Deze winkel verkoopt alleen lokale en plantaardige producten

Na een loopbaan als kwaliteitsmanager in de levensmiddelenindustrie zag Tamara dat het anders moest. Eten bevatte veel conserveringsmiddelen en was te industrieel gemaakt, ook in de biologische sector, vond ze. “Ons eten moet van dichterbij komen. Er zijn heel veel kleine producenten die op een ambachtelijke en pure manier eten maken.” Daarom begon Tamara Strijbos ‘Eten zonder Streken‘: een winkel met lokale producten, gevestigd in Eindhoven. 

Eigen sojavrije vegetarische burger

Tamara biedt in haar winkel producten aan van boeren uit de omgeving. Ze maakt ook eigen producten. “Zo heb ik mijn eigen sojavrije vegetarische burger ontwikkeld. Mijn burgers zijn op basis van peulvruchten en granen, ei en kruiden gemaakt. Ook ben ik expert geworden in fermenteren. Sinds 2 jaar maak ik mijn eigen zuurkool, onverhit, dus echt vers en met de hand gemaakt. Ik ben het kleinste zuurkoolfabriekje van Nederland. Ook begin ik volgend jaar met vegetarische kant-en-klaarmaaltijden.

Geen vlees meer

“In de begintijd verkocht ik nog natuurvlees, van koeien en varkens die altijd buiten hadden gestaan. Na 3 jaar in veel slachthuizen te zijn geweest kreeg ik veel moeite met het slachtproces. Vlees is bovendien makkelijk vervangbaar door groenten en peulvruchten, die eiwitrijk zijn. Nu bied ik dus alleen nog maar plantaardige producten aan. Dat probeer ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij te doen. Dat gaat niet altijd: het is heel moeilijk om levensmiddelen zoals honing, granen en kruiden onverpakt aan te bieden. Dat heeft met houdbaarheid te maken. Ik wil een nieuwe trend zetten: Vegetarisch eten mag best ‘ongezond’ zijn. Er mag ook wel eens gesnacked worden bij vegetarisch eten. Dat vind ik het allerbelangrijkste: dat mensen genieten van het eten. Zo heb ik tijdens de Dutch Design Week vegetarische hot-dogs gemaakt en verkocht.

Gematigd inkopen

“Ook probeer ik in te kopen naar de vraag om te voorkomen dat ik eten moet weggooien. Hiervoor moet je wel je klanten goed kennen. Mijn klanten willen weten wat de herkomst is van de groenten en op wat voor manier het geteeld en gecontroleerd wordt. Ik koop bijvoorbeeld geen bananen in. Ik heb dan wel weer vraag naar knoflook uit Frankrijk. Knoflook kan bijna niet in Nederland geteeld worden.”

Het verhaal achter het eten

“Ik wil dat mensen teruggaan naar ambachtelijke, pure producten en onze eigen lokale economie steunen. Ik hoop ze te inspireren zodat ze weer traditioneel zelf gaan koken. En dat ze heel bewust omgaan met het eten van vlees. Het liefst helemaal geen vlees. De supermarkt schrijft tegenwoordig het voedselpatroon van de consument voor. Ik ben een oude kruidenier. In mijn winkel hebben mensen een andere keuze dan in de supermarkt. Het is misschien wat verder fietsen maar het levert je wel kennis en verhalen op.  Neem bijvoorbeeld het verhaal van mijn kaasboer: hij heeft 70 koeien en maakt zelf kaas. Hij vindt het belangrijk dat als het kalfje wordt geboren het niet meteen weggehaald wordt bij de moeder. Hij kiest dus voor het welzijn van de koe. Dat is een bijzondere en moedige keuze. Ik geef in de winkel ook 1-op-1 advies over hoe je iets kan klaarmaken. Iedereen is van harte welkom in mijn winkel, ik deel de verhalen graag.
Benieuwd naar nog meer verhalen achter de lokale producten van Tamara? Kijk op de Facebookpagina van Eten zonder Streken.
 

Over de schrijver