Seizoensgroente voor november: lekker en gezond

Bron: Susan E Adams. Flickr
Bron: Susan E Adams. Flickr

Kiezen voor seizoensgroenten en fruit betekent kiezen voor voedsel met de minste milieubelasting. Onderstaand groente en fruit is door Milieu Centraal beoordeeld met een milieuklasse A. Ze geven namelijk met teelt, transport en verpakking de minste belasting. En zijn door de korte reistijd ook het verst en meest vitaminerijk. Traditioneel is november de slachtmaand en de maand van inleggen, inmaken en inzouten. De beste aanvoer is nu van groenten die tegen een stootje kunnen, zoals rode biet, radijs, pastinaak, schorseneren en winterpostelein. Tijd voor gevulde soep, hartige salades en culinaire stamppotten.
Pastinaak
Je vindt ze de laatste tijd weer mondjesmaat in de winkels. Deze heerlijk zoete, voedzame wortel met zijn anijsachtige smaak was ons standaardeten voor de aardappel zijn intrede deed. Grote voordeel boven de aardappel: deze inheemse plant is geen nachtschadeachtige en dus in zijn geheel te eten. Pastinaak bevat geen solanine, een gif dat van tomaat tot pieper in alle nachtschades te vinden is. Ideaal voor stamppotten; lekker als puree maar ook als smaakmaker. Doe eens een paar pastinaken bij de aardappels in de pan. De maaltijd wordt er verwarmend en aromatischer van. Naast kalium bevatten pastinaken foliumzuur, vitamine C, calcium en antioxidanten.
Schorseneren
Het werd keukenmeidenverdriet genoemd vanwege de plakkerigheid aan de vingers bij het schillen. Dat hoeft niet als je ze schilt onder een lopende kraan. Lijkt qua smaak op asperges, zeer subtiel en lekker dus! De licht nootachtige smaak is favoriet bij veel culinaire experts. Eet deze vergeten groente met een kaassaus, gecombineerd met vis, als soepje of rauw geraspt in een salade. Schorseneren bevatten veel kalium, kalk en ijzer.
Winterpostelein
Een van de weinige bladgewassen die nog wil groeien als het buiten te keer gaat. Leg er de hand op zo gauw je hem ziet, want dit sappige plantje is niet te versmaden; zeer smakelijk en barstensvol van de vitamines die je anders in de donkere maanden snel tekort komt. Een maaltje met postelein is een flinke oppepper voor je gezondheid: het bevat meer ijzer dan spinazie en is superrijk aan andere mineralen en vitamines, zoals vitamine B1 en B2, vitamine C, caroteen, ijzer en kalk.De oude Romeinen gebruikten het medicinaal, tegen verstoppingen en ontstekingen van de urinewegen.
Radijs
Radijssap reinigt de galblaas en nieren. De monniken in de middeleeuwen wisten dat al. Eigenlijk onmisbaar bij het zware, zoute, vette wintereten dat we deze maanden gaan consumeren. Snijd het loof er af, dan blijft het veel langer vers en knapperig. Heerlijk door salades, als pittig accent tussen bijvoorbeeld romige mozzarella, veldsla en paprika’s uit het zuur.
Rode Biet
Rode bieten barsten van de waardevolle voedingsstoffen (ijzer, magnesium, kalium, foliumzuur) en er zijn heerlijke gerechten van te maken zoals Russische borsjt (rode bietensoep) met zure room. Die maak je door geraspte biet te koken met o.a. selderieknol, winterpeen, ui en knoflook. Bieten werken sterk bloedzuiverend en bloeddrukverlagend. Ze bevatten vergeleken met andere groenten veel suiker, maar nauwelijks calorieën. Ook het wat zoutig smakende loof is goed eetbaar en, mits met fijngesneden stengels, zeer smakelijk met bijvoorbeeld een dressing waar honing in is verwerkt.
Bron: Milieu Centraal
Lees ook
Waarom antioxidanten, sporenelementen en andere fytonutriënten gezond zijn
Alles over goede voedingsstoffen lees je in ons Dossier Gezond Eten

Over de schrijver

2 gedachten over “Seizoensgroente voor november: lekker en gezond”

  1. Interessante informatie! Alleen onder de lopende kraan schorseneren schoonmaken is weer niet zo duurzaam. Misschien met toevoeging: en vang het water op in een bakje/ emmertje waar je de planten weer mee water kan geven. Wij hebben standaard een emmertje bij de gootsteen waar we water in opvangen. Je spoelt vaak iets af zonder zeep te gebruiken en dat water kan weer prima bij de planten buiten!

Reacties zijn gesloten.