Stoppen met emotie-eten. Zo doe je dat.

Alleen eten als je honger hebt, klinkt zo gemakkelijk, maar blijkt voor veel mensen een (bijna) onmogelijke opgave. Wanneer heb je eigenlijk echt honger? En wanneer heb je zin om iets in je mond te stoppen en op te kauwen? Er zijn verschillende redenen om te eten. De eerste is natuurlijk om je lichaam nieuwe energie te geven, maar de meeste mensen eten ook als ze zich vervelen, zin hebben in iets lekkers, stress hebben, of zich down voelen. Eten kan dan (even) een oplossing lijken en dat heet emotie-eten. Nu we massaal thuis zitten en weinig afleiding hebben, is de kans groot dat je meer eet dan normaal. We geven je een aantal tips om dat te voorkomen. 

Emotie-eten

Als je een normaal hongergevoel hebt, dan geeft je lichaam je een seintje dat je nieuwe energie nodig hebt. Het is tijd voor brandstof.  Het slimste is dan om iets gezonds voor jezelf klaar te maken en naar je lichaam te luisteren. Daarna is je hongergevoel gestild en heb je weer energie om door te gaan. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je gaat snaaien en dat is niet gezond.
Emotie-eten heeft niets te maken met het voeden van je lichaam, maar bevredigt een andere behoefte. Het is een gevolg van een emotie, die je ervaart en heeft verschillende oorzaken, zoals verdriet, angst, of eenzaamheid, maar ook blijdschap, verveling of stress kunnen leiden tot emotie-eten. Je vult met het eten tijdelijk een gevoel. Emotie-eten komt vaak uit je jeugd. Won je een belangrijke sportwedstrijd, kreeg je een mooi cijfer, of viel je op je knieën? Iets lekkers bood troost of was een beloning. Zo ontwikkelde je al op jonge leeftijd een moeilijke relatie met eten.

Zin in iets specifieks

Je herkent emotie-eten doordat je zin hebt in iets heel specifieks, waar je zelfs bereid voor bent om de deur uit te gaan. En het komt ineens op. Denk aan ijs, chocola, kaas, chips of nootjes. Of alles tegelijk. Vaak eet je ook nog onbewust. Je stopt iets in je mond, kauwt erop, slikt het door en neemt nog iets. Je geniet niet, staat er niet bij stil, maar eet gewoon. Ook al heb je helemaal geen ‘honger’ meer. En grote kans is ook dat je na afloop spijt hebt.
Emotionele-eters bedenken ook vaak excuses voor hun eetgedrag, zoals ‘morgen ga ik gezond doen’, of wat dacht je van ‘het is vandaag zo gezellig, ik verdien dit gewoon’. Of ‘ik ben toch al dik, dus wat maakt deze zak chips nog uit’. Het emotie-eten start vaak als troost, maar levert alleen maar spijt op.

The pleasure trap

In de TEDx talk van psycholoog Douglas Lisle komt dit mooi naar voren. Hij praat over de  ‘pleasure trap’. Een val waar welk organisme, waaronder wij, intrappen. Allemaal omdat we een systeem hebben dat constant zoekt naar plezier (voedsel, sex en dergelijke), pijn probeert te vermijden en energie bewaart.

Stoppen in vijf stappen

Het allerbelangrijkste is om te beseffen dat emotie-eten niets oplost. Of eigenlijk het tegenovergestelde effect heeft. Je voelt je alleen maar slechter, nadat je een zak chips achter de kiezen hebt. En vaak kun je ook helemaal niet meer genieten van lekker eten, omdat je je telkens schuldig voelt.
1.    Ontdek waarom je eet en probeer achterliggende oorzaken of problemen op te lossen of hier anders mee om te gaan.
2.    Herken jouw signalen. Heb je ontzettend veel zin in iets specifieks, zoals een stuk kaas of een reep chocolade? Dan heb je geen honger, maar ga je emotie-eten.
3.    De meeste emotie-eters vallen steeds voor hetzelfde soort eten. Haal dat gewoon niet meer in huis, dan kun je het ook niet eten. Ga je ervoor de deur uit, ga dan wandelen en koop het niet.
4.    Eet drie goede, gezonde maaltijden per dag. Dan is de kans op tussendoor snaaien kleiner.
5.    Zoek andere manieren om jezelf te belonen of te troosten. Ga niet eten, maar verwen jezelf met een vrije avond, een goede boswandeling of een lekker bad.

Over de schrijver

1 gedachte over “Stoppen met emotie-eten. Zo doe je dat.”

  1. Het is allemaal waar over 5 stappen plan maar werkt toch niet altijd. Wat misschien een tikje helpt is om in de koelkast kleine porties voorbereiden met gezonde dingen die je wel mag pakken op moment dat vreed bui jou weer te pakken krijgt. Dan kan jij snel uit de koelkast kante klare maaltijd pakken waar jij al eerder over nagedacht toen je nog je verstand niet verloren had door de vreedbui… Je moet dan snel wat pakken en als er niets klaar staat dan pak jij verkeerde dingen… Het is dan beter dan een reep chokola of iets anders maar uiteindelijk als nog geen oplossing. Wat ook heel goed helpt om porties met vies of vlees klaar hebben staan gestoofd, of gebaken op gezonde olijf(zonnenbloem) olie. Want van vies en vlees heb je uren lang ( bij mij 3-4 uur) het gevoel dat je genoeg gegeten hebt.

Reacties zijn gesloten.