Enorme voorraden schaliegas, ook in Noordzee

367932289 8659606839
Krijgen We Meer Van Deze In De Noordzee? Foto: Tuftronic10000, Flickr

Groot-Britannië zou een van de grootste schaliegasproducenten van de wereld kunnen worden, meldt de Britse Telegraph vandaag. Met name in de zee zijn enorme voorraden van het gas te vinden. Experts van de Britse Geologische Dienst schatten de voorraad op 1000 trillioen kubieke meter, oftewel ongeveer 350 keer het originele gasveld in Slochteren. De gasvelden liggen ook voor de Nederlandse, Deense en Duitse kust.
In Groot-Britannië laait de discussie over schaliegas flink op. Gisteren werd bekend dat er nieuwe boringen naar schaliegas mogen worden ondernomen in het land. Dit was tot op heden verboden omdat er na eerdere boringen aardbevingen ontstonden. Vandaag werd een nieuwe schatting van de hoeveelheden schaliegas bekend. Deze ligt flink hoger dan eerdere schattingen van 5 triljoen en 200 triljoen kubieke meter gas.
Grote nadelen van schaliegas zijn de CO2 uitstoot. Hoewel schaliegas vaak gezien wordt als schoner dan steenkolen en aardolie, is het een fossiele brandstof die de hoeveelheid CO2 in de lucht vergroot. De kans is daarbij groot dat grote hoeveelheden, goedkoop gas de ontwikkeling van schonere energiebronnen moeilijker maken. Ook is het boren zelf omgeven met problemen, waaronder vervuiling met giftige chemicaliën en dus aardbevingen.
Maar de kans is groot dat we een nieuwe “gas boom” zien in Groot-Britannië. Het land zou enkele decennia energie-onafhankelijk kunnen worden. Ook in Nederland zal de verleiding groot zijn om voor de kust te gaan boren in de hoop op een nieuw Slochteren. In Nederland kan door een rechterlijke uitspraak op dit moment nog niet naar schaliegas geboord worden.
Bronnen: The Guardian, Telegraph, BBC,Trouw
Lees ook
Wordt bamboe belangrijkste grondstof van de 21ste eeuw?
Schaliegas blaast onze gezondheid op
Schockerende video-campagne tegen schaliegas

Over de schrijver

2 gedachten over “Enorme voorraden schaliegas, ook in Noordzee”

  1. Ik zie hier een mogelijke vertaalfout, het Nederlandse woord triljoen (een 1 met 18 nullen) is namelijk niet hetzelfde als het Engelse woord "trillion" (een 1 met 12 nullen). In andere woorden: dat scheelt een factor miljoen. De juiste vertaling naar het Nederlands is dus een schatting van de voorraad van 1000 biljoen kubieke meter.

Reacties zijn gesloten.