Eng en supergezond: acht rare superfoods

Ramboetan. Bron: Flickr, Cherrie ??
Ramboetan. Bron: Flickr, Cherrie Mio

Snoep verstandig, eet een appel? Goed hoor, maar elke dag? Saaaaai… Liever eens rondsnuffelen in toko, natuurwinkel of exotische markt en iets pakken wat je nog nooit hebt gezien. Een beetje avontuur prikkelt je smaakpapillen. We graaiden wat uitheemse spullen bij elkaar en ontdekten er ook nog wonderlijk goede gezondheidseffecten bij. Dit al eens geprobeerd? Bijt in deze acht!
Cherimoya
Schrik niet van de schelpachtige schil, die is niet om te eten. In rijpe toestand voelt hij zelfs zacht aan, het velletje wordt bruin, en binnen zit romig vruchtvlees waaraan het zijn bijnaam dankt, custardappel. De smaak houdt het midden tussen banaan en ananas. De zwarte zaden zijn niet eetbaar. Meer vezels dan in een appel, en bevat 60 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag.
Sterfruit
Of  carambola. Geeft smaak aan fruits de mer of vleesmaaltijden, maar je kunt e rook lekkere jam of chutney van maken. In verse toestand bevat een gemiddelde vrucht maar 28 calorieën, met wat kalium, vezels en ruim de helft van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C, met de waterige frisheid van watermeloen en het knapperige van een komkommer.
Kumquats
Wie liet die sinaasappels krimpen? Ze zien er grappig uit, maar smaken heftig voor de ongeoefende proever. Veel vitamine C, veel vezels, vooral als je hem helemaal eet. Het lekkerst smaken ze rauw in schijfjes door salades, of in maaltijden met vlees of vis.
Dragonfruit
Of pitaya, een cactus! Een soort roze bol met een soort clownsmuts van krullerige groene blaadjes.  Opensnijden,  en je vindt zoete witte pulp met kleine zwarte zaadjes. De smaak is niet heel opvallend en lijkt wat op aardbei of misschien rozenblaadjes. Daarom wordt het vaak toegevoegd aan drankjes en schotels met een zachte smaak. Veel vezels en antioxidanten, en probiotica (goed voor je darmen)
Mangosteen
Onder die taaie schil is de smaak van deze vrucht zoet, indringend, citrusachtig en perzikachtig. Vezels, ijzer, vitamine C en een goede bron van foliumzuur, een B-vitamine die goed is voor zwangere vrouwen. Koop ze vers, want in blik drijven ze in de suikerstroop.
Ramboetan
Het onbekende zusje van de lychee die best eens in het zonnetje kan staan. Het druifachtige vruchtvlees kun je rauw eten, gelijk uit de anemoonachtige schil, gooi wel de pit weg. Vitamine C, ijzer en mangaan.
Doerian
Deze grootste boomvrucht op aarde kan een gewicht bereiken van 40 kilo! Boterachtig vruchtvlees dat ook wat zetmeelachtig is, en daardoor kun je er goed chips van maken of patat. Ook in Indiase curry’s smaakt het goed. Rauw gegeten (negeer de geur van rottend vlees als je dat kunt!) is het rijk aan vitamine c en mangaan, een mineraal dat botten, lever, nieren en alvleesklier versterkt. Ook je hersenen en zenuwen kunnen niet zonder.
Kiwano
Deze stekelige vrucht zou zomaar op kunnen duiken als barricade in een videogame. Ook wel gehoornde meloen genoemd of Afrikaanse stekelkomkommer. Je eet het sappig groene binnenste, dat smaakt als een mengeling van komkommer, courgette, kiwi en banaan. Omdat de vrucht vooral uit water bestaat, helpt de vrucht je om je vocht op peil te houden op een warme dag, ook al omdat hij rijk is aan kalium. Verder zit er ijzer in en vitamine A en C.
Lees ook
Seizoensgroente en fruit: dit eet je in juni
Zo herken je echt eten
 Acht groene redenen om voor Yves Rocher te kiezen

Over de schrijver

1 reactie op “Eng en supergezond: acht rare superfoods”

Reacties zijn uitgeschakeld.