden grote energiebedrijven wel eens in de problemen kunnen komen.
Het gaat hard met zonnepanelen in Nederland, vindt Koot. “In feite vindt er een revolutie plaats. Omdat we er midden in zitten lijkt de snelheid mee te vallen, maar straks terugkijkend is er in tien jaar een enorme omslag geweest.” Koot vindt de schattingen van experts over de groei nog te laag. Het Nationaal Actieplan Zonnestroom rekent dat het aantal nieuwe zonnepanelen dat geïnstalleerd wordt elk jaar met 25% zal groeien. Maar volgens Koot beginnen burgers steeds beter te begrijpen dat investeren in zonnepanelen meer rendement oplevert dan geld op de bank zetten. “Daarom zal de groei alleen maar toenemen,” aldus een persbericht dat zijn organisatie Solarplaza deed uitgaan. Koot en de zijnen denken dat 40% jaarlijkse groei in het aantal nieuwe panelen ook mogelijk is.
De consequenties voor onze energiesector zijn groter dan je zou denken op basis van het marktaandeel van 3 of 6%. Nederland onderschat de consequenties van de zonne-energierevolutie, aldus Solarplaza: “Zo worden kolen- en gascentrales steeds onrendabeler, maar zijn ze wel nodig om bij te schakelen tijdens zonloze periodes. Dit kan in de zomer leiden tot het dumpen van stroom op de internationale stroommarkt.”
Ook zullen energiebedrijven andere verdienmodellen moeten vinden, als hun klanten meer en meer eigen stroom gaan opwekken. “Daarom moeten energiebedrijven op zoek naar nieuwe businessmodellen en nieuwe uitdagingen. Ze zullen hun aandacht sterk moeten richten op opslagsystemen, energiemanagement en smart-grids,” aldus Koot.
Bron: Solarplaza
Lees ook
Weblog ontzenuwd indianenverhalen over Duitse energiewende
Meteen beginnen met groene stroom? Zo krijg je gemakkelijk échte groene stroom uit eigen land
Hoeveel kosten zonnepanelen en wat leveren ze op? Lees het in ons dossier zonne-energie
Energierevolutie zonnepanelen gaat nog harder dan experts dachten
- Geplaatst door St. Maarten
- 28 maart 2013
- hetkanWel
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
6 gedachten over “Energierevolutie zonnepanelen gaat nog harder dan experts dachten”
Wat me niet helemaal duidelijk wordt is waarom kolen- en gascentrales steeds onrendabeler worden. Daar denken ze in de VS, met de opkomst van schaliegas, heel anders over.
Hier in NL wordt gas wel onrendabeler, maar kolencentrales, en zeker de oude, draaien juist wel, aangezien die alleen nog rendabel zijn.
Met de verplichte afname van zon- en windenergie vermindert het gebruik van fossiele stroom, mede afhankelijk van de stroomverbruiksgroei. De vaste kosten van fossiele centrales blijven echter gelijk.
Dus onrendabeler centrales.
Duidelijk, dank je Mark. Dank je.
Maar daar zijn we nu nog niet, wat betreft kolen. Wat gas betreft wel, vraag dat maar aan de CEO van Eneco.
Inderdaad. De fossiele brandstoffen zijn alleen goedkoop als ze op grote schaal kunnen opereren.
Paradoxaal is juist die grootschaligheid het probleem. (een beetje CO2 produceren is niet erg, maar Gigaton's aan CO2 produceren wel … )
Overigens heb ik al eens gelezen (ging over zomer 2012) dat overdag als de zon schijnt en de wind waait, dat de stroom dan te goedkoop wordt 😉
– WKK – dus zowel stroom als warmte produktie – kan kleinschalig en is aantrekkelijk MITS tegelijk zowel een stroom als een warmtevraag is. Maar een grote gascentrale haalt een e(lektrisch)-rendement van bijna 60%, bij WKK is het e-rendement nauwelijks 40%.
– Op zonnige, winderige dagen vooral op zondagen wordt de stroom tegen dumpprijzen verhandeld, mede door onvoldoende lange afstand stroom transport. Lage prijs bevordert meer verbruik, dus niet echt duurzaam. Verplichte opslag bij (te) lage prijzen kan dit verminderen.
Warmtevraag kan min of meer constant zijn.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koude-warmteopslag
Reacties zijn gesloten.