Eten waar je de honderd mee kan halen: soja

Ron Dollete Koreaans Bijgerecht Van Tofu2
Koreaans Bijgerecht Van Tofu. Bron: Flickr, Ron Dollete

Het is bekend dat sojaproducten erg gezond zijn, maar een nieuw onderzoek laat ook de krachtige kankerremmende eigenschappen ervan zien. Onderzoekers van de Universiteit van Arkansas ontdekten dat peptiden (een microscopisch kleine eiwitsoort) uit sojameel de groei van darmkanker, leverkanker en longkanker cellen kunnen stoppen, althans in een reageerbuis.
Bewoners van de Japanse eilandengroep Okinawa eten veel sojaproducten. Kanker komt er bijna niet voor. Okinawa staat bekend om zijn vele stokoude en kerngezonde mensen. Het is een van de beroemde ‘Blue Zones’; plekken op aarde waar al eeuwenlang onder andere voedingsgewoonten de bewoners lang jong houden.
In het Amerikaanse onderzoek bleken de soja- peptiden een duidelijk waarneembare remmende invloed te hebben op de groei van kankercellen. Als meer peptiden werden toegevoegd, vergrootte dit de remmende werking. De werking nam af bij her verlagen van de dosering. Soja-peptiden bleken de celgroei van darmkankercellen af te kunnen remmen met 73%, die van leverkankercellen met 70%. Longkankercelen werden voor 68% afgeremd in hun groei.
Het gaat hier wel om effecten in een reageerbuis. Het menselijk lichaam is oneindig veel complexer. Het is niet duidelijk dat dit gunstige effect ook optreedt bij mensen, maar het is een aanwijzing.
Soja heeft nog veel meer gezonde kanten. Een andere stof in sojabonen, het eiwit Bowman-Birk Inhibitor (BBI), werkt preventief bij prostaatvergroting. Dit is een kwaal waar veel oudere mannen last van hebben. Maar BBI remt ook een van de ernstigste processen van multiple sclerose, namelijk de afbraak van zenuwcellen.
Ferment
Dus het kan geen kwaad wat meer soja te eten. Doe het dan gelijk goed en eet het gefermenteerd. Fermentatie is eigenlijk gecontroleerde rotting. De voedingsstof wordt geïsoleerd bewaard met maar 1 bacterie of schimmel, die heilzaam is voor mensen. Vele soorten voeding ontstaan door fermentatie: schimmelkaasjes, zuurkool, yoghurt. Okinawanen eten veel gefermenteerde sojaproducten, zoals miso, natto en tempeh. Bekend is dat gefermenteerde producten bijzonder gunstig zijn voor de darmflora. De darmflora is cruciaal voor onze weerstand tegen ziektes. Een Japans onderzoek uit februari van dit jaar liet zien dat een extract van natto (gefermenteerde sojabonen) de levensduur van het wormpje Caenorhabditis elegans verlengt.
Meer kankerremmers
Niet alleen soja, ook andere voedingsmiddelen bevatten stoffen die kankerremmend werken. Resveratrol, dat in meerdere planten zit maar vooral in de schil van blauwe druiven, bleek in een laboratoriumomgeving de groei van borstkankercellen te stoppen. Dit komt door het effect dat resveratrol uitoefent op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Van resveratrol is ook bekend dat het schimmels en bacteriën doodt. Het helpt hartaandoeningen voorkomen, en helpt ook obese mannen af te vallen.
Een beroemde andere kankerremmer is sulforafaan. Dit vind je in broccoli, in andere koolsoorten en in bijvoorbeeld radijs. Sulforafaan lijkt leukemiecellen te doden zonder enig nadelig effect op gezonde cellen.
Bronnen: Journal of the Japanese society for Food Science and Technology, Huffington Post
Lees ook
Laat je niet in de luren leggen: zo regel je echte groene stroom uit eigen land
Voedsel waar je de 100 mee kan halen: vette zalm
Voedsel waar je de 100 mee kan halen: knoflook

Over de schrijver

4 reacties op “Eten waar je de honderd mee kan halen: soja”

  1. Ik vind dit artikel zeer onvolledig en dus zeer misleidend!!!!
    Soya is gezond zoals als het traditioneel wordt verbouwd en gegeten in oosterse landen. De soya die hier in de winkels ligt is voor 99% afkomstig van genetisch gemanipuleerde gewassen en zit vol met pesticiden die insectenmagen verwoesten…… en maar blijven aanprijzen die rotzooi.
    Kom op zeg, doe ff een rectificatie!

  2. In het traditionele Okinawan dieet zijn de voornaamste staples van de voeding zoete aardappel, varkensvlees(!) en vis. Soja werd niet in grote hoeveelheden gegeten en was *altijd* gefermenteerd. Om de hoge leeftijd hier causaal aan soja te koppelen lijkt mij hier wel erg kort door de bocht! 😉

Reacties zijn uitgeschakeld.