Dit zijn de grootste energieslurpers in de keuken

Wil je energie besparen in de keuken? Kijk dan allereerst naar welke apparaten de grootste energieslurpers zijn. En vergeet vooral ook het sluipverbruik niet. Hier lees je waarop je kunt letten voor energiebesparing in de keuken.

Energie besparen in de keuken; dit zijn de grootste energieslurpers

Hoeveel energie je apparatuur snoept, is mede afhankelijk van je gebruik, het soort apparaat en natuurlijk het energielabel. Maar ook hoe oud het apparaat is. In veel gevallen loont het om een ‘oldie’ in te ruilen voor een nieuwe, energiezuiniger variant. Heb je een groot gezin dat vaak gebruikmaakt van de keuken? Overweeg een horeca apparatuur groothandel waar ze ook tweedehands opties bieden.

Hieronder vind je de apparaten die schuldig zijn aan het grootste verbruik in de keuken.

1. Elektrische (close-in) boiler

Een close-in-boiler is handig om snel warm water te krijgen, maar deze oplossing gebruikt verreweg de meeste stroom en staat daarom op nummer 1 van energieslurpers. Dit geldt vooral voor oudere modellen. Met de huidige stroomprijzen ben je hieraan maar zo honderden euro’s per jaar kwijt.

Tip: Je kunt besparen door de boiler op 60 graden te zetten, in plaats van de standaard 70 of 80 graden. Wanneer je voor langere tijd weg bent, kan het interessant zijn de boiler in zijn geheel uit te schakelen. Een zonneboiler is een milieubewuster alternatief.

2. Koelkast en vriezer

Het zijn twee onmisbare apparaten in de keuken: de koelkast en de vriezer. En tegelijk zijn dit de grootste energieslurpers, vergeleken met al je huishoudelijke apparaten. Ze zijn gemiddeld schuldig aan bijna twintig procent van de totale stroom die je verbruikt. Je kunt op deze apparaten dus het meeste energie besparen. Om een voorbeeldje te noemen; wanneer je nu een energiebesparende koelkast of vriezer koopt, dan is deze wel vier keer zuiniger dan een model uit 2000.

Veel huishoudens hebben nog een tweede koelkast of vriezer in gebruik. Vraag je af of dit echt nodig is, vooral wanneer het gaat om een ouder model. Dit kost je namelijk, afhankelijk van je energiecontract, maar zo een paar honderd euro extra per jaar.

Tip: Je koelkast verbruikt nét iets minder wanneer je het een aantal graden hoger zet. Geef ‘m ook de ruimte, want wanneer het apparaat de warmte niet kwijt kan, moet hij harder werken en verbruikt daardoor dus meer energie. Daarnaast bespaar je energie door geen warm eten in de koelkast te zetten. De deur laat je uiteraard zo kort mogelijk openstaan.

3. Vaatwasser

Met de hand afwassen is de groenste keuze. Gebruik je toch de vaatwasser, zorg dan dat deze helemaal vol is en gebruik een eco-programma. Dit laatste is het meest energiezuinig.

Tip: Was groot keukengerei, zoals pannen, even met de hand af. Dit bespaart ruimte in je vaatwasser. Het meest zuinig doe je dat met gebruik van de waterkoker in plaats van de warmwaterkraan.

4. Wasdroger

Op de laatste plaats, omdat die eigenlijk niet bij de keuken hoort, alhoewel veel mensen ‘m in de (bij)keuken hebben staan ;-). Waarom de wasdroger zeker genoemd thuishoort bij de grootste energieslurpers, is omdat het apparaat relatief veel energie verbruikt. Het is daarbij een huishoudelijk apparaat dat je zo veel mogelijk kunt laten staan door je was (buiten) op te hangen.

Tip: Besparen met je wasdroger begint bij de wasmachine. Centrifugeer op een hoog toerental. Dit kost natuurlijk ook energie, maar niet zoveel als dat de droger ervoor nodig heeft.

Voorkom sluipverbruik

Nog veel mensen weten niet dat een apparaat ook energie verbruikt wanneer deze uit staat, maar de stekker er wel in zit. Denk aan je apparatuur op het aanrecht zoals de waterkoker of koffiezetapparaat. Tegenwoordig zijn er slimme stekkers waarmee je zelf kunt bepalen tussen welke tijdstippen de stekker het stopcontact gebruikt.

Een ander voorbeeld van stiekem verbruik is het koffiepad apparaat dat direct na je bakkie weer aan het werk gaat voor een refill. Handig, maar niet energiezuinig. Is het je laatste kopje? Zet het apparaat dan dus gelijk uit.

Door energiezuinige apparaten en slim gebruik, maak je zelfs de grootste energieslurpers in de keuken nét iets zuiniger.

Over de schrijver