Energiezuinig wassen en drogen doe je zo

Als er één huishoudelijk apparaat is waar we tegenwoordig echt niet meer zonder kunnen dan is het wel de wasmachine. In veel huishoudens in Nederland wordt bijna dagelijks al dan niet om de dag een wasje gedraaid. 

Beddengoed krijgt wekelijks een schoonmaakbeurt en als de witte was er niet in zit dan is het wel de gekleurde was. Al dat wassen vreet toch energie? Dat klopt. Gelukkig is er wel een aantal tips dat je toe kunt passen om energiezuiniger te wassen én drogen. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine?

Om bewuster met energie om te gaan, is het goed om te weten hoeveel stroom zo’n wasmachine nou eigenlijk verbruikt. Gemiddeld verbruikt een wasmachine ongeveer 0,5 kWh per wasbeurt, wat gelijk staat aan een bedrag van ongeveer € 0,12 per keer op de eco-stand. Een wasje van 90 graden kost gemiddeld 2,18 kWh en bijna € 0,50. Hierbij is de kans groot dat des te ouder de wasmachine is des te meer energie er nodig is om te draaien, het zeep weg te laten spoelen en je was schoon te krijgen. 

Om meer te weten over het exacte energieverbruik van je wasmachine is het aan te raden om het energielabel op het apparaat te raadplegen. De meeste nieuwe wasmachines zijn geen grote energieslurpers meer. Toch kan het geen kwaad om bij het kopen van een nieuwe wasmachine of droger even op het energielabel te letten. Veel mensen die duurzaam leven vinden een droger niet nodig. Koop je echter een duurzaam exemplaar, zoals een warmtepompdroger, dan ben je al beter bezig. De beste warmtepompdroger vind je gewoon online.

Kouder wassen kost minder stroom

De gouden regel bij duurzaam wassen is: des te lager de temperatuur waarop je wast, des te minder stroom je verbruikt. Koud wassen doe je al op 20 of 30 graden; iets wat dus al beter is dan een wasje draaien op de standaard 40 graden. Een bijkomend voordeel is dat het vaak voor je kleding ook veel beter is. Een shirt, broek of blouse komt meestal mooier uit de was na een wasbeurt van 20 of 30 graden dan na een wasbeurt van 40 graden of heter.

Kies voor het eco-programma van de wasmachine

Waar je natuurlijk ook voor kunt gaan is het eco-programma dat op de wasmachine zit. Een was die met dit programma wordt gewassen, heeft minder stroom nodig. Dat komt omdat het water minder heet wordt; iets waar de meeste energie naartoe gaat. Het enige ‘nadeel’ is dat een eco-programma langer nodig heeft om de was schoon te krijgen. Dat energieverbruik weegt gelukkig niet op tegen het energieverbruik van heter wassen.

Gebruik geen wasverzachter voor duurzaam wassen

Gebruik daarnaast geen wasverzachter of wasparfum om je kleding zacht te maken en lekker te laten ruiken. Dergelijke producten zijn sowieso meestal niet goed voor het milieu, maar zorgen ook voor een extra laagje op je was. Wanneer je ook een droger gebruikt, kan de droger door dat laagje niet goed bepalen of de was droog is. Daarom zal de droger langer draaien dan nodig is. Wanneer je je was in de wasmachine extra kunt laten centrifugeren is dat sowieso slim om te doen. Vervolgens heeft de droger dan namelijk minder tijd en energie nodig.

Maak je wasmachine en droger regelmatig schoon

Tot slot moet je weten dat het regelmatig schoonmaken van je wasmachine en droger óók helpt bij het besparen op energie. Een schone wasmachine gaat namelijk langer mee en werkt beter. Waar je in ieder geval op moet letten zijn de rubberen randjes. Daar blijft vaak wasmiddel en haren aan kleven. Zorg er ook voor dat je de zeeplade af en toe een schoonmaakbeurt geeft. Om de trommel schoon te krijgen, moet je die eens in de zoveel tijd op 90 graden laten draaien met een beetje natuurazijn. Die paar keer wassen op hoge temperaturen verbruiken in verhouding minder energie dan wanneer je de trommel niet schoonmaakt.

Over de schrijver