Een energiezuinige keuken: 5 tips om dat te realiseren

Je houdt van lekker eten en staat dan ook graag in een energiezuinige keuken te kokkerellen. Terwijl je van je gootsteen via je oven naar je fornuis loopt, vergeet je de kraan dicht te draaien. Je partner, die graag duurzaam bezig is en op de kleintjes let, zucht diep. Je draait je burger om en besluit een dealtje met je partner te sluiten. Niet te doen met de huidige gasprijzen. ‘Ok, schat, we gaan voor een die energiezuinige keuken, maar dan wil ik wel af en toe mogen vergeten de kraan direct uit te draaien.’

Het gemak van het energielabel

Een energiezuinige keuken is tegenwoordig geen ingewikkelde klus meer. Dankzij de energielabels op elektrische apparaten zie je vaak al in één oogopslag of het aan je duurzame wensen voldoet. Sinds 2021 wordt het meest duurzame apparaat aangeduid met A+++. Bovendien staat op het label hoeveel kilowattuur per jaar wordt verbruikt. Als je een nieuwe keuken gaat inrichten is dit dus je houvast. De apparaten waar doorgaans veel op valt te bezuinigen in de keuken zijn de oven, de afzuigkap, de koelkast en vaatwasser.

Zo is je ovengerecht geen energieslurper

Wil je besparen op de oven? Dan is het handig om te realiseren dat een kleinere oven doorgaans minder energie verbruikt dan een grotere. Wanneer je op het energielabel naar het stroomverbruik per keer of per jaar kijkt, kan het echter zo zijn dat een grote oven met energielabel A++ zuiniger is dan een kleine oven met A+++.

Bovendien is een oven met heteluchtfunctie vriendelijker voor het milieu dan een normale elektrische oven. Een combimagnetron met deze functie is ook een goede optie. En als je de oven gebruikt, is het vaak niet nodig om deze voor te verwarmen. Dat voorkomt onnodige verspilling.

Even sparen, daarna besparen

Je koelkast is waarschijnlijk je grootste verbruiker in huis. Gemiddeld verbruikt een koelkast van 15 jaar oud met een losse vriezer zo’n 410 kWh/jaar. De stroomprijs is op dit moment (januari 2024) gemiddeld zo’n 37 cent per kWh. Omgerekend dus ruim 150 euro per jaar. Indien je het voor elkaar krijgt om een energiezuinige koelkast te regelen, bespaar je dus ook op de kosten.

Een nieuwe koelkast van het energielabel C verbruikt namelijk nog maar zo’n 160 kWh/jaar, wat een besparing is van zo’n 90 euro op jaarbasis. Even sparen dus voor die koelkast, maar daarna besparen op je energierekening!

Energiemeter voor energiewijsheid

Goed, misschien heb je natuurlijk al enkele investeringen gedaan voor een energiezuinige keuken, dan denk je dat het wel goed zit met het energieverbruik van je keukenapparaten. Wil je zekerheid over hoeveel je keukenapparatuur verbruikt, dan is het aan te raden om een losse energiemeter aan te schaffen. Hiermee spoor je eenvoudig de energieslurpers in huis op door de meter aan te sluiten tussen het apparaat en het stopcontact. Zo gebeurt en zo veel wijzer!

Vergelijk je rijk voor een energiezuinige keuken

Wil je niet alleen in huis aan de slag met het besparen op je energieverbruik, check dan vooral ook je energiecontract. Het kan lonen om de energie aanbieders met elkaar te vergelijken, want er kan veel verschil tussen zitten. Zo zijn er naast variabele en vaste contracten tegenwoordig ook dynamische contracten. Laat je dus goed informeren en bespaar zowel op energie als je portemonnee.

Over de schrijver