Met deze groente en fruit app weet je wat de impact van jouw keuze is

Een ontbijt met yoghurt, granola, aardbeien, blauwe bessen en frambozen is een echte zomerfavoriet. Je kunt de vruchten bijna het hele jaar kopen, maar wachten totdat ze in het seizoen zijn, is veel beter voor het milieu. Dan kun je je er eindelijk aan te buiten gaan. Toch? Met de ‘groente en fruit’ app weet je zeker wat de impact is. 

Gezond en goedkoper

Eten met de seizoenen is goed voor je gezondheid, je portemonnee en het milieu. Daar zijn we het allemaal over eens. Het is ook natuurlijk. In de winter eet je liever een voedzame stamppot boerenkool of andijvie. In de zomerhitte bevalt een frisse salade veel beter. Je kunt dus zelf redelijk goed aanvoelen wanneer een product “past” bij het seizoen en wanneer niet.
Seizoen

In welk seizoen?

De stamppot is duidelijk een wintergerecht, maar dat is niet met alle groente en fruit het geval. Denk eens aan sperziebonen, die zijn lekker in alle seizoenen, maar in welk seizoen zijn ze een milieubewuste keuze? En uit welk land komen ze dan? Het land van herkomst heeft ook impact op het milieu. Het bepaalt hoe ze geteeld worden en hoe lang de weg naar jouw supermarkt is.

Te land, ter zee en in de lucht

Een product dat over land of zee naar Nederland komt, is beter dan wanneer het per vliegtuig komt. Een groente of vrucht die buiten groeit op de akker van een boer, is beter dan een product uit een kas. En groente of fruit uit een warm land, waar water schaars is, heeft meer impact op het milieu.
Pexels Photo 868110

Verpakking

Tenslotte is ook de verpakking nog van invloed. Het zomerfruit waar we mee begonnen, wordt in de supermarkt verkocht in kleine plastic verpakkingen. Ondanks dat het in het seizoen is en wordt geteeld op een Nederlandse akker, is het daardoor minder goed voor het milieu dan je zou denken.

Een handige App

Het afwegen van alle bovenstaande milieuaspecten bij het kopen van groente en fruit in de supermarkt, is bijna onmogelijk. Dat zou van boodschappen doen een zeer tijdrovende bezigheid maken. Daarom zijn we blij met de ‘groente en fruit App’ van Milieu Centraal. Zij deden onderzoek naar de meest voorkomende soorten groente en fruit en berekenden de milieuscore. Het enige dat je hoeft te doen, is invullen welke groente of welk fruit je wilt kopen. Vervolgens geeft de app een score van A tot E. A is een goede keuze. E kun je beter nog een keer heroverwegen. En zo wordt mileubewust boodschappen doen steeds gemakkelijker.
 

Over de schrijver

1 gedachte over “Met deze groente en fruit app weet je wat de impact van jouw keuze is”

Reacties zijn gesloten.