Eten wat de pot schaft? Jongeren willen duurzaam voedsel

Voedingscentrum

Het beeld dat de jongeren van tegenwoordig alleen maar fastfood willen eten blijkt onterecht. Uit een onderzoek van het Voedingscentrum blijkt namelijk dat 89 procent van de jongeren het belangrijk vindt dat eten duurzaam geproduceerd wordt.

Ze willen ook dat hun ouders bij het boodschappen doen producten kopen waarbij gelet is op dierenwelzijn en milieu.

Driekwart van de jongeren heeft er geen problemen mee wanneer een broodje ham in de schoolkantine wordt vervangen door een duurzamere variant. Acht op de tien jongeren hebben invloed op wat er thuis wordt gegeten.

Deze resultaten komen uit een onderzoek van het Voedingscentrum. Voor het onderzoek werden 546 jongeren met een leeftijd tussen de 12 en 18 jaar geënquêteerd.

Consumptiepatroon
Volgens het Voedingscentrum heeft het Nederlandse consumptiepatroon vergeleken met andere Europese landen een relatief grote milieu-impact. Ons consumptiepatroon legt namelijk een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond.

De voedingsinstantie geeft verschillende tips voor klimaatbewust eten. Zo adviseren ze om geen grote porties rundvlees en kaas te eten, omdat deze flink bijdragen aan de klimaatbelasting. Ook zijn er verschillende keurmerken die aangeven of een product milieubewust tot stand is gekomen.

Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren wil tips krijgen zodat ze door hun dagelijkse eetgewoonten aan te passen, het milieu en dierenwelzijn kunnen verbeteren.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Flickr.com, Voedingscentrum

Lees ook:
Aantal duurzame consumenten stijgt tot meer dan 25%
Knip gaat open voor duurzaam knipwit
Chips en cola: niet zo gezond, wel steeds duurzamer

1 gedachte over “Eten wat de pot schaft? Jongeren willen duurzaam voedsel”

Reacties zijn gesloten.