Enorme plastic Madonna bindt strijd aan tegen zwerfafval

PlasticEr komt steeds meer plastic op aarde. Studies hebben zelfs aangetoond dat maar liefst 80% van het zeeafval bestaat uit plastic en bij het opruimen van zwerfafval op het land blijkt dat ruim de helft van alle afval bestaat uit plastic. Oprichter en directeur van Stichting Klean, Peter Smith, vindt het genoeg. Hij wil voorkomen dat we onze kinderen straks plastic soep te eten geven en besloot daarom over te gaan tot een ludieke actie: het maken van een ‘plastic madonna’ uit zwerfafval. Het enorme beeld moet juni 2014 klaar zijn.
[adrotate group=”3″]
Borstvoeding
Met Madonna wordt niet de popzangeres, maar de moeder van Jezus bedoeld. Dus een moeder die haar kind de borst geeft, gemaakt van plastic zwerfvuil is het plan. Onze wereld raakt namelijk zo vervuild met plastic dat de giftige stofjes die in plastic zitten inmiddels overal meetbaar aanwezig zijn in onze voedselketen. Met andere woorden: wij gaan onze kinderen plastic te eten geven. Een goed voorbeeld daarvan vinden we bij de Inuit in Groenland en Canada. De vrouwen eten veel vis en geven dat via de borstvoeding door aan hun pasgeboren baby’s. Daarom wordt het hen afgeraden om borstvoeding te geven.
Symbolisch getal
In eerste instantie zou het beeld 12 meter hoog worden, maar kunstenaar Peter heeft besloten om het beeld te laten liggen, zodat het nog groter wordt. De plastic madonna moet een beeld in 12 delen worden. Omdat 12 een symbolisch getal is: 12 discipelen, 12 maanden én 12 provincies in Nederland. De bedoeling is dat iedereen gaat mee helpen om zwerfafval in te zamelen en dat iedere provincie van dat afval een gedeelte van het beeld gaat maken.
Hulp
Smith kwam op het idee doordat hij zelf zwerfvuil opraakte. Hij fietste door de stad en pakte onderweg alles op wat hij tegenkwam. “Zwerfafval is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente, het is van ons allemaal. We maken met z’n allen een wereld van plastic. En toen dacht ik: ‘nou, dat ga ik in het klein doen’.” Maar een enorm beeld van plastic komt er niet zomaar. En dus roept Peter de hulp in van alle schoolklassen van Nederland: “Soms word ik wakker en dan ligt er een zak met zwerfvuil in de tuin. De meeste mensen worden dan boos, maar ik word blij.”
Bron: Plastic Madonna, Stichting Klean
Lees ook
Geluk is doel van nieuwe werken, niet geld
7 tips om ondeugdelijke zonnepanelen te vermijden
Echte Hollandse kaas koop je hier

1 gedachte over “Enorme plastic Madonna bindt strijd aan tegen zwerfafval”

Reacties zijn gesloten.