Erfdelen Doesburg is op zoek naar nieuwe medebewoners

Erfdelen is een manier om leegstand op het platteland tegen te gaan, meer woningen te creëren en als community samen te leven in de natuur. Langzaam zien we steeds meer van dit soort initiatieven ontstaan, zoals in Doesburg. Hier kochten initiatiefnemers Nic Drion en Marlies de Groot een boerenerf van één hectare waar ze samen met zeven andere huishoudens gaan wonen. De groep is bijna compleet, maar er is nog één woning beschikbaar waarvoor ze medebewoners zoeken.

Een boerderij

“Het eerste idee voor erfdelen ontstond in 2016 toen Marlies en ik met vrienden bedachten hoe leuk het zou zijn om samen op een boerenerf te wonen. We woonden in Oosterbeek en gingen op zoek naar iets in de omgeving. Uiteindelijk vonden we deze boerderij vrij snel, al hebben we er twee jaar omheen gedraaid voordat we het kochten. Onze vrienden hadden inmiddels andere plannen, maar gelukkig konden we de boerderij zelf betalen,” vertelt Nic. Er hoort één hectare land bij.

De boerderij was goed onderhouden, maar gedateerd. “We konden er zo in, maar we moeten nog wel verduurzamen,” zegt Nic. Dat staat binnenkort op de planning, net als het bouwen van de andere woningen op het erf. “Er is een monumentale schuur waar twee grote woningen in gebouwd worden en er komen vijf nieuwe woningen op het achtererf en een gedeelde schuur.” In totaal is er plek voor acht huishoudens.

Wonen in het groen

Eén van de bewoners is Hester, die nu nog met haar vriend en kind in Utrecht woont. “Ik had een oproepje op LinkedIn gezien: Nic en ik zijn oud-collega’s. We hadden het thuis wel eens gehad over onze droom om in het groen te wonen, maar we dachten niet dat dit mogelijk zou zijn voor ons 60e.  Het principe van Erfdelen kenden we nog niet, maar we waren gelijk enthousiast toen we de oproep zagen.”  

In die tijd werd ook het dochtertje van Hester en haar vriend geboren. “Ik weet nog hoe we onze eerste online meeting hadden om kennis te maken toen zij 9 dagen oud was. Zij is een belangrijke reden voor ons om de stad uit te willen.”

Nijhof

Allerlei huishoudens

Het is de bedoeling dat de bouw van de woningen in 2023 begint, zodat iedereen er in 2024 kan wonen. “Sommigen hebben al een tijdelijke woning op het erf gezet, zoals een chalet, zodat ze hier alvast kunnen zijn en hun kinderen alvast naar school kunnen,” vertelt Nic. Maar ook de toekomstige bewoners die nog niet in de buurt wonen, zoals Hester en haar vriend, komen regelmatig naar de boerderij om te helpen. “Mijn vriend ging dit weekend nog helpen met het snoeien van wat bomen,” vertelt Hester.

Er komen bij Erfdelen Doesburg trouwens niet alleen gezinnen met kinderen te wonen. “We hebben alleenstaanden, stellen en gezinnen met kinderen,” vertelt Hester. “Voor de laatste woning, wat ook meteen de grootste is, zijn we nog op zoek naar een stel van 50+,” zegt Nic. “Op die manier houden we de balans ook een beetje in de groep.”

Nieuwe bewoners gezocht

Zoals dat gaat bij dit soort collectieve woonprojecten zijn er in het hele proces bewoners bij gekomen, maar ook afgevallen. “Daarom is de laatste woning nu weer vrij, omdat die mensen zich -om hele begrijpelijke redenen – toch weer teruggetrokken hebben,” legt Nic uit.

“Het is een hele leuke groep,” zegt Hester. “We komen allemaal van verschillende plekken in het land, zoals Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Eén stel bleek heel toevallig 5 minuten bij ons vandaan te wonen in Utrecht. Nic en Marlies hebben echt een groep weten samen te stellen die dezelfde droom deelt en heel pragmatisch is in hoe we dat kunnen realiseren. We beslissen ook niet op basis van ‘de meeste stemmen gelden’, maar gaan echt met elkaar in gesprek en luisteren naar elkaars argumenten, volgens het sociocratie-model.”

Nijhof Uit De Lucht

Het kost tijd

Samen een wooncollectief als Erfdelen opzetten, kost tijd. “We zijn minimaal een dagdeel per week bezig met het project, maar soms ook meer,” vertelt Nic. “Het is echt iets anders dan in een kant-en-klaar huis trekken. Je moet tegen de onzekerheid van zo’n project kunnen en er tijd in willen steken. Dat moet in je leven passen.”

Erfdelen Doesburg zit nu in de Voorlopige Ontwerpfase. “Dat betekent dat de contouren vastliggen. Zo komt het vrijgekomen huis in een monumentale schuur, dus daar mogen bijvoorbeeld geen grote dakkappellen op. En ook de buitenkant van de andere huizen ligt al vast: die komen in een kapschuurmodel, zodat het past bij een boerenerf. Maar de binnenkant van de huizen ligt nog niet vast, dus daar kunnen de nieuwe bewoners nog over mee beslissen. Net als over wat we met het erf gaan doen bijvoorbeeld en de gemeenschappelijke ruimte.”

Erfdelen Doesburg

“Je moet het leuk vinden om samen het erf te delen met mensen die hetzelfde denken over bijvoorbeeld duurzaamheid,” zegt Nic. “We moeten het erover eens zijn dat je niet met een gifspuit rondloopt in de moestuin, om maar iets te noemen. Verder moet alles nog organisch groeien, maar ik kan me voorstellen dat het leuk is om eens in de twee weken samen te eten en dat we elkaar regelmatig helpen door bijvoorbeeld op de kinderen te passen, samen te klussen en de tuin te onderhouden.” “Ik heb daar heel veel vertrouwen in,” voegt Hester toe. “Iedereen is nu al bereid veel te doen. Het gaat heel goed op een natuurlijke manier.”

De vrijgekomen woning waar nog bewoners voor gezocht worden, is behoorlijk groot: 147 m2. Deze komt, samen met een andere woning, in de monumentale schuur op het erf. Erfdelen Doesburg is voor nu vooral op zoek naar een stel van 50+. Ben jij geïnteresseerd? Kijk dan even op deze pagina voor meer informatie en de contactgegevens. Reageren kan tot 15 september.

Over de schrijver