Geld besparen door energiezuiniger te koken? Wij geven je 10 tips

Energiezuiniger koken lijkt misschien een hele uitdaging, maar dat valt reuze mee en je bespaart er zowel geld als CO2-uitstoot mee. Koken is immers goed voor zo’n 10% van je energierekening. En die willen we allemaal graag omlaag hebben. Maar daarnaast geldt ook: hoe minder energie je verbruikt, hoe minder CO2 je uitstoot. Dat komt door het gebruik van fossiele energiebronnen, voedselverspilling en watergebruik.

Om je te laten zien dat energiezuiniger koken helemaal niet zo ingewikkeld is en je er ook geen dure apparaten of rekenformules voor nodig hebt geven we 10 tips om zuinig met energie om te gaan terwijl je kookt.

 1. maak vaker eenpansgerechten en ovenschotels
 2. kook met het deksel op de pan
 3. kook met het juiste formaat pan
 4. laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen
 5. hergebruik water
 6. laat je eten nagaren
 7. gebruik minder vaak je afzuigkap
 8. gebruik goede pannen
 9. overweeg een snelkookpan aan te schaffen
 10. kook voor meerdere dagen

Tip 1: maak vaker eenpansgerechten en ovenschotels

Op één pit koken is natuurlijk energiezuiniger dan meerdere pitten tegelijk aan hebben staan. Daarom zijn eenpansgerechten ook zo’n uitkomst. Je verbruikt minder energie, maar ook minder water omdat je minder afwas hebt.

Wokken is ideaal voor een eenpansgerecht, omdat je in heel korte tijd je maaltijd bereidt. Meestal in maar zo’n 4 tot 6 minuutjes. Maar denk ook aan stoofpotjes, ovenschotels, risotto, quiche, pizza en maaltijdsoepen. Allemaal gerechten die je prima in een pan kan maken.

Tip 2: kook met het deksel op de pan

Wanneer je kookt met het deksel op de pan wordt je eten eerder gaar en kookt het water ook sneller. Dit komt omdat de warmte niet kan ontsnappen wat uiteindelijk zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik.

En gebruik niet te veel water als je kookt. Een klein laagje is al genoeg, zolang de pan maar niet droogkookt. Daardoor blijven er ook meer vitamines behouden.

Tip 3: gebruik het juiste formaat pan

Je pakt een pan uit de la, zet hem boven een pit en doet zonder verder na te denken je gasfornuis of kookplaat aan. Maar past de pan wel? We doen zoveel handelingen zonder erbij na te denken en dan staat er ineens een te kleine pan op een te grote pit/zone.

Dit betekent dat er waardevolle energie verloren gaat, want als de vlam langs de pan gaat is dat gewoon zonde van de warmte die niet wordt benut. En dat geldt natuurlijk hetzelfde voor een kleine pan op een grote kookplaat, of een grote pan op een kleine pit.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, en eigenlijk doen we het waarschijnlijk zonder erbij na te denken. Maar het scheelt echt energie als je de juiste pan op de juiste zone/pit zet.

Tip 4: laat je ingrediënten eerst op kamertemperatuur komen

Zeker als je iets moet ontdooien is het veel energiezuiniger om de groente of het vlees ‘s ochtends uit de vriezer te halen, zodat het ‘s avonds is ontdooid als je gaat koken. Dit scheelt ontdooien in de magnetron of au bain marie in de pan.

Hetzelfde geldt ook als je de producten van tevoren uit de koelkast haalt. Bijvoorbeeld gelijk als je thuiskomt, maar eerst nog even met een kopje thee op de bank wilt chillen. Tegen de tijd dat je gaat koken is alles op kamertemperatuur waardoor het verwarmen en verwerken minder tijd en energie kost.

Tip 5: hergebruik water

Je kan best je aardappelen samen met je sperziebonen koken. Of verschillende groenten in hetzelfde water garen. De truc van het hergebruiken van water is dat je let op de kooktijd. De producten met de langste kooktijd gaan als eerste in de pan en pas later voeg je daar de andere producten aan toe. Zo is alles tegelijk klaar en heb je geen extra water nodig gehad.

Tip 6: laat je eten nagaren óf voorweken

Nog zo’n energiebespaarder: nagaren. Vaak hoeft je pasta/rijst/eieren helemaal niet zo lang te koken. Je kan het vuur of de kookplaat ook eerder uitzetten, doordat het water – en als je elektrisch of keramisch kookt ook de plaat – nog wel even warm blijft, gaat het garingsproces gewoon door. En hetzelfde geldt voor de oven.

Een concreet voorbeeld, pasta koken: zodra het water kookt, voeg je de pasta toe en kook je het 2 minuten. Daarna zet je het fornuis uit en laat je het deksel op de pan. Laat de pasta zo staan en tel 2 minuten op bij de resterende kooktijd van de verpakking. Op deze manier bespaar je geld bij het maken van pasta.

Wil je het nog beter doen, laat dan de rijst of pasta nagaren in een deken. Je kan ‘s morgens de rijst tien minuten koken en hem de rest van de dag laten nagaren door de pan in een deken te wikkelen. Je zal ‘s avonds perfecte rijst hebben.

HetkanWEL test op dit moment de EcoStoof. De EcoStoof is een slowcooker zonder stroom. Breng je eten aan de kook, stop in de EcoStoof en je eten gaart vanzelf. Of we het handig vinden, lees je binnenkort. Hou ons test- en opiniepanel in de gaten of meld je aan voor ons panel. 

Een ander concreet voorbeeld dat we laatst tegenkwamen: als je je linzen voor het koken een uur weekt, verkort je de kooktijd met 50%. Zo kunnen belugalinzen voor een salade in 8 minuten koken gaar zijn (nadat je ze eerst gewassen hebt en een uur in water hebt laten weken). Scheelt weer enorm veel energie.

Tip 7: gebruik je afzuigkap niet te vaak

Niet alleen je kookplaat of fornuis gebruiken heel wat energie. Heb je weleens gedacht aan het verbruik van je dampkap? Zet hem daarom zo laag en kort mogelijk aan. Soms is het meer een gewoonte om hem aan te zetten maar niet echt nodig. Laat hem daarom lekker uit als het niet hoeft.

Ook een goeie tip is om een raam of een deur op een kiertje te zetten. Warme lucht zoekt namelijk altijd een weg naar koeler terrein.

En wist je trouwens dat de heteluchtfunctie helpt met energiezuiniger koken? Minder dan de conventionele stand met boven- en onderwarmte. En door de goede luchtcirculatie is een heteluchtoven zelfs geschikt om twee gerechten tegelijkertijd te bereiden.

Tip 8: gebruik goede pannen

Ik ga je hier niet aanraden om een hele nieuwe pannenset aan te schaffen die beter is voor mens en milieu. Waarschijnlijk zijn je kosten op dit moment al hoog genoeg. Waar je wel op wilt letten, is of je niet per ongelijk pannen hebt met een kromme bodem. Hierdoor kan de warmte niet goed verdeeld worden waardoor het langer duurt om je eten te bereiden. Als je nieuwe pannen koopt, let er dan op dat ze PFAS vrij zijn. Lees hier welke duurzame pannen het beste zijn voor gezondheid en milieu.

Tip 9: overweeg een snelkookpan aan te schaffen

Dit is de enige tip die we je geven die daadwerkelijk geld kost, maar dat komt omdat het je uiteindelijk 60 tot 70 procent aan energie (en kooktijd) zal schelen. Plus er gaat nauwelijks water in de snelkookpan, dus je vitamines blijven bewaart en het scheelt op de waterrekening. De moeite waard dus om eens te kijken of je het er voor over hebt.

Tip 10: kook voor meerdere dagen

Als je dan toch aan het koken bent, waarom niet met grotere porties? Dat scheelt energie (want die pan hoeft maar een keer op het vuur) en je kunt er meerdere dagen van eten. Je kan het ook in de vriezer bewaren als je dat handig vindt, dan hoef je het alleen nog maar op te warmen (wel eerst al ontdooien, zie tip 4).

Bonustip: eet eens wat vaker salade, dan hoef je alleen maar te snijden en niet te koken.

We zijn gewoontedieren als het op koken aankomt. Vaak doen we de dingen zonder er echt bij na te denken en verbruiken we zo meer energie dan we zelf in de gaten hebben. Je hoeft daarom ook niet gelijk alle tips toe te passen, maar neem je voor er een paar op je koelkast te plakken en uit te proberen. En laat vooral je eigen tips achter in de comments!

Over de schrijver

6 gedachten over “Geld besparen door energiezuiniger te koken? Wij geven je 10 tips”

 1. Ik kreeg ooit de volgende tip voor het koken van je eieren.
  Doe de eieren in de pan en zet ze volledig onder water. Laat het water koken met de deksel erop. Zodra het water kookt, kan je het gas uitzetten en de deksel erop laten zitten. Laat dit zo 10 min staan en je eieren zijn precies goed gekookt! Werkt uitstekend, elke keer weer 🙂

 2. Gebruik een oude winterjas/jack als hooimadam/hooikist: eten laten koken, inpakken in de jas en rustig gaar laten worden. Kan voor alles gebruikt worden.
  Ik zou altijd WEL de afzuigkap gebruiken i.v.m. fijnstof, kou en stank.

 3. Eco stoof kopen? Gewoon zelf maken! En geef ze kado. Of nog simpeler: zet de pan in een doos of krat gevuld met een laagje verwarmingsisolatie en verder een oude deken, dekbed of slaapzak.

 4. Vreemd dat jullie helemaal de stoom pannetjes niet noemen, dan gebruik je en heel weinig water en ik stapel er 3 boven elkaar. Is je groente aardappel of rijst echt sneller gaar. De tip om afzuigkap minder te gebruiken is ongezond ivm fijn stof. En de bonus tip? Meer salades eten.?! Vreemde tip. Want dat is echt niet geschikt voor veel mensen in de winter. Voor Kouwelijke types kost dat te veel lichaams warmte.

Reacties zijn gesloten.