Duurzaam samenleven en wonen op een prachtige boerderij in Asch: Erfdelen Ruim Zicht zoekt nog bewoners

De naam zegt het eigenlijk al: (Erfdelen) Ruim Zicht. De rijksmonumentale boerderij bevindt zich in het Betuwse dorpje Asch en ligt verhoogd op een terp met dus een prachtig uitzicht. Katja van der Valk, één van de initiatiefnemers, omschrijft het als “een hele bijzondere plek. Het is een beetje Frankrijk; een zonnige, stille plek met heel veel groen.” We spraken met haar over dit collectieve, duurzame woonproject. En goed nieuws, ze zoeken nog bewoners!

Katja is 23 jaar terug al eerder een collectief woonproject gestart, Zonnespreng in Driebergen. Maar na daar een lange tijd fijn gewoond te hebben, hadden zij en haar man behoefte aan meer uitzicht en natuur om zich heen en wilden ze meer tijd doorbrengen in de frisse buitenlucht. Daarom begonnen ze een paar jaar terug met een groepje gelijkgestemden te kijken naar boerderijen.

Erfdelen Ruim Zicht

Tot ze bij deze bijzondere plek terecht kwamen. Het is een rijksmonument dus dat brengt een extra uitdaging met zich mee, maar dat zag de groep wel zitten. Ze zijn met een eerste plan naar de gemeente gestapt, hebben een bod uitgebracht en vorig jaar september zijn ze eigenaar geworden. “We zitten nu in de fase dat we bezig zijn met het voorlopig ontwerp. Het plan is dat de bouw in september 2024 begint. Als dat lukt, kunnen alle nieuwe bewoners in het najaar van 2025 verhuizen,” vertelt Katja.

Er komen vijf kleinere appartementen in de boerderij zelf, tussen de 50m2 en 80m2. Daarnaast zijn er drie schuren, waarvan één gebruikt zal worden als gemeenschappelijke ruimte omdat die direct achter de boerderij staat met minder daglicht en uitzicht. In de andere twee schuren, de bijschuur en de korenschuur, komen elk nog 4 woningen. En als laatste komt er nog een hooibergwoning op de plek waar vroeger drie hooibergen stonden.

Samen ontwikkelen

Het woonproject is een CPO, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, en dat houdt in dat ze het met alle groepsleden samen ontwikkelen. Daarvoor hebben ze een tweewekelijkse vergadering, waarin ze taken verdelen en samen beslissingen nemen. Daarnaast zetten ze zich nu al in om een hechte groep te creëren door regelmatig activiteiten te organiseren.

“Binnenkort gaan we met z’n allen een weekendje weg. We nemen echt de tijd om uit te wisselen over persoonlijke dingen. Niet alleen maar dat je goeie buren bent maar ook betrokken bent op elkaar.” Zo organiseerden ze vorige zomer een diner waarbij ze in de tuin één lange tafel hadden gemaakt en iedereen wat lekkers had gemaakt. “Dat was voor ons echt een droom die uitkwam, met elkaar aan een lange tafel op Ruim Zicht.”

20220709 135257

Bewoners gezocht

Momenteel zijn er elf groepsleden verdeeld over acht huishoudens. Uiteindelijk komen er veertien huishoudens op Ruim Zicht te wonen, dus er is nog plek voor zes huishoudens. De woningen zullen tussen de 50 m2 en 135 m2 zijn en kosten tussen de 230.000 en 590.000 euro. Momenteel zijn ze voornamelijk op zoek naar gezinnen met kinderen van nul tot tien jaar oud en stellen vanaf 53 jaar en ouder. “We vinden het belangrijk om een diverse groep te creëren met verschillende leeftijden en samenstellingen van huishoudens. We hebben momenteel in de groep vijf alleenstaande mensen en drie stellen.”

“We zoeken mensen die geïnteresseerd zijn in persoonlijke ontwikkeling, dat graag met anderen uitwisselen, relateren en ondernemend zijn. Vrijheid en privacy zijn natuurlijk ook belangrijk, we streven naar gemeenschappelijkheid met behoud van individualiteit. Maar daarnaast willen we ook graag dat er genoeg ruimte is om elkaar te ontmoeten. Daarom nemen we ook wel echt de tijd om mensen te leren kennen voordat ze lid worden van de vereniging, omdat we die gelijkgestemdheid erg belangrijk vinden.”

Ben jij geïnteresseerd in duurzaam leven en wonen? Meld je dan voor 24 november aan via dit formulier op hun website en wie weet ben jij erbij op de informatieavond op 30 november.

Lees hier ook de oproek voor een groen woonproject in Overijssel en hier die voor een ecowijk in De Glind.

Over de schrijver