Eric van Doorn: “Ik wil een miljoenenimpact maken met speeltoestellen”

Rick van Manen (l) en Eric van Doorn (r)

Eric van Doorn heeft geen kinderen. “Ik ben alleen nog maar suikeroom”, zegt hij lachend. Toch is hij druk bezig om speeltoestellen en speeltuinen te bedenken die kinderen op een speelse manier laten kennismaken met duurzame energie. “Een schoolproject is leuk, daar praten de kinderen nog 3 weken over. Maar een speeltuin, daar kun je altijd naar toe.” Hij richtte Sustainable Playgrounds op (samen met Rick van Manen), en zijn droom is dat dit bedrijf wereldwijd een miljoenenimpact gaat maken. Het duurzame speelconcept dingt nu mee naar de ASN Bank Wereldprijs 2012.
Duurzaamheid is Eric met de paplepel ingegoten. Zijn ouders waren een van de eersten die met warmtepompen en zonnepanelen hun eigen energie opwekten. Hij studeerde werktuigbouwkunde en deed een minor energietechniek en ondernemerschap. Hij is 25, maar is al 4,5 jaar ondernemer met het bedrijf EnerPro en adviseert samen met compagnon Rick van Manen bedrijven en particulieren die willen verduurzamen. Daarnaast is, door de vraag van klanten, het bedrijf EnerSolar zonne-energie opgericht, met als doel het volledig ontzorgen van bedrijven en particulieren die zonnepanelen willen. “Ik ben geen standaard werktuigbouwkundige die 40 uur achter zijn bureau zit. Ik jaag na wat ik leuk vind. Het mooiste vind ik spreken met mensen, presentaties geven, ideeën bedenken. Ik kan in een avond 20 businessplannen bedenken.”
Een van die businessplannen is Sustainable Playgrounds. Het idee ontstond op een verjaardag, onder het genot van een biertje.
Trek jij je stoute schoenen aan en ding je ook mee naar de Wereldprijs? Hier kun je jouw project aanmelden. Stemmen en fan worden van projecten kan ook.
Eric van Doorn: “Ik zat op een verjaardag met een biertje in mijn hand. Een familielid van mij werkt in de speeltoestellenbranche. Ik vroeg hem: ‘Zijn er eigenlijk speeltoestellen die iets doen met energie?’ Nee, niet echt, dat was er niet. Dat idee heeft een tijd gesudderd in ons bedrijf: we zouden er best eens naar kunnen kijken. We hebben onderzoek gedaan en toen samen met een ander bedrijf een haalbaarheidsstudie gedaan om met duurzame energie spellen te ontwikkelen. Toen kwam de Big Improvement Day.”
Enthousiasme voor Sustainable Playgrounds op de BID

Deze battle voor ondernemers van BNR Nieuwsradio gaf Eric en zijn compagnon een flinke duw in de rug: “We mochten Sustainable Playgrounds daar pitchen bij grote namen. En dat werd heel erg goed ontvangen door mensen waar je tegenop kijkt, zoals Wubbo Ockels, Ruud Koornstra en Tex Gunning. We kregen zelfs applaus uit de zaal. Ik denk dat dit een steuntje in de rug gaf van ‘hé, dit is een goed idee, daar gaan we mee verder. We zijn bezig met een goed product waar de wereld op zit te wachten’.”
Stroom komt niet zomaar uit het stopcontact
“Ons product leert kinderen spelenderwijs dat energie niet zomaar uit het stopcontact komt. In de buitenomgeving werken ze met zonne-energie, windenergie en kinetische energie. Ze kunnen zelf energie opwekken, en opslaan en vervolgens een spel spelen. De playground die we nu hebben ontwikkeld heet “Dance Battle”. Een buitenspeeltoestel waar kinderen zelf muziek kunnen mixen en hierop kunnen dansen. Dat idee komt mede van Ilco van der Linde van Masterpiece, die we op de Big Improvement Day ontmoetten. Hij wil door middel van muziek mensen met elkaar verbinden en vrede brengen.”
“Onze drive is: mensen bewust maken op een leuke en toegankelijke manier. Dat doen we voor ondernemers en particulieren, maar ook voor kinderen. Om kinderen bewust te maken, moet je iets ontwikkelen dat iets toevoegt aan hun leven. De meest effectieve manier van leren is spelen. Kinderen ontdekken dat je iets moet doen om energie op te wekken. Ze kunnen die energie vervolgens benutten om te spelen. Dat is wat Sustainable Playgrounds is.”
Prins Willem-Alexander test de mobiele versie van de Playground

“Onze playgrounds zijn een stukje duurder, maar hebben een veel grotere speelwaarde. Daarnaast willen gemeenten en woningcorporaties die een wijk herontwikkelen duurzaamheid laten zien. Dat is, behalve met zonnepanelen, moeilijk. Een Sustainable Playground is een icoon voor een duurzame wijk, zo maak je duurzaamheid inzichtelijk.”
“We hebben een mobiele versie van de playground. Die hebben we gemaakt om te peilen hoeveel interesse er is. Op Koninginnedag is hij nog getest door prins Willem Alexander. We zijn nu in gesprek met een aantal gemeentes en speeltuinen om het ding in het echt te bouwen. Ik hoop dat je dit jaar ergens in Nederland een Sustainable Playground kunt bezoeken.”
Volgens Eric is plezier van groot belang om duurzaamheid een succes te laten worden: “Dat zie je bij e-managers van energieleveranciers: op je telefoon kun je met een app de licht uitzetten of je eigen energieverbruik zien. Je creëert een fun factor waardoor mensen duurzaamheid willen integreren in hun leven.”
Trek jij je stoute schoenen aan en ding je ook mee naar de Wereldprijs? Hier kun je jouw project aanmelden. Stemmen en fan worden van projecten kan ook.
ASN Bank Wereldprijs
“De ASN Bank Wereldprijs is voor ons een manier om draagvlak te creëren voor ons product. Dat geld is leuk. Maar waar ik in geloof is co-creatie: hoe meer mensen ons kennen en werken met ons product, hoe meer we te weten kunnen komen over de ideeën van kinderen en de behoefte in markt. Iedereen kan die 10.000 euro goed gebruiken, wij ook, maar dat is niet de motivatie om mee te doen. Ik denk dat de promotie en het momentum dat je kunt krijgen belangrijker is.”
“Over 10 – 15 jaar vlieg ik de wereld over in een door de zon aangedreven vliegtuig. Wat ik hoop is dat mijn bedrijven een positieve impact op de wereld hebben. Ik wil graag in duurzame zin verandering teweeg brengen, liefst met miljoenenimpact. Het is uitgezocht dat we 60% energie kunnen besparen t.o.v. het gebruik nu. Daarvan is 50% te behalen met technologie, en de andere 50% met gedragsverandering. Met Sustainable Playgrounds kunnen we dus bijdragen aan 30% energiebesparing: dat biedt gigantische mogelijkheden.”
Foto’s: Enerpro, ASN Bank
Lees ook
Zo verdien je €10.000 met jouw ideaal
Top 10 verrassende, wereldverbeterende projecten

Over de schrijver