Energiezuinig tuinieren: met deze 5 tips kan je duurzaam genieten van je tuin

Hé, wat heerlijk. Het zonnetje schijnt weer en de lente is al voorzichtig te zien in je tuin. Tuinieren is natuurlijk heerlijk ontspannen (vooral als je met je drankje achterover kan leunen in je luie stoel om te genieten van je harde werk), maar wist je dat je ook energie en grondstoffen kunt besparen terwijl je tuiniert? Energiezuinig tuineren heet het, en het helpt niet alleen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, maar bespaart ook geld en tijd. In dit artikel delen we praktische tips om duurzaam en efficiënt met energie om te gaan in je tuin.

1. Kies voor energiezuinige tuinverlichting

Inkoppertje deze: duurzame verlichting. Je kan ze tegenwoordig in allerlei smaken kopen en ook in allerlei prijsklassen. Dus voor iedereen zit er wel een energiezuinig modelletje bij.

Denk aan:

  • Zonneverlichting: Lampen op zonne-energie laden overdag op en geven ‘s avonds licht zonder stroomverbruik.
  • LED-lampen: Als je elektrische verlichting nodig hebt, zijn LED-lampen de zuinigste keuze. Ze verbruiken tot 80% minder energie dan gloeilampen.
  • Bewegingssensoren: Zo brandt verlichting alleen wanneer het nodig is, wat energieverspilling voorkomt. Je kan ze niet alleen voor de tuin kopen, maar ook voor bijvoorbeeld je voordeur.
  • Verlichting die werkt met een app: Je kent het wel. Je bent al onderweg en in ene denk je: Oeps, ik heb de verlichting aan laten staan. En tja, waar hebben ze geen app voor bedacht tegenwoordig?

2. Bespaar water in je tuin

Water besparen hoort ook bij energiezuinig tuinieren. Behalve dat je met je tuin water kan opvangen en makkelijker kan wegsluizen door het inmiddels welbekende tegelwippen, kun je ook water besparen door een paar simpele toepassingen.

Denk aan:

  • Regenwater opvangen: Gebruik een regenton om regenwater op te slaan en je planten te besproeien zonder kraanwater te hoeven gebruiken. Heb je geen ruimte voor een regenton? Een emmer doet het ook prima. Wil je geen emmer in de tuin hebben staan? Vang dan het water van je douche op als het water nog aan het opwarmen is en gebruik dit om de planten water te geven.
  • Gebruik een gieter: Een gieter verbruikt minder water dan een tuinslang of een sproeier die minstens een uur aanstaat.
  • Druppelirrigatie: Een druppelsysteem geeft water direct bij de wortels van de plant, waardoor er minder verspilling is.
  • Mulchen: Door een laag mulch (zoals houtsnippers of stro of wol) op de grond te leggen, verdampt er minder water en blijft de bodem langer vochtig. Dit is goed voor je planten en voor het waterverbruik.
  • Leg een wadi aan waarmee je regenwater kan vasthouden voor drogere tijden, net als in de woestijn. Hier lees je hoe je dat in 5 stappen kan doen.

3. Gebruik gereedschap op zonne-energie of handgereedschap

Wie zich als een echte Rob de Tuinman typeert, heeft waarschijnlijk geregeld een stuk gereedschap in de hand. Dan hebben we wat tips voor je. In plaats van elektrische of benzine-aangedreven gereedschappen, kun je ook kiezen voor energiezuinig gereedschap.

Denk aan:

  • Handgereedschap: Een handmaaier, snoeischaar of schoffel bespaart energie en is vaak even effectief. Plus, je kan niet per ongelijk het snoertje doorboren met je eigen machine.
  • Zonne-energie gereedschap: Er zijn inmiddels grasmaaiers en snoeischaren die werken op zonne-energie, dat is natuurlijk duurzamer dan elektrische of benzine-opties.

4. Duurzame compostering en bodemverbetering

Een gezonde tuin begint bij een vruchtbare bodem. Maar als je het uitrekent kost compost best een aardig centje in de winkel. Dus waarom zou je niet je eigen compost maken waarbij je gebruik maakt van natuurlijke meststoffen?

Denk aan:

  • Compostbak of -hoop: Keuken- en tuinafval omzetten in compost vermindert afval én zorgt voor gratis, voedzame grond. Je kan compost maken met een wormenhotel, een wormenkrukje (wij testten ‘em uit: lees hier wat we ervan vonden), een Bokashi-emmer (waar ook dierlijke resten in kunnen) of een hotbin (deze zijn we ook aan het testen, binnenkort lees je de resultaten op hetkanWEL).
  • Groenbemesters: Planten zoals klaver of lupine verbeteren de bodemkwaliteit zonder dat je kunstmest hoeft te gebruiken. Je kan ook heel makkelijk ijzerrijke voeding voor je planten maken van brandnetels. Lees hier hoe dat werkt.

5. Kies voor biologische inheemse en onderhoudsarme planten

Planten die van nature in jouw regio voorkomen hebben zich al helemaal aangepast aan de omgeving waar je woont en zijn dus goed bestand tegen het weer en verbruiken meestal minder water.

  • Inheemse planten: Hebben minder kunstmatige voeding en water nodig omdat ze zich in de loop der jaren hebben aangepast. Plus, ze groeien er waarschijnlijk al eeuwen en zullen daardoor minder snel doodgaan. Lees hier of echt, echt, echt altijd beter voor inheems kan kiezen (tipje van de sluier: nee, soms is het beter om te combineren met niet-inheems).
  • Vaste planten: In plaats van eenjarige bloemen te planten, kies je voor vaste planten die elk jaar terugkomen. Dat scheelt een hoop geld.

HKW tip: Veel planten in “gewone” tuincentra bevatten bestrijdingsmiddelen wat uiteraard niet goed is voor het milieu, terwijl biologische planten nou juist zo goed zijn voor de biodiversiteit. Wil je weten waar je de biologische versie kan kopen? We hebben een lijst voor je gemaakt. Mis je er nog één op deze lijst: stuur ons dan een mail naar redactie@hetkanwel.nl en we voegen ‘m toe.

6. Maak een biodiverse tuin

Een tuin met veel biodiversiteit trekt nuttige insecten en dieren aan. Je helpt niet alleen de birds and the bees, maar zorgt ook voor een betere bescherming van je andere planten. Zo houden lieveheersbeestjes bijvoorbeeld erg van luizen. Dus als je planten vaak last van deze kleine kruipers hebben, hang dan een insectenhotel op. Dit is een natuurlijke manier van bestrijden waardoor je minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebt.

  • Insectenhotels: Helpen bij de bestuiving en houden schadelijke insecten in toom.
  • Vijvers of drinkplaatsen: Trekken vogels en nuttige dieren aan die helpen bij plaagbestrijding.

Een energiezuinige tuin

Energiezuinig tuinieren is niet alleen goed voor het milieu, maar maakt je tuin ook onderhoudsvriendelijker en je portemonnee een stuk blijer.

Door slimme keuzes te maken in verlichting, watergebruik, gereedschap en beplanting, kan jij straks in je hangmatje genieten van je prachtige tuin – zonder onnodige energieverspilling.

Heb jij nog duurzame tuintips? Laat ze achter in de comments!

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

2 gedachten over “Energiezuinig tuinieren: met deze 5 tips kan je duurzaam genieten van je tuin”

  1. Onze tuin is voor het grootste deel bedekt met bodembedekkers, groenblijvend.. Nee, geen inheemse…. . Maar het zorgt er wel voor dat we er insecten in hebben, dat de grond lang vochtig blijft, dauw opvangt, plensbuien beter verwerkt, schuilplaats voor padden en jonge kikkertjes (zeker bij een hete zomer). Er staan ook struiken en boomen in. Voor de merels is er een stukje grasveld, nou ja gras: heel veel wilde kruiden en mos er in.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *