Bekende modemerken gaan voor gifvrije kleding

evocateur, Flickr.com
evocateur, Flickr.com

Modemerk Esprit heeft zich aangesloten bij Roadmap to Zero, wat betekent dat het merk in 2020 een nulemissie van gevaarlijke chemische stoffen bereikt. Esprit is al goed op weg; onlangs werden negen kledingstukken getest door Greenpeace en alle kledingstukken bleken binnen de wettelijke normen te blijven. Esprit heeft zelf echter ook normen opgesteld voor haar kleding en twee van de negen geteste items voldeden daar niet aan. Vandaar dat het bedrijf zich nog meer in gaat spannen voor veilige kleding.

100% veilig
In de zoektocht naar veilige kleding, maakt Esprit gebruik van een uitgebreide Lijst van Verboden Stoffen. Die lijst geeft precies aan welke stoffen gevaarlijk zijn voor mensen. Veel stoffen die op de lijst voorkomen, zijn wel goedgekeurd door internationale overheden en regelgevende instanties. De bedrijven die zich echter aan hebben gesloten bij Roadmap to Zero, willen geen enkel risico lopen en gaan voor 100% veilig.
Veilig sporten
Esprit is niet het enige modemerk dat zich heeft aangesloten bij Roadmap to Zero. Ook Puma, Nike en Adidas hebben inmiddels de garantie afgegeven dat ze voor 2020 stoppen met onder meer het dumpen van chemicaliën. Puma zette de eerste stap en besloot in juli dat ze binnen tien jaar geen schadelijke chemicaliën het milieu meer in wilden laten vloeien. Half augustus sloot Nike zich ook aan bij het initiatief en eind augustus besloot Adidas  eveneens de eerste stappen te zetten naar een gifvrije toekomst.
Bron: Esprit, Greenpeace
Lees ook:
Gevaarlijke gifstoffen in kleding Zara, Levi’s en andere modemerken
Welke waterfles past bij jou?
Marieke Eyskoot schreef de ideale gids voor eerlijke kleding