Eten wat de afvalbak schaft

VoedselDe beelden van hongerende medemensen staan ook deze zomer weer op ons netvlies gebrand. En dat terwijl wij in Nederland jaarlijks tientallen kilo’s prima eetbaar voedsel in de afvalbak gooien. Omdat het nu eenmaal niet zo simpel is als ons overschot daar uitdelen, moeten we ons richten op wat we wel kunnen doen: bewust omgaan met voedsel. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die ons hierbij helpen. Zo kun je je aansluiten bij de Dumpster Divers, kook je makkelijk een keer per week Hollandse Tapas of organiseer je je eigen Over Datum Eetclub.

Dumpster Diving

Als eenpersoonshuishouden houd ik regelmatig eten over dat uiteindelijk in de afvalbak beland. De meeste producten worden nu eenmaal niet verkocht in 1-persoonshoeveelheden, laat staan dat al die kleinverpakkingen goed zijn voor de afvalberg. Ongeveer hetzelfde proces speelt zich af bij onze supermarkten. Daar wordt  heel veel, goed eetbaar, voedsel weggegooid omdat het niet ‘verkoopwaardig’ meer is. Deze actie heeft als reactie het ‘Dumpster Diving’. Overgewaaid uit Noord-Amerika trekken mensen er op uit om uit de containers van supermarkten en andere voedselwinkels hun maaltijd bij elkaar te ‘diven’. Hippies? Zwervers? Of weldenkende consumenten die deze verspilling een doorn in het oog is? Bepaal het zelf en bekijk deze korte film over dumpster diving in Nederland & Frankrijk.

Hollandse Tapas & Over Datum Eetclub

TapasBen je nou niet zo van het graaien in de afvalbakken van je plaatselijk AH? Dan kun je ook aan de slag met je eigen ‘voedseloverschot’. Zo heeft de overheid een site in het leven geroepen ter promotie van de ‘Hollandse Tapas’. Hier vind je inspirerende recepten die jouw kliekjes tot een feestmaal maken, zo maak je in een handomdraai maispannenkoekjes of groene tapenade.

Je kan uiteraard ook je vrienden uitnodigen voor een ‘Over Datum Eetclub’.  Hiervoor draag je iedereen op zijn keukenkastjes uit te spitten en alle ‘over datum’ producten mee te nemen. Dit zijn de ingredienten van jullie feestmaal. Uiteraard kun je hier ook je Hollandse tapas of de door jouw gevonden ‘dumpster dive’ buit voor inzetten. Het geld dat je uitspaart met je Over Datum Eetclub kun je dan weer overmaken naar Giro 555. Dan doe je meteen iets concreets aan die verschrikkelijke hongersnood.

Lees ook:

Composteren op 2 hoog: wormen doen het werk

Onderzoek bewist: vet eten is een verslaving

De liefde voor….mobiele moestuinen

Over de schrijver

1 reactie op “Eten wat de afvalbak schaft”

  1. Wat een flauwe kul, het afval van winkels, daar gaat het om, bijvoorbeeld filialen van Albert Heijn mogen niets weggeven en zo vind je ook elders bij winkels niets!!! Het wordt met voorbedachten rade vernietigd om te voorkomen dat hongerende mensen het afval voor niets krijgen en de familie Heijn inkomsten zogenaamd misloopt!!!!!!!

Reacties zijn uitgeschakeld.