Oproep: Erfdelen Doesburg zoekt bewoners voor een eengezinswoning

Wonen in het groen, zelfstandig, maar toch met een community om je heen van gelijkgestemden. Dat is zo’n beetje de algemene woonwens die uit al onze onderzoeken naar voren komt. En die je nu eventueel zou kunnen waarmaken, want bij Erfdelen Doesburg zoeken ze een gezin met jonge kinderen voor een vrijgekomen huis van 125 m2 voor 470.000 euro. Het erf wordt gedeeld met 8 huishoudens die momenteel 4 kinderen hebben in de leeftijd tussen 0 en 6 jaar. De oplevering van het huis zal in de zomer 2024 zijn.

We doen even een stap terug in de tijd, want we spraken een jaar geleden al eens met Nic en Hester over erfdelen Doesburg. Erfdelen is een manier om leegstand op het platteland tegen te gaan en tegelijkertijd iets te doen aan de woningnood en de behoefte om in een community van gelijkgestemden te wonen. Zo wordt een erf, waar doorgaans maar een woning staat, gedeeld door meerdere huishoudens. Soms wordt de boerderij opgedeeld, soms worden de schuren omgebouwd tot woning en soms worden er nieuwe woningen gebouwd op het erf.

Erfdelen Doesburg

In Doesburg is het een beetje van allemaal. Initiatiefnemers Nic en Marlies wonen al in de boerderijwoning. Van de monumentale schuur worden twee schuurwoningen gemaakt en op het terrein worden nog eens vijf nieuwbouwwoningen geplaatst op de plek waar vroeger boerenschuren hebben gestaan. Om een beetje in de stijl van het boerenerf te blijven, worden deze woningen gebouwd in de vorm van een stuur. Dat betekent dat ze uit twee verdiepingen bestaan en een schuin dak krijgen. Zo moet het er ongeveer uitzien:

Samen beslissen

Deze nieuwe woningen, waarvan de bouw in november van start gaat en die in de zomer opgeleverd moeten worden, hebben allemaal een eigen perceel van tussen de 250 en 300m2 met eigen tuinen van 15 meter diep. Tussen de tuinen staan geen hoge schuttingen, maar wel lage afscheidingen. “Dat hebben we samen beslist,” legt Hester uit. “We besluiten alles in samenspraak volgens het sociocratisch model.”

Omdat de groep al een tijdje bezig is met het ontwerpen van het erf, zijn veel dingen al besloten, maar er is nog ruimte om mee te denken. “De keuken en de badkamer hebben we buiten de begroting van de aannemer gehouden, dus die inrichting kan je zelf bepalen,” legt Hester uit. “En ook wat we met het erf gaan doen, ligt nog niet vast. Er is van alles mogelijk: van zwemvijver tot moestuin en van kippenren tot speelveld.” Er is een bestuur en er zijn verschillende werkgroepen (bijvoorbeeld erf, bouw, communicatie) om alles te stroomlijnen. En twee keer per maand is er een Algemene Ledenvergadering waarin de lopende zaken worden besproken.

In oktober organiseert hetkanWEL samen met Triodos Bank voor de derde keer de Anders Wonen Maand. In deze maand schrijven we extra veel blogs over andere manieren van wonen. Wil je niks missen van deze maand? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, die deze maand elke donderdag verstuurd wordt. Deze nieuwsbrief stopt aan het einde van de maand automatisch. 

Gezin met kinderen

Zoals gezegd was de club van acht huishoudens na onze vorige oproep op hetkanWEL al rond, maar een gezin heeft zich onverwacht toch nog moeten terugtrekken. Vandaar dat Erfdelen Doesburg nu op zoek is naar nieuwe bewoners voor het hoekhuis op het noordwesten. “Gezien de samenstelling van de groep zijn we op zoek naar een gezin met kinderen,” zegt Hester. “Verder is het belangrijk dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en dat het echte aanpakkers zijn, want er is hier genoeg doen,” somt Hester op.

Een sociaal karakter hebben, is ook belangrijk. Je hebt echt wel je privé-ruimte en eigen dingen en we doen niet aan corvéediensten of verplicht samen eten, want we zijn geen woongroep. Maar we vinden het wel belangrijk om als buren naar elkaar om te kijken, een vuurtje te stoken, de moestuin te onderhouden of een borrel te doen.” Naast de eigen woningen komt er nog een gemeenschappelijke ruimte, een werkplaats, een berging en gastenkamers.

Veel geld is het zeker, €470.000,-, exclusief kosten voor keuken, badkamer en inrichtingskosten. Dat vindt Hester ook. ‘We hebben echt veel last gehad van gestegen bouwkosten. Daardoor wordt alles een stuk duurder dan we hadden verwacht en gehoopt.’

Ben je geïnteresseerd? Dan vind je hier meer informatie en het emailadres om je aan te melden. De deadline voor reacties is 15 oktober

Over de schrijver