Houd je hersens scherp met deze voedingsmiddelen

4148215487 6C34839A00
Foto: Sarah Robinson, Flickr

Naarmate we ouder worden, worden onze hersenen dat ook. Het goede nieuws is dat wanneer je ‘slimme’ voedingsmiddelen toevoegt aan je eetpatroon, de kansen op het behoud van gezonde hersenen verhogen. We noemen enkele breinverzorgende voedingsmiddelen.
Noten en zaden
Noten en zaden zijn goede bronnen van de antioxidant vitamine E. Dit zorgt voor minder cognitieve achteruitgang wanneer je ouder wordt.
Chocolade
Pure chocolade heeft, net als noten en zaden, krachtige anti-oxiderende eigenschappen. Ook bevat het stimulerende middelen als cafeïne, wat focus en concentratie kan verbeteren. Wanneer je elke dag een ons pure chocolade eet, geniet je van alle voordelen zonder overtollige calorieën, vet of suiker.
Suiker (glucose)
Glucose is de voorkeursbrandstof van de hersenen. Wanneer je een glas limonade drinkt, geeft dit een kortstondige impuls aan geheugen, denkprocessen en het mentale vermogen. Doe echter rustig aan met het gebruik van suiker, want wanneer je teveel eet, wordt het geheugen juist aangetast.
Bosbessen
Bosbessen beschermen de hersens tegen schade wat veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Daarnaast beschermen ze ook tegen de effecten van leeftijd-gerelateerde aandoeningen, zoals Alzheimer of dementie.
Vis
Vis heeft vele voordelen. Zo is het rijk aan omega 3-vetzuren, die essentieel zijn voor de hersenfunctie en de ontwikkeling. Ze zorgen voor minder risico op ziekten als dementie en beroertes. Eet twee maal per week een stuk vis om de hersens zo gezond mogelijk te houden.
Avocado’s en volkoren granen
Het eten van een dieet dat rijk is aan volle granen en fruit, zoals avocado’s, vermindert het risico op een slechte cholesterol en hart- en vaatziekten. Ook wordt het risico op de vorming van tandplak minder, verbetert het de doorbloeding en houdt het onze hersens gezond.
Bron: Webmd
Lees ook
8 kenmerken waaraan jij kunt zien of je een goede baas bent
Universiteit maakt duurzame kleding met zonnepanelen
Werk je teveel? Deze test vertelt het je