Eten tegen elke kwaal

Kurkuma
Bron: Sea Turtle – Flickr.com

De meest schadelijke en dodelijke ziektes zwerven over de wereld dankzij ons voedingspatroon: veel suiker, vet en zout. Maar als je kies voor voedzame, biologische voeding, krijg je opeens remedies voor de meest uiteenlopende ziektes. Van artritis tot wagenziekte, deze voedingsmiddelen helpen de ziekte de bestrijden.
Knoflook en uien
Knoflook en uien brengen niet alleen jouw maaltijd op smaak, ze zijn ook erg goed voor het hart en immuunsysteem. Daarnaast verlaagt knoflook het risico op eierstok-, colorectale- en andere kanker. Uien houden op hun beurt het bloed gezond en voorkomen bloedstolsels. Om de effecten van knoflook te versterken, plet je ze ongeveer voor gebruik fijn. Laat ze 30 minuten staan voor je ze verwarmt.
Bonen
Het hoge isoflavonengehalte maken bonen tot een goede hulp tegen hormoonafhankelijke kankers, zoals borstkanker. Ook weert het hart- en vaatziekten, verbetert het de botten en de gezondheid van de prostaat. Daarnaast vergemakkelijkt het een aantal symptomen van de menopauze. Bonen bevatten veel eiwitten en weinig vet en zijn dus een goede vervanger van rood vlees. Voeg ze toe aan soep, saus of stoofschotel.
Selderij
Zin in een tussendoortje? Grijp een selderijstengel! Het is rijk aan mineralen, vitamine C en weert kanker, verkoudheid en griep. Je loopt ook minder kans om allergieën te ontwikkelen. Daarnaast werkt selderij cholesterolverlagend. Omdat de smaak relatief mild is, kun je het combineren met een sausje als goede vervanger van chips. Selderij is één van de zeldzame groenten die geen voedingswaarde verliest als ze worden gekookt, dus een goede verrijker van soepen en sauzen.
Kaneel
Kaneel heeft als opvallend voordeel dat het de bloedsuiker helpt te verlagen, dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Een Duitse studie toonde vervolgens aan dat kaneel de E.coli bacteriën, de oorzaak van de meeste urineweg- en schimmelinfecties helpt te onderdrukken. Grappig detail: als je probeert te stoppen met roken, moet je zuigen op een kaneelstokje.
Gember
Gember staat bekend als effectief middel tegen misselijkheid, maar houdt ook het cholesterolgehalte onder controle, zorgt voor een lagere bloeddruk en verlicht ontstekingen die samenhangen met artritis. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat gember het griepvirus bestrijdt. Uit een studie van de Universiteit van Miami blijkt dat gember de pijn veroorzaakt met artrose in de knie vermindert. Voeg gember toe aan soep of roerbakschotel.
Kurkuma
Lid van gember-familie kurkuma staat al duizenden jaren bekend als geneeskrachtig kruid. Wetenschappelijke studies tonen aan dat het de maag beschermt en helpt zweren te voorkomen. Het kruid kan ook de ziekte van Alzheimer bestrijden. Verwerk kurkuma in je kip- of kalkoengerechten.
Paprika
Warm en kruidig of zoet en knapperig: paprika heeft het allemaal. En ze zijn allemaal even gezond voor je. Pittige chilipepers fungeren als natuurlijke pijnstillers, terwijl de capsaïcine in de paprika de stofwisseling stimuleert, wat leidt tot gewichtsverlies. Ook bevatten paprika’s ook veel vitamine C en bèta-caroteen. Paprika behoudt de meeste vitamine wanneer ze rauw gegeten worden.
Bron: Rodale
Lees ook
Webshop pakt uit met 70 dagen mooie, duurzame mode
Eten waar je de 100 mee kan halen: knoflook
Waarom regelmatig geen vlees eten gezond is

3 gedachten over “Eten tegen elke kwaal”

  1. Alzheimer is een ongeneeslijke hersenziekte. Een beetje gaan lopen verkondigen dat één of ander kruid als kurkuma deze ziekte kan genezen is vooralsnog volslagen uit de lucht gegrepen. Onzin-artikel dus.

    1. Goed lezen er staat bestrijden, niet genezen, genezen is achteraf, bestrijden is voorkomen of in ieder geval de kans op zo laag mogelijk houden.

  2. Wat een positief nieuws allemaal. Tip: Kurkuma is ook gewoon lekker, maar als je wilt dat het ook iets nuttigs doet in je lichaam, moet je het met zwarte peper en olie vermengen. Anders wordt het eigenlijk niet opgenomen in je lichaam. En gezond is het. Zo zelfs dat het AMC onderzoek doet met Curcuma tegen kanker. http://tiny.cc/0ft6tw . Zie ook: http://tiny.cc/2dt6tw

Reacties zijn gesloten.