Er komt een nieuw groen betaalmiddel: de Eco Coin

Stel je voor dat je geld kan verdienen met het doen van iets duurzaams. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van de fiets in plaats van de auto. En stel je voor dat je met dit geld iets kan kopen, dat ook duurzaam is. Denk bijvoorbeeld aan een veganistische lunch. Dat klinkt misschien wat abstract, maar binnenkort wordt het werkelijkheid met de komst van de Eco coin. Deze zorgenaamde crypto currency wordt deze week op Earth Day gepresenteerd door het Nederlandse Next Nature Network.

Crypto Currency

Een crypto currency is eigenlijk niet meer en niet minder dan een alternatief betaalmiddel. Het gaat hier om een digitale munteenheid, die niet als ‘echte’ munt of biljet te krijgen is zoals dat wel het geval is bij regulier geld zoals de euro of de dollar. De meest bekende crypto currency is op dit moment de bitcoin: een virtuele munt waarin erg veel geïnvesteerd wordt in de hoop er een bak geld mee te verdienen.

Eco coin

Bij de Eco coin werkt het iets anders. Dat wil zeggen: het is wel degelijk een crypto currency, maar het gaat hier niet om het verdienen van geld, maar om het promoten van duurzaamheid. Om dat nog eens te benadrukken wordt de virtuele munt gekoppeld aan bomen, net zoals ‘echt’ geld in theorie gekoppeld is aan goud. Elke Eco coin wordt gedekt door een boom. Die bomen worden bijgehouden in een online database, zodat we ook daadwerkelijk weten hoeveel het er zijn en hoeveel Eco coins er dus uitgegeven kunnen worden.

Hoe werkt het?

Het idee voor de Eco coin ontstond al in 2009 op een congres in Brazilië. Sinds die tijd is het idee verder ontwikkeld en uitgebreid getest in ‘mini maatschappijen’ zoals bijvoorbeeld de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hier kon je Eco coins verdienen door bijvoorbeeld een veganistische lunch te bestellen in de kantine of deel te nemen aan een workshop over duurzaam ondernemen. Er was één persoon, die zoveel Eco coins had verdiend dat hij hiermee een weekend lang een Tesla kon huren.

Online platform

Het is uiteindelijk de bedoeling dat er een online platform komt met een lijst van duurzame bedrijven waar je met je Eco coins terecht kan. Sommige van deze bedrijven zullen ook af en toe challenges lanceren waarmee je weer Eco coins kan verdienen. Denk bijvoorbeeld aan het helpen oogsten op een biologische boerderij in de buurt.

Nieuwe doelgroep voor groen doen

Het verdienen en betalen met Eco coins moet net zo makkelijk worden  als het verdienen en betalen met regulier geld. Omdat je geld kan verdienen met een duurzame levensstijl hopen de initiatiefnemers dat er een hele nieuwe groep aangesproken wordt om groen te doen. “Zo hebben we gemerkt dat je mensen op festivals in beweging krijgt om bomen te planten of insecten te eten als ze daarmee geld kunnen verdienen,” legt Lewis Just, de Eco coin projectleider uit.
De Eco coin wordt 22 april, op Earth Day, gepresenteerd. Dan kan je via twitter en #ecocoin geld verdienen met je groene daden. Later dit jaar gaat het online platform online. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelen? Check dan hun site.

Over de schrijver

2 gedachten over “Er komt een nieuw groen betaalmiddel: de Eco Coin”

  1. Ik ben blij dat het geen crypto currency is als de bitcoin, want de energie die verbruikt wordt bij het zogenaamde minen van een bitcoin is werkelijk schandalig. Dan kan je net zo goed op vliegvakantie gaan.

Reacties zijn gesloten.